Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.10.2023 07:33:00

Moneta cílí celoroční zisk nad 5 miliard korun, kvartálním předstihla odhady

Aktualizováno

Banka Moneta Money Bank zakončila třetí čtvrtletí roku 2023 s čistým ziskem 1,49 miliardy korun, meziročně vyšším o 19 procent a nad očekáváním trhů dle konsensu Bloomberg 1,29 mld. . Čistý úrokový výnos dosáhl 2,2 miliardy korun a dle banky rostl o 1,4 procenta v porovnání s druhým čtvrtletím roku 2023. Moneta aktualizovala výhled z července když uvedla, že cílí na to, aby za rok 2023 doručila čistý zisk převyšující 5 miliard korun.

Moneta 3Q23

Výsledky za 9 měsíců roku 2023

Za devět měsíců roku 2023 doručila Moneta čistý úrokový výnos 6,4 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 11,3 procenta, a to dle banky zejména kvůli přetrvávajícímu tlaku nákladů na financování. „K tomu přispěly jak dodatečné zdroje likvidity, na kterých realizujeme ziskovou marži, tak i vyšší výnosnost úvěrového portfolia,“ uvedla banka.

Čistý výnos z poplatků a provizí se meziročně zvýšil o 22,3 procenta na 2 miliardy korun, a to „díky provizím z prodeje produktů třetích stran, jako jsou pojistné produkty a smlouvy o penzijním pojištění, které dohromady přispěly částkou 0,9 miliardy korun,“ uvedla banka.

Moneta dosáhla během prvních devíti měsíců celkových provozních výnosů 9,1 miliardy korun, což představuje stabilní výsledek v porovnání se stejným obdobím roku 2022. Na mezičtvrtletní bázi se provozní výnosy ve třetím čtvrtletí zvýšily o 5 procent na 3,2 miliardy korun, a to dle banky „díky kombinaci lepších úrokových výnosů a silných výnosů z poplatků a provizí“.

Celkové provozní náklady banky zůstaly na stejné úrovni 4,2 miliardy korun a to dle banky navzdory inflačním tlakům a vyšším povinným příspěvkům do regulatorních fondů z prvního pololetí 2023. „Regulatorní poplatky meziročně vzrostly o 34,1 procenta na 307 milionů korun ve srovnání s 229 miliony korun v roce 2022,“ uvedla dále banka.

Moneta 9M23

Náklady na riziko Monety zůstaly v prvních devíti měsících tohoto roku na nízké úrovni s čistou tvorbou opravných položek ve výši 172 milionů korun, tj. 9 bazických bodů. „K tomuto výsledku přispěl výnos ve výši 291 milionů korun z úspěšných prodejů úvěrů v selhání (NPL) v nominální hodnotě 1,2 miliardy korun. Úvěrové portfolio si po celé sledované období vedlo dobře díky dobré platební morálce klientů. Podíl úvěrů v selhání už třetí čtvrtletí v řadě činil 1,3 procenta, což představuje celkový objem 3,5 miliardy korun,“ vysvětlila banka.

Efektivní úroková sazba dosáhla 15,3 procenta oproti 19 procentům ve srovnatelném období loňského roku, „především díky investicím do českých státních dluhopisů, jejichž výnosy jsou osvobozeny od daně,“ uvádí banka.

Čistý zisk skupiny Moneta dosáhl na devět měsíců roku 2023 úrovně 4 miliard korun, což představuje návratnost vlastního kapitálu ve výši 17,1 procenta a 7,8 koruny zisku na akcii.

„Jsem velmi rád, že i přes náročné prostředí mohu oznámit jak dobré čtvrtletní výsledky, tak i dobré výsledky za celý dosavadní rok. Těší mě také, že naše strategie růstu klientských vkladů byla úspěšná a i nadále se nám daří udržovat nákladovou disciplínu. Navíc se zatím nenaplnily naše obavy ze zhoršení kvality portfolia a podařilo se nám také úspěšně realizovat prodeje úvěrů v selhání.,“ komentoval výsledky Tomáš Spurný, předseda představenstva a CEO.

Výhled

„MONETA cílí na to, aby za rok 2023 doručila čistý zisk převyšující 5 miliard korun, tedy o 300 milionů korun více než dle výhledu zveřejněného 27. července 2023,“ uvedla banka spolu s výsledky za 3Q a 9 měsíců roku.

Výhled z 27. 7. 2023:

Výhled z 27. 7. 2023 Moneta

 
 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688