ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  25.10.2023 12:19:00

Otázky a odpovědi týkající se rybolovných práv v Atlantiku, Kattegatu a Skagerraku na rok 2024

Otázky a odpovědi k rybolovným právům na rok 2024

Jak hodlá Komise vypracovat svůj návrh s ohledem na vědecká doporučení?

Komise každoročně žádá Mezinárodní radu pro průzkum moří (ICES) o radu pro každou populaci a poté vypracuje svůj návrh založený na vědeckých doporučeních, jak je stanoveno ve společné rybářské politice. ICES poskytuje dva druhy doporučení: poradenství poskytované v rámci posouzení maximálního udržitelného výnosu (MSY) a poradenství poskytované v rámci přístupu předběžné opatrnosti. To závisí na údajích, které mají vědci k dispozici pro každou populaci, a pokud je k dispozici více údajů, může rada ICES provést posouzení maximálního udržitelného výnosu – zatímco v případě populací, které nemají dostatek údajů, bude doporučení vydáno na základě přístupu předběžné opatrnosti. Komise provádí analýzu doporučení a připravuje svůj návrh k projednání a přijetí v Radě ministrů pro rybolov.

Pro populace maximálního udržitelného výnosu může Komise v souladu s ustanoveními víceletých plánů navrhnout číselný údaj odpovídající nižšímu maximálnímu udržitelnému výnosu, bodu maximálního udržitelného výnosu nebo hornímu limitu maximálního udržitelného výnosu. Komise rovněž bere v úvahu přítomnost smíšeného rybolovu, zejména pokud by nulový TAC přinutil rybářská plavidla zůstat v přístavu, neboť nemohou lovit své cílové druhy společně s druhy s nulovým TAC v síti, což jsou situace známé jako „blokovací situace“. V případě doporučení nulového odlovu a úvah o smíšeném rybolovu je přístupem Komise stanovit povolenky na vedlejší úlovky, jejichž množství vychází z doporučení ICES, aby bylo možné pokračovat v hlavních rybolovných činnostech týkajících se jiných zdravých populací.

Co je v letošním návrhu Komise nové?

V letošním roce vydala ICES doporučení ohledně maximálního udržitelného výnosu pro více TAC a vydala doporučení platná po dobu dvou nebo tří let. Komise tyto změny provedla ve svém návrhu.

12 TAC obdrželo doporučení ohledně maximálního udržitelného výnosu a Komise navrhla, aby byly všechny stanoveny v souladu s doporučením. Například populace tresky bezvousé a tresky sajdy jsou již řadu let předmětem přístupu předběžné opatrnosti a nyní se na ně vztahuje doporučení ohledně maximálního udržitelného výnosu, a to díky lepšímu shromažďování údajů, což je společné úsilí rybářů, členských států a vnitrostátních vědeckých institucí. Treska bezvousá a treska sajda jsou rovněž způsobilá pro víceleté TAC, jak ICES vydala doporučení na období 20242025.

Jakého pokroku bylo v průběhu let dosaženo, pokud jde o udržitelnost rybolovu v EU?

V posledních letech jsme dosáhli značného pokroku směrem k udržitelnému rybolovu populací řízených EU. V roce 2022 bylo 63 ze 79 TAC stanovených pro Atlantik, Severní moře a Baltské moře stanoveno na úrovni, která umožňuje zdravou budoucnost populací a rybářů, tj. zajistit dobrou biomasu rybích populací při současném zohlednění socioekonomických faktorů („maximální udržitelný výnos“ nebo „maximální udržitelný výnos“), oproti pouhým 5 z 35 v roce 2009.

Pokud je řízení populací sdíleno se zeměmi mimo EU, EU se i nadále řídí stejnými zásadami udržitelnosti, jaké platí v rámci společné rybářské politiky.

Stav populace úhoře říčního je již mnoho let kritický. Co tedy Komise navrhuje?

Zatímco doporučení ICES na rok 2024 bude zveřejněno dne 1. listopadu 2023, s ohledem na doporučení z loňského roku a kritickou situaci úhořů, Komise již navrhla zachovat zákaz rybolovu úhoře v mořských a brakických vodách EU v severovýchodním Atlantiku a ve všech mořských vodách, brakických vodách a sladkých vodách Středozemního moře v délce šesti měsíců a zákaz rekreačního rybolovu úhoře. Kromě toho Komise navrhla vyjasnit, že zákaz rybolovu v Atlantiku by se měl vztahovat na hlavní migrační období příslušné životní fáze v dotčené rybolovné oblasti a že ve Skagerraku-Kattegatu a Baltském moři by se dotčené členské státy měly dohodnout na období zákazu rybolovu, aby byla zajištěna ochrana úhoře migrujícího z Baltského moře do Severního moře.

Tento návrh by mohl být aktualizován po zveřejnění vědeckého doporučení ICES z roku 2024 a po výročním zasedání Generální komise pro rybolov ve Středozemním moři (GFCM) v roce 2023 s cílem zohlednit případná dodatečná opatření pro Středozemní moře přijatá na uvedeném výročním zasedání.

Kdy bude návrh aktualizován trojstrannými TAC mezi EU, Spojeným královstvím a Norskem a dvoustrannými TAC mezi EU a Spojeným královstvím?

Třístranná jednání mezi EU, Norskem a Spojeným královstvím a dvoustranné konzultace mezi EU a Spojeným královstvím se uskuteční v nadcházejících týdnech. Cílem Komise je uzavřít oba soubory jednání do konce roku.

EU bude usilovat o zajištění plného souladu mezi dvoustrannými rybolovnými právy mezi EU a Spojeným královstvím a Spojeným královstvím a Norskem a souvisejícími ustanoveními, přičemž bude stejně jako vždy sledovat naše cíle udržitelnosti stanovené ve společné rybářské politice.

Pro více informací

Tisková zpráva

Návrh rybolovných práv pro rok 2024 v Atlantiku, Kattegatu a Skagerraku

Celkové přípustné odlovy a kvóty

Povinnost vykládky

Víceletých plánů řízení,

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688