Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  25.10.2023 10:03:57

Akciové trhy rostou díky silným ziskům


Silnější, než očekávané výsledky od několik velkých společností v kombinaci s poklesem výnosů státních dluhopisů a klesajících cen ropy povzbudily akciové indexy. Trh se kromě výsledkové sezony zaměřuje na blížící se zasedaní Fedu, kde se bude snažit odhadnout jeho další směrovaní. Včerejší údaje ukázaly, že podnikatelská aktivita v USA se v říjnu zlepšila, což dává Fedu větší prostor pro udržení vyšších sazeb. Předseda Fedu J. Powell má později během dne vystoupit na Moynihan přednášce o sociálních vědách a veřejné politice ve Washingtonu. Powell minulý týden zopakoval vyhlídku na minimálně jedno další zvýšení sazeb v tomto roce a že sazby zůstanou vyšší po delší dobu. Po rádném uzavření trhu reportovaly výsledky Microsoft a Alphabet. Akcie Alphabet v after markete ztrácely kolem 6%, navzdory tomu, že společnost vykázala růst zisku a tržeb nad odhady trhu. Důvodem poklesu byl slabší než očekávaný růst v oblasti cloudu, který meziročně sice vykázal dvojciferný růst 22,5% ale jednalo se o nejpomalejší růst za posledních nejméně 11 čtvrtletí. Na druhé straně akcie Microsoft vzrostly o 5% poté, co jeho výsledky vykázaly růst zisku i tržeb výrazně nad konsenzem a cloudový byznys zaznamenal meziroční růst o 29% a byl nad odhadem trhu, který odhadoval růst 26,2%, což naznačuje, že Microsoft získává podíl proti své konkurenci.

V Evropě index STOXX 600 přidal 0,44 %, přičemž poklesy bankovních akcií, jako je Barclays, byly kompenzovány zisky luxusní skupiny LVMH a švýcarského výrobce počítačových součástek Logitech. Trhy neočekávají, že ECB na svém zasedání tento týden zvýší úrokové sazby, avšak očekávají, že sazby zůstanou na vyšších úrovních. Asijské indexy rostly v návaznosti na pokles výnosů státních dluhopisů a po pozitivních výsledků společnosti Microsoft během noční seance v USA. Čínské akcie prodloužily oživení poté, co vláda oznámila plány na masivní emisi dluhopisů.

Z ekonomických událostí se dnes v USA očekávají data z trhu nemovitostí formou prodejů nových domu, kterých počty by měly podle očekávaní trhu v říjnu mírně vzrůst. Následně budou zveřejněny také údaje ohledně amerických ropných zásob, které by se mely snížit při nižším tempu než v předcházejícím týdnu. V Evropě se dnes v Německu očekávají data formou Ifo indexu, kde se očekává s jeho mírným růstem na 85,9 z 85,7, což znamená zlepšení podnikatelského klimatu v německé ekonomice. Výsledky reportují společnosti jako Meta Platforms nebo T-Mobile Us.

David Vantruba, analytik

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688