Invesco (Invesco)
Investice  |  23.10.2023 15:18:30

Invesco: Obchodování s komoditami a jejich úloha v portfoliu

Ve společnosti Invesco analytici zkoumají komodity a jejich role v portfoliích investorů. Na základě komoditního indexu Bloomberg ("BCOM") lze komodity obecně rozdělit na energetické, kovové a zemědělské komodity, ale také na další subsektory.

Schéma: Komoditní futures a burzy, na kterých se s nimi obchoduje


Vývoj burzy futures:

Některé komodity se stále nakupují a prodávají při tradičních fyzických transakcích, ale většina obchodů se nyní uskutečňuje na burzách s futures a na mimoburzovním trhu. Chicagská burza CBOT (Chicago Board of Trade) vznikla v roce 1848 jako peněžní trh pro zemědělce, kteří hledali potenciální kupce obilí. V roce 1865 CBOT zavedla standardizované termínové kontrakty, které známe dnes, čímž zefektivnila transakce a otevřela dveře dalším účastníkům. V současné době existují futures burzy ve finančních centrech po celém světě, ale pro většinu investorů jsou nejdůležitější CBOT, Chicago Mercantile Exchange (CME), New York Mercantile Exchange (NYMEX), Commodity Exchange (COMEX), Intercontinental Exchange (ICE) a London Metal Exchange (LME). Futures na komodity se obvykle obchodují pouze na jedné burze. Aspekt standardizace je velmi důležitý. Futures kontrakt má přesné specifikace, včetně množství a kvality komodity, která má být dodána, a také data expirace a dodání. Každý komoditní futures kontrakt bude mít specifikované smluvní měsíce, kdy lze obchodovat.

Nejčastěji se obchoduje s kontrakty "front month", které se obvykle uzavírají na nejbližší měsíc dodání. Obchody s futures se zúčtovávají centrálně a marže platí členové clearingového systému. Dnes s futures obchodují nejen zájemci o fyzickou komoditu, ale také investoři, kteří chtějí mít expozici vůči ceně komodity, ale nechtějí převzít fyzickou dodávku.

Získání expozice vůči komoditám

Některé komodity byste sice mohli nakoupit a držet fyzicky, ale je to nákladné a velmi neefektivní, když započítáte náklady na dopravu, skladování a pojištění. Museli byste také najít někoho, kdo je ochoten vám komoditu prodat, a vyjednat s ním cenu a podmínky dodání. Pokud nechcete držet komodity fyzicky, což většina lidí nechce, ale místo toho chcete jednoduše expozici vůči jejich cenám, mohou být lepší alternativou futures kontrakty. Budete muset pamatovat na uzavření své dlouhé futures pozice nebo ji před vypršením kontraktu převést na jiný měsíc, pokud nechcete, aby se vaše pozice uzavřela. Jinak se někdo objeví před vašimi dveřmi a přiveze vám plný kamion komodity,“ vysvětluje Eva Miklášová, ředitelka oblasti ETF pro střední Evropu a Rakousko.

Futures mohou být cenově výhodné, protože se musí složit pouze část hodnoty kontraktu, tzv. maržimargin. Je možné, že bude investor být požádán, aby ji doplnil, kdykoli cena futures klesne – tzv. margin call.

Nejoblíbenějším způsobem, jak se většina investorů věnuje komoditám, jsou však burzovně obchodované produkty. Expozici vůči komoditám můžete získat prostřednictvím burzovně obchodovaných komodit (ETC), když se jedná o jednu komoditu, nebo vůči koši komodit, kterými jsou komodity reprezentované indexem BCOM, prostřednictvím ETF. Investování do těchto typů produktů poskytuje jednoduchou a nákladově efektivní expozici bez toho, aby se investoři báli, že obdrží výzvy k úhradě marže, že se futures kontrakty budou obchodovat na burze nebo že se před dveřmi jejich domu objeví nákladní auto. V České republice Invesco nabízí možnost investovat do komodit prostřednictvím produktu Invesco Physical Silver ETC. Jeho cílem je zajistit výkonnost spotové ceny stříbra prostřednictvím certifikátů zajištěných stříbrnými slitky.

Proč investovat do komodit?

Komodity mohou investorům přinést tři potenciální výhody:

1. Diverzifikace

Komodity jako třída aktiv vykazují nízkou korelaci s akciemi a dluhopisy, což je zvláště užitečné pro dosažení diverzifikace portfolia. Jednotlivé komodity se mohou řídit širokou škálou faktorů, včetně politiky, regulace, počasí, sezónnosti a ekonomiky, ale i nabídky a poptávky, které se liší od těch, jež ovlivňují ceny akcií a dluhopisů.

Jak velký podíl by měl být alokován do komodit, závisí na složení stávajícího portfolia, nicméně studie naznačují, že 5-10 % může významně zlepšit profil rizika a výnosu.


2. Zajištění proti inflaci

Komodity mají tendenci být pozitivně korelovány s inflací, přičemž rostoucí komoditní ceny často přispívají k vyšší inflaci. Toho jsme byli svědky v posledních letech s rostoucími cenami energií a potravin, které po celém světě způsobily několikadenní inflační maxima.


3. Příležitosti k růstu

Komodity rovněž poskytují potenciální příležitosti spojené s růstem rozvíjejících se trhů nebo s přechodem na nízkoemisní hospodářství. Poptávka po průmyslových kovech by měla růst s tím, jak expanzivní ekonomika vynakládá prostředky na budování nových technologií, infrastruktury, bydlení atd. Mnoho těchto materiálů se používá také v solární, větrné a v energetice obnovitelných energetických technologií. V zemědělství se některé obiloviny – zejména kukuřice – také k výrobě biopaliv. To jsou jen některé z potenciálních růstových příležitostí, ke kterým můžete získat přístup prostřednictvím investice do komodit.

 

Varování před riziky

Hodnota investic a výnosy z nich podléhají výkyvům.

To může být částečně způsobeno změnami směnných kurzů. Investoři nemusí získat zpět celou investovanou částku. Minulá výkonnost není vodítkem pro budoucí výnosy.

Obsažené informace nepředstavují investiční doporučení ani jiné poradenství. Prognózy a výhledy trhu uvedené v tomto materiálu jsou subjektivní odhady a předpoklady

vedení fondu nebo jeho zástupců. Mohou se kdykoli změnit bez předchozího upozornění. Nelze zaručit, že se prognózy uskuteční podle předpokladů.

Vydavatelem těchto informací v České republice je společnost Invesco Asset Management Deutschland GmbH, An der Welle 5, D-60322 Frankfurt nad Mohanem.
Red Oak ID: 1958016

 

Invesco

Invesco Asset Management Deutschland GmbH, Invesco Asset Management Österreich – pobočka pobočky Invesco Asset Management Deutschland GmbH- jsou součástí Invesco Ltd., společnosti pro správu aktiv se spravovanými aktivy v hodnotě více než 1 593 miliard USD (k 31. říjnu 2021).

Více informaci na: www.invesco.com/cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688