MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Dotace  |  24.10.2023 10:50:00

EIB podpoří modernizaci české železniční sítě zeleným financováním ve výši 24 miliard Kč

 

Evropská investiční banka (EIB) podepsala s Ministerstvem financí smlouvu o poskytnutí úvěru ve výši 24 miliard (992 milionů eur) určeného na modernizaci tuzemské železniční sítě – to je vůbec největší úvěr, jaký dosud v ČR poskytla. Tyto finanční prostředky podpoří prostřednictvím Správy železnic, jež spadá pod Ministerstvo dopravy a je správcem české železniční infrastruktury, modernizaci a dovybavení železničních tratí transevropských sítí (TEN-T) v ČR a umožní zavedení evropského systému řízení železničního provozu (ERTMS).

„Mám velkou radost, že naše schůzka v listopadu loňského roku přinesla právě tento důležitý výsledek. Bude se jednat o nejvyšší úvěr, jaký kdy EIB v České republice podepsala. Tyto prostředky významným způsobem podpoří využívání železniční dopravy v zemi,“ konstatoval viceprezident EIB Kris Peeters. „Očekáváme, že zvýšení kvality služeb na železnici napomůže přechodu ze silniční na železniční dopravu, což sníží negativní dopady odvětví dopravy na místní životní prostředí. Díky snížení emisí přispěje tento projekt k udržitelné dopravě v souladu s cíli EU. Posílení železničních spojení a zkvalitnění přepravy navíc usnadní přístup k prioritním regionům soudržnosti v EU, a podpoří tak regionální rozvoj.“

Vzhledem k současnému schodku státního rozpočtu je využití úvěru od Evropské investiční banky nejhospodárnějším a nejefektivnějším způsobem získání finančních prostředků na strategické investice.

 

V rámci celého programu, jenž bude financován z prostředků EIB, zvýší Správa železnic bezpečnost úrovňových přejezdů v síti, dovybaví zařízením ERMTS vozidla údržby a posílí kybernetickou bezpečnost společnosti. Investice zahrnuje rovněž stavební úpravy nádraží a drážních budov, které zlepší jejich dostupnost pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace a pro cestující s dětmi.

„Vzhledem k současnému schodku státního rozpočtu je využití úvěru od Evropské investiční banky nejhospodárnějším a nejefektivnějším způsobem získání finančních prostředků na strategické investice, jako je digitalizace a automatizace železniční dopravy. Prostřednictvím úvěru od EIB s nižší úrokovou sazbou tak můžeme financovat dlouhodobé investice strategického významu, zatímco prostředky ze státního rozpočtu budeme moci využít na jiné priority, které jsou stejně důležité,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura.

K navázání partnerství za účelem financování modernizace železniční sítě v České republice podepsala obě ministerstva v listopadu v listopadu 2022 memorandum o porozumění, podle něhož může EIB poskytovat správci české železniční infrastruktury také technickou pomoc, přičemž podporu již poskytuje na základě svého mandátu v rámci iniciativy JASPERS. Financování má dle předpokladů urychlit větší využívání železniční dopravy, jež má oproti tradiční silniční dopravě jednoznačné přínosy pro životní prostředí.

„Rozvoj kvalitní železniční sítě má pro Českou republiku zásadní význam jak v domácím, tak i ve středoevropském měřítku. Financování těchto projektů, které jsou nezbytné pro prosperitu země, z více zdrojů představuje v současné chvíli správnou volbu. Investice pro budoucnost se nesmí zastavit. Finanční prostředky z úvěru EIB jsou klíčovou složkou portfolia financování projektů a díky nim můžeme čerpat jiné zdroje, jako je například podpora z EU. Ty využijeme například na modernizaci pražského Masarykova nádraží nebo důležité železniční tratě v blízkosti hlavního města, KarlštejnBeroun,“ sdělil ministr dopravy Martin Kupka.

Modernizace železničních tratí zvýší jak maximální rychlost, tak i kapacitu na úsecích sítě TEN-T, což povede k lepšímu dopravnímu spojení mezi regiony EU. Celá operace zahrnuje přibližně 40 dílčích projektů v různých částech země, které jsou součástí Jednotného železničního rámce České republiky na období 20232027.


Základní informace

Evropská investiční banka (EIB) je institucí EU, která se specializuje na poskytování dlouhodobých úvěrů a kterou vlastní členské státy Evropské unie. Financuje solidní investice, jež přispívají k plnění politických cílů EU. Jen v roce 2022 poskytla EIB na české projekty částku přesahující 1,7 miliardy EUR.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688