OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  23.10.2023 11:50:00

Téměř polovina českých chat a chalup není pojištěna proti vykradení (ČPP Servis)

Češi podle průzkumu ČPP Servis podceňují pojištění rekreačních objektů proti vykradení, 40 % chat či chalup takové pojištění nemá. Když už pojištění mají, tak nejčastěji na částku do 100 tisíc korun. V zimních měsících přitom pravidelně dochází k nárůstu počtu vykradených chat a chalup. Ročně je v ČR vykradeno několik tisíc soukromých rekreačních objektů. Průzkum zrealizovala společnost ČPP Servis v červnu letošního roku na vzorku 1 050 respondentů z celé České republiky. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.

Pouze 40 % českých majitelů chat a chalup pojišťuje svou víkendovou nemovitost proti vykradení. „Zimní měsíce přitom bývají z hlediska počtu vykradených chat a chalup hlavní sezónou zlodějů. Nejčastěji mizí různé zahradní nářadí, jako jsou sekačky či pily. Bez zájmu nezůstává ani elektronika nebo jízdní kola. Ale i zničená okna či vylomené zámky dveří bez další větší škody můžou pro postižené majitele chat představovat poměrně velké náklady,“ upozorňuje předseda sboru jednatelů ČPP Servis David Krňávek.

Ročně je v České republice vykradeno přes tisíc chat a chalup, jedná se přitom jen o nahlášená vloupání, skutečnost bude ještě vyšší. Způsobené škody v průměru podle policejních statistik přesahují 20 tisíc korun za jedno vloupání. „Chataři a chalupáři navíc často nevědí, na jakou částku jsou pojištěni a co konkrétně jim jejich pojistná smlouva kryje,“ dodal. Z aktuálního průzkumu společnosti ČPP Servis vyplývá, že pokud mají domácnosti podobné pojištění chaty či chalupy sjednané, tak nejčastěji na částku 50 a 100 tisíci korunami (33 %), dalších 6 % je pojištěno jen do 50 tisíc korun. Plných 15 % lidí sice pojištění sjednané má, ale vůbec netuší, na jakou částku.

Moderní ochranné prvky, jako jsou kamery či čidla, má přitom jen každá 10. chata či chalupa. „Naopak polovina chat či chalup nemá žádné speciální zabezpečení proti vykradení, majitelé těchto nemovitostí se spokojí jen s běžným zámkem či okenicí. Ty ale samozřejmě zloděje neodradí,“ dodal David Krňávek. Alespoň nějakou formu bezpečnostního zámku má 27 % chat či chalup, bezpečnostní dveře pak 22 %, u 10 % rekreačních zařízení se při vloupání spustí alarm.

Kvalitní majetkové pojištění myslí i na rekreační objekty. Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP) v podzimní kampani představila několik vylepšení svého pojistného produktu Domex+, který nabízí pojištění stavby, domácnosti i odpovědnosti. Přibyla nová pojistná nebezpečí, a to havárie rozvodů nebo ztráta nájemného. V pojištění domácnosti čeká na klienty rozšířená územní platnost – u kočárků, zdravotních pomůcek nebo věcí v uzamčeném automobilu se pojištění nově vztahuje na celé geografické území Evropy.

V pojištění odpovědnosti přibylo pojištění odpovědnosti nájemce věci nemovité a nové limity pojistného jsou ve výši 30, 40 a 50 milionů korun. U asistenčních služeb došlo ke zvýšení limitů na 7 tisíc na asistovanou událost, resp. na 15 tisíc korun u Domácí asistence plus. Nově ČPP asistuje také nefunkčnost garážových vrat, závady fotovoltaických elektráren, zajištění ochrany nezabezpečeného majetku nebo zapůjčení náhradního spotřebiče.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688