Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Okénko investora  |  31.10.2023 10:22:59

ESG jako nový standard při skladbě portfolia

ESG neboli Enviromentální, sociální a řídící faktory se v posledních letech staly velmi důležitými při hodnocení celkové výkonnosti společností a významnou roli mají i při skladbě portfolia investorů. Odrážejí totiž závazek firem k udržitelnosti, etickým postupům a společenské odpovědnosti. Významného milníku v tomto směru nedávno dosáhla i společnost Mastercard, když získala nejvyšší skóre ESG ve svém odvětví.

 

Mastercard, který je globálním lídrem ve finančním sektoru, nedávno oznámil, že od prvního ledna 2028 budou všechny jeho platební karty vyrobeny z udržitelnějších materiálů, jako jsou recyklované plasty nebo plasty z biologických zdrojů a projdou certifikací, což představuje průlomový krok v oblasti platebních sítí. Kromě toho plánuje pomáhat také svým globálním partnerům při odklonu od primárního PVC. Společnost zahájila „Program udržitelných karet“ již v roce 2018, ale nedávno jej aktualizovala s tím, že svou iniciativu urychluje.

 

Chce být CO2 neutrální

V rámci svého cílení na oblast udržitelnosti chce společnost dosáhnout nulové emise při svém podnikání. Nejprve oznámila, že tohoto cíle plánuje dosáhnout do roku 2050, ale později jej zrevidovala na rok 2040. Posledních pět let funguje její provoz výhradně na elektřinu z obnovitelných zdrojů.

 

Mastercard v číslech

Mastercard je druhým největším zpracovatelem plateb na světě, který v roce 2022 zpracoval transakce v hodnotě téměř 8 bilionů USD. Působí ve více než 200 zemích, zpracovává transakce ve více než 150 měnách a zaměstnává téměř 30 tisíc zaměstnanců. Co se týče hospodářských výsledků, tržby společnosti dosáhly za 2. kvartál 2023 6,3 miliardy USD a zisk 2,8 miliardy USD. Data za 3. kvartál ještě nebyla v době psaní tohoto článku k dispozici.

 

Akcie stabilně rostou

Za poslední rok vzrostla hodnota akcií na burze NYSE o 12 procent na 369 USD za akcii, az pětiletého hlediska dosáhla výkonnost akcií Mastercard dokonce 85procentního zhodnocení.*

 

Graf: Vývoj hodnoty akcií společnosti Mastercard za posledních 5 let (Zdroj: Investing.com)*

 

Nejlepší z nejlepších

Podle posledních dostupných dat patří ke společnostem s nejlepším ESG ratingem na úrovni AAA výrobce procesorů do grafických karet a čipových sad do základních desek NVIDIA, technologický gigant Microsoft, ale také jeho konkurent – softwarová společnost Adobe.

 

Zejména během pandemie se ukázalo, že ESG investice prokázaly lepší odolnost vůči výkyvům na trhu než tradiční aktiva, ai to je jedním z důvodů, proč si vybudovali důležité místo ve skladbě portfolia investorů. Poptávka po udržitelných výrobcích navíc neustále roste, což se odráží i ve vyšších tržbách společností a prospívá vývoji jejich akcií.[1]

 

Olívia Lacenová, hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

 

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků

 

[1] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a aktuálních očekávání, která mohou být nepřesná, nebo z aktuálního ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. Zahrnují rizika a další nejistoty, které lze obtížně předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo implikovaných v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Olívia Lacenová

Olívia Lacenová

Ve světě finančních trhů začínala na oddělení sales, kde se věnovala klientům obchodujícím prostřednictvím CFD certifikátů. Fascinoval ji zejména svět akcií a komodit, kterým se chtěla věnovat podrobněji. Rok a půl strávila psaním odborných článků na tuto tématiku v redakci Hospodářských novin. Momentálně se zabývá analytickou činností, kde se věnuje hlavně trhům s komoditami a vývoji drahých kovů, které ve fyzické podobě považuje za nejlepší formu zajištění majetku proti nejistotě.



Wonderinterest Trading Ltd

Váš úspěch je pro nás prioritou, a proto ke klientům přistupujeme individuálně. Společnost Wonderinterest Trading Ltd tvoří tým nejlepších odborníků a vyškolených profesionálů, kteří jsou připraveni poskytnout vám pomoc při vstupu do světa investic tím správným způsobem - cestou k úspěchu. Wonderinterest Trading Ltd je kyperská investiční společnost (CIF), která je regulována a dohlížena Kyperskou komisí pro cenné papíry (CySEC) s licencí číslo 307/16. Poskytuje klientům obchodní příležitosti v dynamickém prostředí globálních trhů.

Více informací na https://www.wonderinterest.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Pá   5:51  Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688