ERÚ (Energetický regulační úřad)
Energie  |  27.10.2023 12:52:19

Licence na výrobu elektřiny: Na co si dát pozor při podání žádosti


Uvažujete o vlastní výrobně elektřiny? Pak se v některých případech neobejdete bez licence, kterou uděluje Energetický regulační úřad (ERÚ). Postup najdete na našem webu v sekci licencí, pro usnadnění procesu žádosti vám přinášíme souhrn oblastí, v nichž se nejčastěji chybuje a na co si dát pozor při sepisování žádosti.

„Nutnost licence“

Pro začátek zdůrazňujeme, že licenci nepotřebujete vždy. Konkrétně ji nepotřebujete tehdy, pokud má vaše výrobna výkon do 50 kW, a zároveň ji nepoužíváte pro podnikatelskou činnost (v opačném případě je licence na výrobu elektřiny potřeba bez ohledu na výkon), nebo ve stejném odběrném místě už nemáte jinou licencovanou výrobnu.

Neplatné podání

Žádost o licenci můžete poslat poštou, zanést ji na kteroukoli podatelnu ERÚ, nebo využít nejmodernější technologie v podobě datové schránky. Žádost je také možné zaslat pomocí emailu. Aby však splňoval všechny požadavky dané zákonem, musíte tento email elektronicky podepsat. Více se dočtete na webu v části určené žadatelům o licenci , kde najdete jak seznam dokumentů, bez kterých se žádost neobejde, tak vzory jednotlivých formulářů.

Rozpor v uvedených údajích

V praxi nejčastěji narážíme na tři základní oblasti, v nichž panuje rozpor. První se týká umístění výrobny, kdy například smlouva hovoří o fotovoltaické elektrárně (FVE) na rodinném domě, zákres ovšem uvádí umístění na garáži. Další nesoulad zaznamenáváme v dodávce technologie – smlouva je sjednaná pro dodání konkrétní technologie, revizní zpráva však specifikuje technologii jinou (rozdílné panely, střídače). Někteří žadatelé také požadují udělit licenci pro určitý výkon, který se ale neshoduje s výkonem elektrárny dle revize či ostatních dokumentů.

Oprava dokumentů

To, že je potřeba některý z dokumentů opravit, se stává. Problém ale je, když ho žadatel doloží znovu bez dalšího vysvětlení. Ve spise pak figurují totožné dokumenty s jiným obsahem. Využijte proto průvodní dopis – někdy je dostačující sám o sobě, v ostatních případech jím doprovodíte opravený dokument.

Prokázání vlastnictví

V případě neuzavření smlouvy o dílo či smlouvy jiné nám tuto skutečnost sdělte např. v průvodním dopise a předložte objednávku, faktury a doklady o zaplacení faktury (závazku). Setkáváme se s tím, že žadatel nám vlastnické právo dokládá pouhou fakturou, což ovšem nestačí, je potřeba doložit právní titul. Někdy ve smlouvě není specifikace předmětu (technologie FVE), ale odkazuje se na přílohu, která ale v dokumentech chybí, je nutné předložit také danou přílohu.

Elektronické podpisy

Pokud žádost podáváte osobně nebo ho zasíláte poštou, ale dokumenty jste podepsali elektronicky, musíte provést konverzi (převedení elektronického dokumentu do listinné podoby); k tomu můžete využít například Czech POINT. Při elektronickém podání pozor na formulář prohlášení odpovědného zástupce, u kterého je třeba před zasláním datovou schránkou naopak udělat konverzi z listinné do elektronické podoby. Smlouvy podepsané elektronicky zašlete včetně elektronických podpisů.

Revizní zpráva

Přiložená revizní zpráva musí být v první řadě samozřejmě platná, a dále se musí týkat solární elektrárny (revizní zprávy přípojky domu, či jiných částí zařízení v domácnosti pro udělení nepotřebujeme). Setkáváme se také s tím, že je revidována FVE na domě s číslem popisným, nachází se ovšem na jiné nemovitosti bez čísla popisného (například stodola, garáž apod.). Někdy je revizní zpráva obecná – píše se v ní kupříkladu o celém „areálu“ bez dalších podrobností. Bez dalších údajů tak nevíme, zda se revize vztahuje pro nově přidávané zařízení, nebo pro jinou FVE, kterou budete teprve přidávat na licenci.

Podpisy a jednání za společnost

Dokumenty bývají leckdy podepsané osobou, která nemá oprávnění jednat za společnost, například asistentkou. V případě speciálního ustanovení formy jednání za společnost je nutné příslušné dokumenty podepsat dle obchodního rejstříku (například podpis více jednatelů). Případné plné moci musí být vztažené na toto konkrétní řízení.

Chyby ve formulářích

Jak už jsme zmínili, seznam požadovaných dokumentů najdete na našem webu, nestačí tedy zaslat pouze „Žádost o udělení licence“. Ve formuláři „Prohlášení odpovědného zástupce“ nejčastěji chybí vyplnění osoby, případně firmy, pro kterou dotyčný bude vykonávat funkci (kolonka 06). V „Seznamu jednotlivých provozoven“ pak pozor na kolonku 10: celkový instalovaný výkon je součtem štítkových výkonů jednotlivých panelů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688