Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  23.10.2023 10:12:51

Ranní okénko - Tento týden zasedá ECB


Nejdůležitější událostí tohoto týdne je zasedání ECB a očekává se, že bankovní rada ponechá sazby na stávajících úrovních. Tento postup naznačili představitelé ECB po svém zářijovém zasedání a příchozí ekonomická data nás v tomto přesvědčení utvrzují. Především výrazně poklesla jak meziroční inflace (z 5,2 % v srpnu na 4,3 %), tak i jádrová inflace (z 5,3 % na 4,5 %). Ve Spojených státech amerických bude publikován prvotní odhad HDP za 3.Q, kdy se očekává další silný výkon tamní ekonomiky. Tento týden nabídne také výsledky indexů nákupních manažerů ze zahraničí. V České republice vyjde konjunkturální průzkum včetně spotřebitelské a podnikatelské důvěry.

Dnes vyjde nejnovější údaj ohledně spotřebitelské důvěry v eurozóně a rovněž konečný údaj vládního dluhu vůči HDP za rok 2022.

Úterý bude patřit zejména indexu nákupních manažerů (PMI), jehož hodnoty se dozvíme z Německa, eurozóny i USA. Dále Český statistický úřad zveřejní výsledky konjunkturálního průzkumu, což bude jediný tuzemský údaj během tohoto týdne. Nejnovější údaje o spotřebitelských náladách dorazí také z Německa.

Ve středu instituce Ifo zveřejní říjnový průzkum mezi 9 000 firmami ohledně hodnocení současné ekonomické situace, budoucích očekávání a podnikatelského prostředí v Německu. Z eurozóny se dozvíme, jak se vyvíjí peněžní zásoba M3. Statistika prodeje nových domů bude publikována v USA.

Ve čtvrtek zasedá Evropská centrální banka. Ta s vysokou pravděpodobností zvolí cestu stability, ale zároveň ujistí trhy, že je připravena přijmout takové kroky, aby dostála svého mandátu ochránce cenové stability. Ze Spojených států amerických dorazí úvodní odhad HDP za 3. čtvrtletí roku 2023, kdy trh očekává ve srovnání s 3. kvartálem loňského roku růst o více než 4 %.

V pátek se dozvíme údaje už pouze ze Spojených států amerických, a to o osobních příjmech a výdajích. Dále nám průzkum University of Michigan představí finální hodnotu indexu naznačující úroveň spotřebitelské důvěry a také inflační očekávání, která podle předběžných odhadů výrazně stoupla.

Minulý týden zakončily německé ceny výrobců největším meziročním poklesem ve své historii (-14,7 %). V meziměsíčním srovnání se očekával jejich růst (+0,4 %), ale nakonec se oproti srpnu snížily o 0,2 %. Nárůst počtu nově zaregistrovaných aut v Evropské unii dosáhl v září výše 9,2 % a jedná se tak o nejnižší meziroční tempo v tomto roce. Nicméně kvůli dodavatelským problémům v minulém roce byla výrazně ovlivněna srovnávací základna, když právě až v září roku 2022 bylo dosaženo prvního kladného výsledku v loňském roce.

I v poslední den minulého týdne sužovala akciové trhy nervozita především ve spojitosti s dalším geopolitickým vývojem na Blízkém východě. Negativním faktorem je také restriktivní měnová politika a nelze vyloučit její další zpřísnění v USA a následný proces snižování bude pomalejší, než trhy očekávaly. Americký index S&P 500 ztratil téměř 1,3 %, německý DAX dokonce až 1,6 %, a je tak na nejnižších hodnotách od dubna tohoto roku. Pražská burza se během celého týdne bránila negativnímu trendu na světových trzích, a to poměrně úspěšně. V pátek pražský PX odepsal pouze 0,4 %, což je výrazně lepší výsledek než u výše zmíněných indexů. Koruna na konci týdne mírně posílila a zamířila pod 24,60 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Ne 10:47  China's industrial profits up 4.3% in Q1 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   8:18  Co sledovat tento týden? USDJPY, US100, DE40 X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

11.04.2024Ranní okénko - Inflace drží Fed v šachu, dnes zasedá ECB Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
18.03.2024Ranní okénko - Tento týden zasedá Fed a ČNB Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
29.01.2024Ranní okénko - Tento týden zasedá Fed, vycházejí výsledky HDP a inflace Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
22.01.2024Ranní okénko - Tento týden zasedá ECB, vychází výsledek amerického HDP Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
18.12.2023Ranní okénko - Tento týden zasedá ČNB, šance na snížení sazeb rostou Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688