Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  30.10.2023 13:02:35

Může schválení bitcoinových spotových ETF spustit nový býčí trend?

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Proč sledovat vývoj kolem spotového ETF?

To, že ve světě decentralizovaných financí (DeFi) již několik let existují produkty s ETF (Exchange Traded Fund; Fond obchodovaný na burze; zkr. ETF) související s bitcoinem (BTC), zřejmě nikoho nepřekvapí. Příkladem lze uvést ProShares Bitcoin Strategy ETF (NYSEARCA:BITO) nebo VanEck Bitcoin Strategy ETF (BATS:XBTF). První jmenovaný (BITO) se začalo obchodovat dokonce už v roce 2021. Proč je tedy kolem spotových ETF takový rozruch?

Je to proto, že stávající ETF investují do futures na bitcoinu. Futures ETF se mohou odchýlit od ceny podkladového aktiva (v tomto případě BTC) na základě různých faktorů. Oproti tomu bitcoinové spotové ETF mají tu výhodu, že investoři budou moci poprvé investovat přímo do samotného bitcoinu. Tím, že poté budou přímo vlastnit BTC, tak bude cena takových ETF mnohem více korelovat s cenou bitcoinu.

Schválení bitcoinových spotových ETF by znamenalo významný krok pro celé odvětví. Znamenalo by totiž, že by investoři vůbec poprvé mohli získat přímou expozici vůči BTC prostřednictvím běžných makléřských společností. Přibyla by jim tak alternativa, jak si koupit bitcoin, přičemž by si nemuseli zřizovat a spravovat kryptopeněženku nebo účet na nějaké kryptografické burze.

Bitcoinové spotové ETF by tak mohly přilákat řadu nových investorů, pro které je oblast kryptoměn džunglí, v níž se nevyznají. Popřípadě doteď s pořízením váhali s odkazem na možnou ztrátu své investice (hack, krádež hardwarové kryptopeněženky, ztráta klíčů nebo seed frází). Vzhledem k tomu, že většina kryptopeněženek neposkytuje možnost obnovy ztracených nebo poškozených dat, natož aby byly schopné obnovit zapomenutá hesla a fráze, může ztráta takových údajů nebo poškození kryptopeněženek vést až k trvalé ztrátě finančních prostředků.

Stejně tak mohou být někteří investoři skeptičtí vůči pořízení a držbě BTC na centralizovaných kryptografických burzách. Z krátké historie je až zbytečně mnoho případů, kdy byly burzy hacknuty a byly z nich odcizeny nemalé finanční prostředky či digitální aktiva. Ke zvýšení důvěry v centralizované burzy nepřispěly ani loňské krachy významných kryptoburz jako FTX, Voyager Digital nebo Celsius Holdings.

Pro všechny potencionální investory, kteří věří, že BTC tady již zůstane, a že bude dokonce růst, ale s ohledem na výše zmíněná rizika se k investici ještě nerozhodli, budou produkty nabízející investici do bitcoinových spotových ETF možností, jak získat expozici vůči BTC prostřednictvím běžných investičních nástrojů ze světa tradičních financí (TradFi). Z pohledu uživatelské zkušenosti by se totiž nákup akcií bitcoinových spotových ETF nelišil od nákupu jakýchkoliv jiných akcií, které jsou nyní na trhu dostupné. Navíc spotové ETF by mohly nabídnout přidanou hodnotu pro institucionální investory. Ti by tak skrze akcie získali podíl na bitcoinu a přitom by jej nemuseli sami koupit a držet.

Cenově výhodná varianta?

Kromě toho, že bitcoinové spotové ETF budou moct investorům nabízet bezproblémový a efektivní způsob, jak získat expozici vůči ceně bitcoinu, tak by teoreticky mohly pro investory představovat i nákladově efektivní možnost. I když lze zatím jen stěží predikovat, jaké budou poměry nákladů jednotlivých připravovaných bitcoinových spotových ETF, lze předpokládat, že budou nižší než produkty s bitcoinovými futures ETF. Výše zmíněné bitcoinové futures ETF, BITO a XBTF, mají poměrně vysoké poměry nákladů ve výši 0,95 %, resp. 0,76 %.


Poměr nákladů vůči investici u produktů BITO a XBTF (upraveno autorem) | zdroj: TipRanks https://www.tipranks.com/compare-etfs/custom?ticker=BITO&ticker=XBTF

Výhled do budoucna

I když ještě žádné bitcoinové spotové ETF Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC) schváleno nebylo, stačil jeden falešný tweet o tom, že SEC schválila spotové ETF společnosti BlackRock a následné diskuze o tom, pod jakým tickerem a v jaké databázi bude toto ETF zapsáno (ticker IBTC; databáze Depository Trust & Clearing Corporation), aby se tyto spekulace propsaly do pozitivní nálady na trhu a vyhnaly cenu bitcoinu nad 34000 dolarů.


Graf hodnoty BTC | zdroj: TipRanks https://www.tipranks.com/cryptocurrency/btc-usd

Nutno podotknout, že náladu přiživila zpráva o tom, že se SEC nebude odvolávat ve sporu se společností Grayscale, která žalovala SEC za zamítnutí spuštění navrhovaného bitcoinového ETF. Rozhodnutí soudu dává SEC povinnost, aby žádost Grayscale o spuštění bitcoinového ETF znovu přezkoumala. Na druhou stranu tento verdikt nestanoví SEC povinnost žádost schválit. SEC v minulosti opakovaně zamítala žádosti o bitcoinové spotové ETF s odkazem, že by se tyto produkty mohly stát obětí manipulace s trhem.

K optimismu však nahrává skutečnost, že o schválení bitcoinového spotového ETF v létě požádala mimo jiné právě společnost BlackRock (NYSE:BLK). BlackRock je největším světovým správcem aktiv za zhruba 9,5 bilionu USD a jen zřídkakdy se jí nepodaří získat schválení pro ETF, o které požádají. Tato společnost působí i v České republice. Dalšími správci aktiv, kteří žádají o spuštění bitcoinových spotových ETF jsou společnosti jako Fidelity, VanEck, WisdomTree nebo ARK Invest Cathie Woodové. Poslední jmenovaná podala svou žádost jako první a s ohledem na pravidla schvalování SEC by o této žádosti mělo být rozhodnuto nejpozději 24. ledna 2024.

Gary Gensler, předseda SEC, se vyjádřil, že o bitcoinových spotových ETF bude SEC rozhodovat brzy, přičemž datum podání nebude hrát v rozhodování roli. Pokud by SEC bitcoinové spotové ETF nakonec schválila, mohl by to být zlomový moment, který by se pozitivně promítl do hodnoty bitcoinu. Zároveň by takové rozhodnutí přineslo změnu pravidel jak pro retailové, tak také pro institucionální investory.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688