Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Finanční rady  |  23.10.2023 16:20:59

Boj o zákazníky opět sílí, nechte o sebe dodavatele energií zabojovat!

 

V období od dubna 2023 do září 2023 měnilo každý měsíc v průměru 30.000 domácností svého dodavatele energií. Žádostí o změnu dodavatele mohlo být i o desítky tisíc víc, ale některé domácnosti se dočkaly zajímavých retenčních nabídek. Jedná se o nabídky, kdy se stávající dodavatel snaží svého zákazníka udržet a nabídne cenu, která je oproti standardně prezentovaným nabídkám na trhu nižší. Porovnat si nabídky a mít přehled o možnostech je tak nejlepší možné řešení, jak si zajistit co nejlevnější elektřinu nebo plyn. Všechny tyto domácnosti si pak díky silnému konkurenčnímu prostředí znatelně cenově polepší. 

 

Taktika retenčních nabídek je známá z různých odvětví, které každá domácnost v běžném provozu řeší. Jedná se například o různé typy pojištění nebo nabídky poskytovatelů mobilních a datových služeb. Určitě každý z nás někdy zažil telefonický hovor s operátorem, který prezentoval speciální nabídku pouze pro něj. Cílem je zákazníka přesvědčit, že dostává něco lepšího nebo jedinečného, co nikde jinde na trhu nenajde. Nenechte se však zmýlit, i tuto nabídku je třeba zvážit a porovnat s konkurenčními. A právě praxi retenčních nabídek vidíme stále častěji i u dodavatelů energií. Proto odborníci na energie doporučují udělat si srovnání dodavatelů energií vždy před koncem platnosti smlouvy. 

Změna dodavatele elektřiny nebo plynu není určitě nic špatného, naopak, domácnost by měla změnu dodavatele řešit vždy ve správný čas před koncem své smlouvy. Pokud jste v tomto ohledu pasivní, jste pro dodavatele optimálním zákazníkem. Dodavatel totiž může v rámci výročí smlouvy cenu upravit. Pak ale nemáte svou cenu energií pod kontrolou, a když přijde upravený rozpis záloh s navýšenou zálohovou platbou (klidně i o stovky procent), na řešení už je pozdě. Vy tak musíte sáhnout hlouběji do peněženky nebo složitě řešit sankce za předčasné vypovězení smlouvy. Na toto téma se ale rozepíšu v dalším článku, protože je značně rozsáhlé a v poslední době vidíme, že se mnoha domácnostem vyplatí odejít právě i za cenu sankce.

Jsme v době, kdy i posledním domácnostem, které dosud nebyly ovlivněny vysokými cenami za energie, končí nízké předkrizové ceny za elektřinu a plyn, případně pak mnoha domácnostem končí z dnešního pohledu ještě přijatelné ceny z počátku energetické krize. Proto minimálně oslovit svého dodavatele energií není nikdy na škodu, má to však 2 háčky:

  1. Dovolat se telefonicky na dodavatele elektřiny či plynu je v posledních letech čím dál tím složitější a v některých případech skoro až nemožné. Málokdo má čas čekat klidně i více než hodinu na spojení s operátorem.
  2. Když jste jedni z těch šťastnějších, tak vám operátor dodavatele zpravidla nabídne standardní nabídku. Tedy tu, kterou jste si sami mohli dohledat na webových stránkách nebo ve své zákaznické zóně, kterou v dnešní době mají skoro všichni dodavatelé. Abyste se mohli rozhodnout, zda je nabídka zajímavá, musíte mít přehled o cenách elektřiny a plynu ostatních dodavatelů.
 
K tomu můžete využít služby srovnávacích portálů, například Kalkulátor.cz, kde máte během pár minut informace o cenách všech dodavatelů energií a spoustu užitečných rad a tipů, na co si dávat pozor. Hlavní je ale uvědomit si, že cena elektřiny i cena plynu, na které jsme byli dříve zvyklí a které nebylo moc třeba řešit, jsou nenávratně pryč. Věřit, že zrovna váš dodavatel energii nezdražil a máte to nejlepší, co je na trhu k dispozici (a nebo alespoň neplatíte zbytečně moc), je minimálně bláhové a naivní. Od ledna 2022 mají dodavatelé povinnost informovat zákazníky o době platnosti aktuální smlouvy přímo ve faktuře. Proto, kdo neví, kdy mu smlouva končí, měl by pečlivě svou fakturu prostudovat  a tuto informaci si včas najít. Další pozitivní úprava energetického zákona z roku 2022 je zkrácení výpovědní lhůty. Ta, která dříve byla klidně i 3 až 6 měsíců před koncem smlouvy, byla zkrácena na 20 dní. Je však třeba počítat s tím, že aktuálně ještě dobíhají smlouvy původní, takže právě vy můžete mít povinnost smlouvu vypovědět mnohem dříve. Pokud si nejste jistí, obraťte se na nezávislého specialistu.

Nezaspěte tedy možnost srovnat si nabídky dodavatelů včas a nechte dodavatele, aby o vás svedli boj. Výsledná cena pro vás může být více než zajímavá. 

Jan Béreš

Je energetický analytik společnosti Kalkulátor.cz. Jeho doménou je sledování vývoje energetického trhu a dopad současných burzovních cen energií na domácnosti a firmy. Díky svým zkušenostem a znalostem dokáže poradit se změnou dodavatele a najít optimální řešení v aktuálním turbulentním světě. Často je citován v médiích jako je Česká televize, Prima, Český rozhlas a další. Od roku 2022 publikuje komentáře na serveru Kurzy.cz, kde chce přibližovat složitý svět energetiky běžným lidem. Mezi jeho záliby patří cestování a výlety s rodinou. Je nadšeným filmovým fanouškem a v několika filmech vystupoval i jako komparzista.


Kalkulátor.cz

my počítáme, vy šetříte

Kalkulátor.cz, je srovnávač, který se rozhodl změnit svět. Pomáhá lidem šetřit peníze a orientovat se v turbulentním světě energií, pojištění a financí. Zákazník je pro nás partner, kterému se snažíme ušetřit čas i peníze. Možnosti řešení prezentujeme lidsky a srozumitelně. Naše doporučení v čase hlídáme a v případě lepších možností, zákazníka informujeme o nových možnostech. Našim cílem je dlouhodobý spokojený vztah se zákazníkem. Nic nám neudělá radost víc, než zákazníci, kteří se vracejí a využívají našich služeb ve všech oblastech.

Více informací na https://www.kalkulator.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688