pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  23.10.2023 15:45:18

Evropská unie přispěje na rekonstrukci tvrze Bouda částkou přes 33 milionů korun

Evropská unie přispěje na rekonstrukci tvrze Bouda částkou přes 33 milionů korun
.jpg" title="Evropská unie přispěje na rekonstrukci tvrze Bouda "> Evropská unie přispěje na rekonstrukci tvrze Bouda
(23.10.2023)

Pardubický kraj obdržel velice pozitivní zprávu ze zasedání monitorovacího výboru česko-polského programu INTERREG. Jeho zástupci odsouhlasili poskytnutí dotací a mezi úspěšnými projekty je i záměr na rekonstrukci dělostřelecké tvrze Bouda a rozvoj cestovního ruchu v našem regionu.

Kladné hodnocení projektu Pardubického kraje je podle radního pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislava Valtra dobrou vizitkou všech, kteří se na přípravě podkladů podíleli. „Jednání výboru ve Visle bylo dvoudenní, ale my si věřili, že to díky kvalitní přípravě dopadne dobře i v konkurenci dalších zajímavých záměrů z obou stran česko-polské hranice. Z výsledku máme radost. Na projekt ‚Poznáváme pohraniční opevnění‘ Unie uvolní dle aktuálního kurzu přes 33 milionů korun. Jeho součástí je mimo jiné rekonstrukce dělostřelecké tvrze Bouda a modernizace tamních expozic. Projekt je rozdělený na českou a polskou stranu, dotace pro nás činí zhruba 16 milionů korun,“ vysvětluje Ladislav Valtr.

Oprava opevnění i lepší podmínky pro turisty

Na projektu „Poznáváme pohraniční opevnění“ bude Pardubický kraj spolupracovat s polským městem Hlušice (Głuszyca). Česká strana má do roku 2025 za cíl rekonstrukci vstupního objektu Tvrze Bouda a modernizaci expozic. Památka je jednou z pouhých pěti dokončených tvrzí a jedinou ve své původní podobě, která je přístupná veřejnosti. „Nejenom tvrz Bouda, ale celá linie opevnění na Králicku patří mezi unikátní památky s velkým turistickým potenciálem, který chceme rozvíjet. Osobně mám k Boudě dlouhodobě osobní vztah a jsem rád, že se nám ji od převzetí krajem daří postupně vracet do podoby, jakou si zaslouží. Vše začalo nezbytnou elektrifikací objektu v roce 2016, následovalo vybudování provozní budovy a tím přemístění provozního zázemí ze samotného objektu. Dalším krokem bylo v roce 2021 dokončení rekonstrukce vstupního objektu, čímž byla tvrzi navrácena její původní podoby z roku 1938. Následovalo pořízení modelu dělostřelecké výsuvné otočné věže a nyní probíhá výroba nového zábradlí v podzemních prostorách pro zajištění vyšší bezpečnosti návštěvníků,“ zrekapituloval hejtman Martin Netolický s tím, že stávající projekt bude prvním, na kterém se bude finančně podílet Evropská unie. „Celkové náklady na českou část projektu jsou zhruba 20 milionů korun, takže dotace ve výši 16 milionů korun pokryje drtivou většinu, což mne těší, protože jsme předchozí projekty realizovali čistě z vlastních zdrojů kraje. Plánujeme obnovu omítek, oplechování stěn a stropů, betonových podlah, opravy příček, osazení původních plechových dveří, obnovu kolejiště, výrobu repliky střílny a další práce. Doplněny budou repliky původního nábytku osádky objektu a instalace dobových figurín. Pro figurínu vojáka bránícího vchod necháme vyrobit repliku kulometné pistole. Pro návštěvníky bude připraven elektronický průvodce ve více jazykových mutacích a krátká videoprezentace se záběry původní obsluhy vnitřního zařízení,“ objasňuje podstatu projektu hejtman Martin Netolický.

Výlet za podzemním tajemstvím třetí říše

Polský partner bude vylepšovat turistickou infrastrukturu Podzemního města Osówka se sítí chodeb a objektů, které v Sovích horách postavili Němci v letech 1943-1945. Cílem je do obou lokalit dostat turisty a spolupracovat na dalším rozvoji. Potenciál pro úspěch partnerského projektu je značný. Historie opevnění a vojenské techniky jen do areálu tvrze Bouda ročně přiláká kolem 35 tisíc návštěvníků. Na polské straně se jedná o až 80 tisíc turistů, z nichž je zhruba třetina z naší republiky. „Je tady očividně velká poptávka po tomto druhu turistiky. Pod jednou značkou, s propojeným systémem vstupenek a akcí je to velká příležitost. Chceme návštěvníkům ukázat silné příběhy spjaté s lokalitami, netradiční prostory a představit výstavy a informace související s historií druhé světové války i našich národů. Posílení cestovního ruchu v oblasti Králicka a spolupráce s polskou stranou by také mohly výrazně oživit místní ekonomiku a přinést další možnosti rozvoje tohoto území. Důležitou součástí projektu je také využití společného projektu pro vzdělávání mladé generace, protože kdo se z minulosti nepoučí, je odsouzen ji prožít znovu,“ sdělil hejtman Martin Netolický.

I záchranné složky musí řešit změny klimatu a být lépe připraveny na požáry a záplavy

Pardubický kraj má v programu INTERREG Česko-Polsko 2021-2027 další želízko v ohni. Tím je společná reakce záchranných složek na změny klimatu, které s sebou přináší náhlé a extrémní změny počasí. Ty mohou ohrožovat životy lidí i majetek. Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje by mohl na konci letošního roku získat finanční prostředky na společné cvičení s polskými protějšky na likvidaci lesních požárů, výcvik na tekoucí vodě, likvidaci následků větrných smrští, výměnné stáže a součástí projektu je i pořízení speciálního zásahového automobilu pro hašení lesních požárů. Vždy je lepší být připraven, než překvapen, takže to považuji za velice přínosný záměr, a to hlavně kvůli podpoře spolupráce mezi hasičskými sbory, které se v případě kalamit potkávají v terénu,“ dodal radní Valtr.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688