Redakce (Bydlet.cz)
Energie  |  26.10.2023 15:28:27

Střídání času přináší pouze zanedbatelné úspory energií. Domácnostem ročně ušetří maximálně desítky korun

změna času

S blížící se změnou času opět ožívají debaty o smysluplnosti střídání letního a zimního času. Úspora energie díky omezení nutnosti svícení umělým světlem, která byla dříve hlavním argumentem podporujícím střídání, je podle Daniela Karoly z DATARTu minimální. Namísto klasických žárovek s wolframovým vláknem se dnes totiž v naprosté většině případů používají LED žárovky, jejichž spotřeba energie může být i patnáctkrát nižší. Úspory domácností plynoucí z posunu času se tak reálně pohybují jen v řádech desítek korun.

V noci ze soboty na neděli 29. října 2023 opět dojde ke změně času. Ve 3:00 se ručičky hodin po celé České republice posunou o hodinu zpět na 2:00. Ve stejnou chvíli se čas vrátí i ve všech ostatních státech Evropské unie. My si tak budeme moci dopřát o hodinu více spánku. Systém střídání letního a zimního času u nás funguje už dlouhé desítky let. V posledních letech se ovšem stále častěji objevují hlasy zpochybňující jeho smysluplnost a bojující za jeho zrušení.

Jako hlavní benefit střídání letního a zimního času se nejčastěji uvádí energetické úspory. Logika je jednoduchá: Díky posunu času je po delší část doby běžné denní aktivity člověka dostupné sluneční světlo a je proto možné omezit využívání světla umělého. To dříve představovalo významné finanční úspory. Tento argument ovšem dnes neobstojí. Už delší dobu totiž platí, že neúsporné žárovky s wolframovým vláknem, které více než 90 % spotřebované energie přemění na teplo, jen tak neseženete.

„Pro zachování střídání času mohou existovat pádné argumenty. Úspora energie ovšem už delší dobu není jedním z nich. Prodej klasických žárovek s wolframovým vláknem je v rámci Evropské unie až na specifické výjimky zakázaný více než deset let. V regálech obchodů je zcela nahradily LED žárovky jejichž spotřeba energie je ve srovnání minimální. Reálná úspora energie, které je možné díky střídání času dosáhnout, je proto zanedbatelná,“ vysvětluje Daniel Karola. „Kromě úspory energie mají LED žárovky také výrazně delší životnost. Zatímco klasické žárovky vydržely svítit asi tisíc hodin, v případě jejich nástupců se životnost zpravidla pohybuje od dvaceti tisíc hodin výš,“ doplňuje.

Právě LED žárovky segment osvětlení v posledních letech zcela ovládly. Oproti klasické 60wattové žárovce nabídne běžná LED žárovka produkující stejné množství světla téměř 90% úsporu energie. Za hodinu svícení tak aktuálně namísto 24 haléřů zaplatíte něco málo přes 3 haléře. Za celé období zimního času vyjde hodina svícení denně navíc u takovéto žárovky na necelých 5 korun. [1] Ještě výrazněji je pak možné ušetřit při provozu žárovek v energetické třídě A podle klasifikace energetických štítků platné od roku 2021. Ty dosahují při stejné svítivosti hodinové spotřeby pouhých 4 wattů. Výdaje za jejich provoz jsou tak oproti klasickým žárovkám hned patnáctkrát nižší.

„Zanedbatelnost úspor při změně času samozřejmě platí pouze v případě, že lidé skutečně používají LED žárovky. Pokud tak zatím neučinili, rozhodně bych jim proto doporučil zkontrolovat si všechna svítidla v domácnosti a ujistit se, že všechny klasické žárovky nahradili LED žárovkami. Při svícení tři hodiny denně roční provoz klasické žárovky vyjde při ceně elektřiny 4 Kč/KWh na 260 korun. V případě LED žárovky to je jen okolo 35 korun. Investice do LEDky se tak vrátí za necelý rok,“ upozorňuje odborník.

LED žárovky se zpočátku setkávaly s rozporuplnými reakcemi spotřebitelů. Jedním z hlavních důvodů, proč byli lidé při přechodu na LED žárovky zdrženlivější, byla jejich cena. Ta se u prvních LED žárovek, které se na trhu objevily, pohybovala v řádu několika stovek korun. Oproti klasickým žárovkám, které bylo v té době možné pořídit za pár desítek korun, tak představovaly poměrně výraznou investici. Dnes však není díky optimalizaci výrobních procesů a mnohanásobnému navýšení objemů produkce problém najít LED žárovky v podobné cenové hladině.

„Výrobci žárovek neustále přichází s novými produkty a inovacemi. Na popularitě v posledních letech získávají tzv. chytré žárovky, které v závislosti na konkrétním modelu umožňují uživateli například regulovat intenzitu světla či jeho barvu. Zpravidla také nabízí možnost integrace do ekosystému chytré domácnosti. To umožňuje jejich ovládání s pomocí mobilní aplikace, hlasovými pokyny skrze domácího asistenta, nebo dokonce kompletní automatizaci domácího osvětlení. Zájem o ně je ze strany spotřebitelů výrazný a neustále roste. Ve srovnání s loňským rokem stouply jejich prodeje více než dvojnásobně,“ říká Daniel Karola.



[1] Výpočet na základě ceny elektřiny 3 960 za MWh, kterou bude ČEZ domácnostem nabízet od ledna 2024

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688