mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  27.10.2023 17:45:00

Migrační výhled 2023

Migrační výhled 2023

27.10.2023 / 17:36 | Aktualizováno: 27.10.2023 / 17:45

23. října 2023 OECD publikovala zprávu Migrační výhled 2023, která se zaměřuje na migraci a integraci imigrantů v zemích OECD. Tato zpráva obsahuje dvě speciální kapitoly zaměřené na integraci matek imigrantek na trhu práce a na vzory plodnosti mezi migračními populacemi v zemích OECD.

OECD nedávno publikovala zprávu Migrační výhled 2023, která se zaměřuje na migraci a integraci imigrantů v zemích OECD. Tato zpráva obsahuje dvě speciální kapitoly zaměřené na integraci matek imigrantek na trhu práce a na vzory plodnosti mezi migračními populacemi v zemích OECD.

V roce 2022 byly zaznamenány historicky nejvyšší počty stálých migrací do zemí OECD - celkem více než 6 milionů nových stálých přistěhovalců, a to vyjma ukrajinských uprchlíků. Tento nárůst byl výsledkem rostoucího přílivu pracovních migrantů, kteří byli doprovázeni svými rodinnými příslušníky. Celkový počet stálých přistěhovalců v roce 2022 zaznamenal nárůst o 26 % ve srovnání s předchozím rokem 2021, a na základě dostupných předběžných údajů se zdá, že tento trend bude pravděpodobně pokračovat i v roce 2023.

Rekordní počet žádostí o azyl přesáhl v roce 2022 v zemích OECD 2 miliony, přičemž Venezuela, Kuba, Afghánistán a Nikaragua byly hlavními zeměmi původu žadatelů o azyl v rámci OECD. K červnu 2023 bylo v zemích OECD přibližně 4,7 milionu vysídlených Ukrajinců. Německo, Polsko a USA patří významné hostitelské země v absolutních počtech přijatých uprchlíků. Estonsko, Česká republika a Litva naopak přijaly nejvíce uprchlíků vzhledem k jejich populaci.

Zaměstnanost imigrantů v zemích OECD v letech 2021 a 2022 zaznamenala významné zlepšení, s výjimkou Polska, které čelilo výraznému nárůstu uprchlíků z Ukrajiny. Více než polovina zemí OECD hlásí nejvyšší míru zaměstnanosti imigrantů za více než dvě desetiletí. Matky imigrantky však nadále čelí znevýhodnění na trhu práce, a to jak ve srovnání s bezdětnými imigrantkami, tak s rodilými matkami. Průměrný rozdíl v míře zaměstnanosti mezi matkami imigrantkami a rodilými matkami v zemích OECD činí 20 procentních bodů. Plodnost mezi imigrantkami je vyšší než u žen narozených v hostitelské zemi většiny zemí OECD, ale ve dvou třetinách zemí nedosahuje potřebné úrovně pro udržení stávající populace.

Nárůst pracovní migrace a zaměstnanosti migrantů v OECD souvisí s nedostatkem pracovní síly, což vyústilo v plány některých zemí, jako Austrálie a Německo, na změny migračních politik. Současně reakce na rekordní počty žadatelů o azyl zahrnuje přísnější azylovou politiku.

Celou zprávu si můžete přečíst online zde.

Zpracovala: Karolína Uxová, stážistka SM Paříž


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Ne 10:47  China's urban passenger trips jump 27.7% in 2023 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne 10:47  China's bond market issuances hit 7.16 trln yuan in March China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   3:03  A regional outbreak of severe storms with strong, potentially long-track tornadoes US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688