ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  25.10.2023 13:15:00

na cestě k moderní a účinné veřejné správě (Evropa, která podporuje)

Na cestě k moderní a účinné veřejné správě

Komise dnes přijala nové sdělení o posílení evropského správního prostoru[1] (ComPAct), v němž navrhuje konkrétní opatření, která mají orgánům veřejné správy pomoci při uspokojování potřeb občanů a podniků v celé Evropě.

ComPAct je? vůbec prvním komplexním souborem opatření Komise na podporu modernizace vnitrostátních správních orgánů a na posílení jejich přeshraniční spolupráce, aby mohly řešit společné výzvy společně.

Účinná veřejná správa na vnitrostátní, regionální a místní úrovni má zásadní význam pro plnění unijních a vnitrostátních priorit v praxi, pro provádění politik a reforem, které jsou přínosné pro občany i podniky, a pro směrování strategických investic do ekologické a digitální transformace. Je důležitým faktorem, který umožňuje větší konkurenceschopnost po celé EU.

Lepší provádění unijních a vnitrostátních politik a větší efektivita veřejné správy naplní očekávání Evropanů, co se týče omezení byrokracie a zvýšení transparentnosti. Lidé i podniky v EU by díky tomu mohli ušetřit miliardy eur ročně.

Dnešní sdělení rovněž uznává tlaky, jimž jsou vystaveny orgány veřejné správy, ať už jde o vnější otřesy nebo o to, že není snadné přilákat a získat talentované pracovníky nebo vybudovat znalostní základnu pokrývající stále složitější témata, jako jsou například ekologická a digitální transformace. Realizace tak náročného politického programu se opírá a odolné a přizpůsobivé orgány veřejné správy na všech úrovních v členských státech.

Navrhovaná klíčová opatření

V reakci na výzvy členských států, Evropského parlamentu a Výboru regionů k podpoře spolupráce a politického dialogu a ke zlepšení kapacity a kvality veřejné správy na celostátní, regionální a místní úrovni navrhuje Komise 25 opatření s cílem:

  • podnítit spolupráci mezi orgány veřejné správy, aby se připravily na současné a budoucí výzvy (pilíř 1 – Agenda dovedností v oblasti veřejné správy). Například výměny v rámci spolupráce veřejných správ (PACE) umožňují mobilitu evropských úředníků napříč členskými státy za účelem sdílení znalostí a osvědčených postupů.
  • zvýšit kapacitu orgánů veřejné správy pro jejich digitální transformaci (pilíř 2 – Kapacita pro evropskou digitální dekádu). ComPAct například zvýší připravenost orgánů veřejné správy na to, aby do svých činností bezpečně a důvěryhodně integrovaly technologie umělé inteligence (např. audit, zadávání veřejných zakázek).
  • zlepšit schopnost orgánů veřejné správy stimulovat ekologickou transformaci a budovat odolnost (pilíř 3 – Kapacita vést ekologickou transformaci). ComPAct bude například podporovat orgány veřejné správy při posuzování a snižování vlastní uhlíkové stopy.

ComPAct navíc předkládá společný soubor obecných zásad[2] pro vysoce výkonnou veřejnou správu.

Komise bude opatření provádět především prostřednictvím Nástroje pro technickou podporu a dalších dostupných finančních prostředků EU, jako je program Digitální Evropa, a bude spolupracovat se všemi členskými státy a zúčastněnými stranami na zajištění jejich využívání. Komise bude podávat zprávy o tom, jak je ComPAct prováděn, v souladu s požadavky na podávání zpráv stanovenými v rámci Nástroje pro technickou podporu.

Členské státy se mohou do ComPAct zapojit svým vlastním tempem a v souladu se svými potřebami a institucionálním uspořádáním. Navrhované nástroje, metodiky, vzájemná podpora a výměny osvědčených postupů pomohou členským státům vzájemně se učit, inovovat a zefektivnit vlastní veřejnou správu.

Souvislosti

Orgány veřejné správy na vnitrostátní, regionální a místní úrovni odpovídají za zajištění řádného a udržitelného řízení vnitrostátních rozpočtů i rozpočtu EU. Mají zásadní význam pro koncepci a realizaci reforem a investic, a to i v rámci národních plánů pro oživení a odolnost a strategií regionálního rozvoje.

Dne 29. dubna 2021 přijala Komise pracovní dokument útvarů Komise na podporu orgánů veřejné správy v členských státech při provádění reforem. Popisuje v něm význam orgánů veřejné správy při plnění cílů EU a své zkušenosti s pomocí při posilování schopností členských států.

Dne 17. prosince 2021 byla zřízena expertní skupina pro veřejnou správu a řízení. Tato expertní skupina je platformou pro dialog mezi Komisí a zástupci členských států a jejím hlavním cílem je identifikovat společné výzvy a navrhovat inovativní přístupy v duchu jednotnosti, jako by veřejná správa byla jen jedna.

Další informace

Sdělení o posílení evropského správního prostoru (ComPAct)

ComPAct – Otázky a odpovědi

Eurobarometr – Porozumění názorům Evropanů na potřeby reforem

Nástroj pro technickou podporu

Generální ředitelství pro podporu strukturálních reforem

Tvorba politik v oblasti veřejné správy a řízení

@ElisaFerreiraEC



[1] Pojem používaný k popisu rostoucího sbližování správních postupů mezi členskými státy na základě sdílených hodnot a zásad.

[2] Na základě zásad veřejné správy, SIGMA (spolupráce EU – OECD).

Quote

Posílení kapacity orgánů veřejné správy v celé EU, na vnitrostátní, regionální i místní úrovni, má pro zajištění úspěchu Unie a pro její modernizaci zásadní význam. Orgány veřejné správy hrají stěžejní roli při plnění našich společných cílů – řídí strukturální změny, realizují politiky a podnikají strategické reformy. Prostřednictvím ComPAct prokazujeme, že jsme Unií, která podporuje a přispívá ke schopnosti členských států plnit cíle, na nichž jsme se dohodli.
Elisa Ferreirová, komisařka EU pro soudržnost a reformy 2023-10-24

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688