Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Zábava  |  24.10.2023 06:10:24

Legendárním U2 se v Las Vegas zalíbilo. V atypické Sphere hale přidají dalších 11 koncertů, lístky jdou do prodeje ve středu

Fanouškům irské skupiny U2 se téměř po 4 letech znovu naskytlo vidět ji hrát naživo. Naposledy totiž U2 koncertovali v prosinci 2019. K návratu si vlastně vybrali nejmodernější, resp. svým pojetím průkopnickou halu Sphere otevřenou letos v Las Vegas. Více než 111 metrů vysoká, resp. 150 metrů široká „rozpláclá koule“ překonává nejen svými rozměry švédskou kulovitou arénu Avicii. V Las Vegas je navíc tím nejdražším. Náklady na výstavbu se totiž vyšplhaly na 2,3 mld. USD, tedy v aktuálním přepočtu na 53,5 mld. . Vznikla však stavba, která nejenže při koncertech pojme 18 tis. diváků, ale především dokáže být jednou velkou obrazovkou. A to i zvenku díky téměř 56 tis. m2 plochy vlastně z LCD. Vznikla tím nová největší obrazovka na světě. O kvalitní zvuk na kterémkoliv místě uvnitř haly se pak stará na 160 tis. reproduktorů. Za stavbou stojí mediální společnost Sphere Entertainment.

Turné „U2:UV“ poctou albu ACHTUNG BABY z roku 1991

U2 se nyní zařazují po bok řady nejen hudebních hvězd, které si v minulosti vybraly Las Vegas pro své mnohdy téměř každovečerní vystupování. Irská čtveřice se dala dohromady již v roce 1976, členové zkrátka již nejsou žádní mladíčci, a tak vyloženě každý den vystupovat jistě nechtějí/nebudou. Navíc vzhledem ke zdravotním problémům se zády bubeníka Larryho Mullena musel pro turné nahradit Bram van den Berg, který od roku 2005 hraje v kapele Krezip. Bono, The Edge a Adam Clayton společně k turné mj. uvedli: „Jsme ta správná kapela, ACHTUNG BABY je to správné album a Sphere je to správné místo, které posune zážitek z živé hudby na další úroveň. Sphere je víc než jen místo, je to galerie a hudba U2 bude po všech zdech“.

Do konce roku mají U2 v plánu ve Vegas ještě čtrnáct vystoupení. Zájem vyslechnout si živě od kapely hity jako například One, Even Better Than The Real Thing, Mysterious Ways, Where the Streets Have No Name, Pride či With Or Without You je však stále enormní. Kapela se tak nakonec dohodla na prodloužení svého vystupování. Na leden a únor příštího roku přidala celkem dalších 11 koncertů. Prodej vstupenek přes ticketmaster.com odstartuje tuto středu 25. října.

Koncert U2 ve Sphere hale v Las Vegas lze níže shlédnout v jedné z neoficiálních nahrávek diváka

Finanční podmínky, za kterých U2 přistoupily na vystupování v Las Vegas nejsou známy. Konta muzikantů si ale jistě solidně polepší, když cena nejlevnějších lístků má startovat na 150 USD. Navíc náklady spojené tradičně s přemisťováním celého ansámblu při tradičním koncertním turné v tomto případě odpadají. Jak patrno ze záznamu, díky možnostem haly Sphere je scéna navíc velmi strohá.

Vzhledem k relativně malému probíhajícímu „turné“ (celkem by se nově mělo jednat o 36 vystoupení), se však z hlediska příjmů do TOP 10 nejvýdělečnějších asi nezařadí. Jak jsme uvedli v článku „Nejvýnosnější koncertní šňůra?“, jsou již nicméně U2 v žebříčku zapsáni, zatím na stupních vítězů na 3. místě. Turné s názvem „U2 360° Tour“ v letech 2009-2011 přilákalo celkem 7,3 mil. diváků, potažmo přineslo příjmy 736 mil. USD.

Novinka U2

Letos pár hodin před zahájením koncertování v Las Vegas si U2 pro své příznivce připravili nový song Atomic City. Tedy „atomové město“, jak se ostatně v padesátých letech nazývalo Las Vegas vzhledem k testování atomových zbraní v poušti v Nevadě. Nicméně song je dle kapely poctou přitažlivému duchu postpunkové éry 70. let s poklonou skupině Blondie, jejíž průkopnická spolupráce s Giorgiem Moroderem kapelu inspirovala a ovlivnila. Videoklip lze shlédnout níže.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688