ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  23.10.2023 11:46:00

Komise schválila český režim státní podpory na podporu udržitelného obhospodařování lesů ve výši 742 milionů eur

Komise schválila český režim státní podpory ve výši 742 milionů eur

Evropská komise schválila podle pravidel EU pro státní podporu český režim ve výši 742 milionů eur (17,4 miliardy korun českých) na podporu udržitelného obhospodařování lesů. Opatření přispěje prostřednictvím posílení ochrany životního prostředí v lesích k dosažení cílů společné zemědělské politiky.

České opatření

Česko oznámilo Komisi své plány na podporu odvětví lesnictví v zemi s cílem: i) zavést udržitelné obhospodařování lesů, ii) podpořit růst lesů a iii) adaptovat lesy na změnu klimatu. Režim s rozpočtem ve výši přibližně 742 milionů eur (17,4 miliardy korun českých) potrvá do 31. prosince 2028.

V rámci režimu bude mít podpora podobu přímých grantů malým, středním a velkým vlastníkům lesů a dalším subjektům s podobnými právy a povinnostmi, včetně státem vlastněných subjektů. Přímé granty budou podporovat konkrétně: i) operace, jejichž cílem je zabránit erozi půdy na odlesněných porostech, ii) ochranu biologické rozmanitosti lesů a iii) ochranu struktury a složení lesní půdy. Způsobilí příjemci obdrží podporu ve výši přibližně 0,18 eur (4,22 korun českých) denně na hektar lesní půdy. Tato částka pokryje až 100 % způsobilých nákladů.

Posouzení ze strany Komise

Komise režim posoudila podle pravidel EU pro státní podporu, zejména podle čl. 107 odst. 3 písm. c) Smlouvy o fungování Evropské unie (dále jen „SFEU“), který členským státům umožňuje za určitých podmínek podporovat rozvoj určitých hospodářských činností, a podle pokynů ke státní podpoře v odvětvích zemědělství a lesnictví a ve venkovských oblastech z roku 2022 (dále jen „pokyny ke státní podpoře v zemědělství z roku 2022“).

Komise zjistila, že:

  • Opatření usnadňuje rozvoj hospodářské činnosti, konkrétně udržitelného obhospodařování lesů.
  • Tento režim je nezbytný a vhodný k zajištění toho, aby vlastníci lesů vyvíjeli udržitelné techniky obhospodařování a aby lesy byly odolné vůči změně klimatu. Podporuje proto obecný cíl společné zemědělské politiky, kterým je posílení ochrany životního prostředí, včetně biologické rozmanitosti, a přispívá k dosažení cílů EU v oblasti životního prostředí a klimatu.
  • Podpora bude mít „pobídkový účinek“, neboť příjemci by bez veřejné podpory investice neuskutečnili.
  • Podpora je přiměřená, neboť je omezena na nezbytné minimum a bude mít omezený dopad na hospodářskou soutěž a obchod mezi členskými státy.
  • Podpora přináší pozitivní účinky, které převažují nad případným narušením hospodářské soutěže a obchodu v EU.

Na tomto základě a podle pravidel EU pro opatření státní podpory Komise český režim schválila.

Souvislosti

Pokyny ke státní podpoře v zemědělství z roku 2022 poskytují vodítka, jak bude Komise posuzovat slučitelnost opatření podpory v odvětví, na něž se vztahuje oznamovací povinnost podle čl. 107 odst. 3 písm. c) SFEU. Pokyny vytvářejí flexibilní a účelný podpůrný rámec, který pomůže členským státům poskytovat nezbytnou podporu a přispívat mimo jiné k cílům společné zemědělské politiky. Cílem pokynů ke státní podpoře v zemědělství z roku 2022 je pomoci členským státům při navrhování vnitrostátních opatření a plnění vnitrostátních i unijních cílů s co nejnižšími náklady pro daňové poplatníky, aniž by docházelo k nepřiměřenému narušení hospodářské soutěže na jednotném trhu.

Jakmile bude vyřešena otázka důvěrnosti údajů, bude nedůvěrné znění dnešního rozhodnutí zveřejněno v rejstříku státních podpor, který Komise publikuje na stránkách pro hospodářskou soutěž, pod číslem SA. 103979. Informace o nových rozhodnutích ve věci státní podpory zveřejněných na internetu a v Úředním věstníku Evropské unie naleznete také ve specializovaném elektronickém týdeníku Competition Weekly e-News.

Quote

Dnes jsme schválili režim ve výši 742 milionů eur, který Česku umožní podporovat udržitelné obhospodařování lesů a zajistit odolnost lesů vůči změně klimatu. Opatření přispěje k dosažení cílů EU v oblasti životního prostředí a klimatu, aniž by došlo k nepřiměřenému narušení hospodářské soutěže.
Komisař Didier Reynders, odpovědný za politiku hospodářské soutěže 2023-10-22

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688