Export (export.cz)
Export  |  27.10.2023 10:13:00

Ochrana Vietnamského kyberprostoru je šancí i pro České firmy

Vietnam zařazuje kybernetickou bezpečnost mezi své hlavní národní priority, což je zřejmé z řady legislativních kroků a investic do tohoto sektoru v posledních letech. V zemi sílí poptávka po zvýšení kyberbezpečnosti ve státním i soukromém sektoru. Přesvědčit se o tom na místě mohly i české firmy.

Ilustrační foto: Shutterstock

Příležitost se naskytla během business fóra zaměřeného na prezentaci českých firem a institucí ze sféry kybernetické bezpečnosti, které proběhlo v 23. října v Hanoji v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie (PROPED). Fórum se těšilo bohatému zájmu ze strany vietnamských partnerů z nejrůznějších institucí, od korporací po vládní organizace. Úspěch fóra byl také důkazem, že české firmy v oboru jsou ve Vietnamu známé a existuje zde slibný potenciál pro navázání spolupráce.

Ve Vietnamu, kde internet využívá téměř 79% populace, je potenciál pro kybernetické útoky obrovský. Predikce ukazují, že vietnamská digitální ekonomika přesáhne do roku 2025 hodnoty 43 miliard USD. Země se zaměřuje zejména na projekty v oblasti elektronické veřejné správy, internetu věcí, chytrých měst, finančních technologií a umělé inteligence. S tímto bezprecedentním růstem a poptávkou po digitálních službách v celé zemi čelí veřejný i soukromý sektor nárůstu kybernetických hrozeb a útoků, které jsou sofistikované a představují skutečnou hrozbu pro soukromé informace. Právě zde existuje a bude se nadále tvořit řada příležitostí pro české firmy.

Na byznysové fórum zaměřené na kyberbezpečnost přijela do Hanoje řada českých firem. Foto: Velvyslanectví ČR v Hanoji

Digitální bezpečí zlepšila i legislativa

Společně s realizací projektů v oblasti e-governmentu, chytrých měst, finančních technologií a umělé inteligence investuje také ve snaze posílit místní kybernetickou bezpečnost do nových strategií, které Vietnam zavádí pomocí legislativy. Mezi příklady předpisů patří směrnice z roku 2021, která se zaměřuje na posílení prevence a boje proti porušování zákonů a trestným činům na internetu. Dále z pak například rozhodnutí zajišťující zvyšování povědomí a šíření znalostí kyberbezpečnosti a informační bezpečnosti na období 2021-2025. Směrnice z roku 2019 zase posílila bezpečnostní opatření v oblasti kyberprostoru, výdaje na kybernetickou bezpečnost v letech 2020-2025 musí podle ní tvořit alespoň 10 % celkových ročních výdajů organizace na IT. Také již existuje návrh vyhlášky o ochraně osobních údajů, který bude po svém přijetí prvním komplexním právním předpisem o osobních datech.

Toto úsilí již přineslo pozitivní výsledky, neboť v roce 2020 se Vietnam umístil na 25. místě ze 194 zemí v globálním indexu kybernetické bezpečnosti (GCI). Představuje to výrazné zlepšení oproti předchozím letům, kdy Vietnam skončil na 100. místě. Výsledek navíc překonal cíl Vietnamu dostat se v roce 2030 mezi 30 nejlepších zemí v rámci GCI.

ASEAN proti kyberzločinům

Navzdory veškerému úsilí a dosaženým výsledkům zůstává kybernetická hrozba reálná a neustále se adaptuje. Kybernetická kriminalita nadále způsobuje značné škody jak jednotlivcům, tak celým organizacím, což upozorňuje na neustálý význam posilování našeho přístupu k digitální bezpečnosti ve Vietnamu. Do budoucna Vietnam plánuje více spolupracovat se zeměmi ASEANU na společném přístupu v boji proti narušitelům kybernetické bezpečnosti.

Nikola Sichlerová, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Hanoji

Kristián Kmoníček, stážista, Velvyslanectví ČR v Hanoji

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688