Okénko investora  |  25.10.2023 10:55:00

Ray Dalio, Jamie Dimon, Larry Fink a další věštili rok 2024 na konferenci FII7

Jedni z nejvíce informovaných lidí na světe si v arabském Riyadhu sedli k jednomu stolu, aby probrali ekonomickou a politickou situaci. Mimo to také poskytli své představy ohledně toho, jak se bude vyvíjet rok 2024 a jejich očekávání jsou spíše negativní.

Včera, tedy 24. října se konala již 7. konference Future Investment Initiative, kde se scházejí vysoce postavení lidé z celého světa, aby prodiskutovali ekonomickou a politickou situaci ve světě. V tomto článku naleznete nejvíce relevantní postřehy nejrelevantnějších osob u stolu z pohledu investora.

Ray Dalio (zakladatel Bridgewater Associates)

Tradičně Ray Dalio představil svůj rámcový pohled na svět, jež popisuje i ve své nové knize Principles for Dealing with the Changing World Order. Svět přechází z období prosperity a relativního klidu do období chaosu, které se ovšem nutně nemusí vylučovat s prosperitou. Období chaosu je zapříčiněno narušením světového řádu, který doposud vládl světu. Tento světový řád byl nastolen jedinou donedávna nezpochybnitelnou mocností – Spojenými státy americkými. Nyní ale existují mocnosti, které se snaží přímo soupeřit se starou mocností, jedná se o východní blok v čele s Čínou. To vytváří rivalitu mezi starým řádem a novou mocností, která se formuje, což vede k mnoha změnám, spíše negativní povahy, které nyní otřásají světem. Války na Ukrajině a v Izraeli a hrozící konflikt v Tchaj-wanu jsou pravděpodobně přímým důsledkem této stoupající rivality. Kromě toho již dlouho roste nerovnost v příjmech, což vede k sílícímu populismu mezi občany země. Ohledně roku 2024 je Dalio pesimistický co se ekonomického vývoje týče v důsledku monetární politiky Fedu a také potenciální eskalace geopolitických konfliktů. Podle Dalia v příštích dekádách budou novými mocnostmi ty země, které se vyhnou velkým válečným konfliktům, nečelí vnitřním konfliktům a budou utrácet méně, než vydělají.

 

Jamie Dimon (generální ředitel JPMorgan Chase)

Nukleární proliferace je nyní největším rizikem pro lidstvo, což zastiňuje podle Dimona i rizika plynoucích ze změny klimatu. Podle něj svět vyžaduje skutečný leadership, aby se z této situace podařilo vymanit, ale příliš naděje v tento scénář nevkládá. Vyjádřil obavy ohledně vývoje fiskálního deficitu USA. Jedná se podle jeho slov o nejrychlejší zadlužování se v období bez zjevné potřeby, neboť USA přímo nečelí válce a ani nečelí pomalému ekonomickému růstu. Dimon přirovnává dnešní politicko-ekonomickou situaci k 70. létům, kdy se inflaci nepodařilo zkrotit a následovala 2. a dokonce 3. vlna inflace s pokaždé vyšší mírou růstu cenové hladiny. Tím pravděpodobně nepředpovídá, že nastane podobná situace, ale jisté podobnosti zde jsou. Ohledně roku 2024 je ostražitý a jako potenciální riziko nyní vnímá růst celé výnosové křivky USA o přibližně 1 %. To by znamenalo vyšší výnosy na státních dluhopisech USA nezávisle na délce do splatnosti, to by výrazně zpomalilo ekonomický růst a znevýhodnilo riziková aktiva. Ohradil se, že tento scénář nepředvídá, ale že je dobré být připravený pro případ, že nastane. Také zmínil, že je třeba mít pokoru k finančnímu prognózování ve světle toho, že se Fed před 18 měsíci 100 % mýlil ohledně svých prognóz, především ve spojitosti s inflací, kdy Fed předpokládal, že se jedná pouze o přechodný jev.

 

Larry Fink (generální ředitel BlackRock)

Larry předvídá vyšší klíčovou úrokovou sazbu po delší dobu. Důvodem je podle něj strukturálně vyšší inflace v dalších letech, dokud tento vliv nebude kompenzován rozvinutím umělé inteligence, která bude mít deflační vliv na ekonomiku. Inflace má být vyšší kvůli populismu, kdy do moci jsou zvoleni, čím dál častěji politici, jež stát více zadluží, aby vyhověli svým voličům. Také se na tom má podílet fragmentace dodavatelských řetězců, kdy mnohé společnosti v rámci rizikového řízení opouští Čínu ve prospěch jiných zemí, což ale zdražuje výrobu. Také centrální banky nyní provádějí politiku, která dříve byla nemyslitelná a zakázaná – odkup korporátních dluhopisů. Tímto způsobem se stimulovala ekonomika během pandemie 2020 a to má výrazně inflační vliv. Fink v roce 2024 nečeká ani soft a ani hard-landing (soft-landing je situace kdy se ekonomika vyhne recesi, hard-landing je opakem). Podle něj se totiž současný cyklus může protáhnout až do roku 2025 vlivem fiskálních zásahů. Až v přespříštím roce by se tedy mohlo rozhodnout, zda americká ekonomika skončí v ekonomické recesi. Fink také předpovídá vyšší úrokové sazby Fedu. Americká ekonomika je podle jeho informací pořád odolná a silná, evropské ekonomiky ale méně. Na závěr Fink uvedl také to, že pokud se situace v Izraeli neuklidní, hrozí vyšší míra terorismu globálně, a to povede k nižší spotřebitelské aktivitě a pomalejšímu ekonomickému růstu.

Za zmínku také stojí postřehy Noela Quinna (generální ředitel HSBC), který se obává, že Evropa čelí problémům pomalého ekonomického růstu. Inflace podle něj půjde zkrotit, ale obává se druhé inflační vlny, mzdový růst je příliš silný v Evropských státech. To podle něj implikuje vyšší úrokovou sazbu ECB po delší dobu. Quinn se také obává směřování dluhové situace mnoha západních zemí, kdy tato situace může velmi rychle vést k negativním událostem, až dluh vzroste na příliš vysokou úroveň. Stephen Schwarzman (generální ředitel Blackstone) na rozdíl od svých kolegů nesleduje vysokou inflaci a ve 3. kvartále 2023 prý inflace vstupů, které sleduje Blackstone činila 0 %. Ukazuje to, že výrobní náklady se v některých částech ekonomiky normalizují, ovšem největší inflační problém je v sektoru služeb, nikoli výroby. Sektor výroby již utrpěl dopady vyšších úrokových sazeb, což se nedá říci o sektoru služeb, ke kterému se sazby budou dostávat déle. Podle Schwarzmana rok 2024 nebude „parádním“, ale tak jako ostatní cykly i tento si najde své dno, od kterého se vše znovu odrazí výše.

 

Pavel Hubáček

Mgr. Timur Barotov

analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.


BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již téměř 30 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688