Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  23.10.2023 09:57:43

Nejprodávanější auta v Česku a možnosti jejich financování v roce 2023

Víte, jaká auta Češi nejvíce v letošním roce nakupují? Vyplatí se koupit nové auto, nebo je výhodnější koupě ojetého vozu? A jak vlastně financovat nákup nového auta?

Jaké modely aut jsou v Česku nejoblíbenější?

Zřejmě nikoho nepřekvapí, že nejvíce prodávanou značkou jsou v České republice automobily značky Škoda. Z tiskové zprávy Svazu dovozců automobilů vyplývá, že za prvních devět měsíců letošního roku bylo v tuzemsku registrováno 58 943 vozů značka Škoda, a to s velmi slušným odstupem od druhého místa, které obsadily vozy značky Hyundai (15 619 ks). Dlouhodobě platí, že velká část prodaných automobilů tvoří firemní vozy. Jen za první pololetí letošního roku činil podíl firemních automobilů 75,2 % na 24,8 % privátních nákupů.

Nejprodávanějším osobním vozem je stále Škoda OCTAVIA s 16 978 ks, následuje Škoda FABIA s 7 837 ks a Škoda SCALA se 7 271 ks. Není tajemstvím, že vysoké prodeje jsou z velké části důsledkem dohánění nedostatků z minulého roku, kdy se čekací doby na tento model protáhly na více než rok. Důvodem byla nedostatečná dostupnost komponent.

Zajímavostí je, že mezi deseti nejprodávanějšími modely aut v České republice za období leden až září 2023 nenajdeme žádný Peugeot, Renault, Citroën ani třeba vůz značky Kia. Naopak, značka Škoda se v tomto žebříčku objevuje s celkem sedmi modely.

Nejprodávanější modely aut v ČR (Leden - Září 2023)

Model

Počet

Percento

Škoda OCTAVIA

16 978 ks

10,13 %

Škoda FABIA

7 837 ks

4,68 %

Škoda SCALA

7 271 ks

4,34 %

Škoda KAMIQ

7 216 ks

4,31 %

Škoda KAROQ

6 955 ks

4,15 %

Škoda KODIAQ

6 685 ks

3,99 %

Hyundai i30

6 025 ks

3,60 %

Hyundai TUSCON

4 922 ks

2,94 %

Škoda SUPERB

4 822 ks

2,88 %

Volkswagen GOLF

4 168 ks

2,49 %

OSTATNÍ

91 997 ks

54,90 %

 

Nový, nebo ojetý vůz?

Pojďme nyní rozklíčovat otázku, která tíží nejednoho kupujícího. Nové, nebo ojeté auto? Cena bude patrně tou největší nevýhodou koupě nového automobilu. Pokud se podíváme na ceník Škody, zjistíme, že tuzemskými spotřebiteli nejvyhledávanější model Škoda OCTAVIA lze pořídit od 619 900 Kč a Škodu FABIA můžete mít již od 369 900 Kč. Hyundai ve svém ceníku nabízí model Hyundai i30 Hatchback od 389 990 Kč, Volkswagen Golf lze pořídit od 529 900 Kč.

Výhodou nového vozu je minimum kompromisů, které musíte při koupi učinit. Můžete si vybrat model na míru vašim potřebám, od exteriérových záležitostí až po ty interiérové. Ve prospěch koupě nového auta hraje také bezpečnost a spolehlivost. Máte jistotu nejnovějších technologických prvků a nemusíte se starat o minulost vozu – zda bylo bourané či špatně servisované. Velká část nových automobilů nevyžaduje v prvních letech žádné větší opravy, takže se můžete soustředit pouze na údržbu. 

Koupě ojetého vozu vám dává možnost koupit si lepší vůz, než jaký byste si jinak mohli dovolit. Cena ojetého automobilu je samozřejmě nižší než v případě nového auto. Odvíjí se od množství najetých kilometrů, ale také stavu, v jakém se vůz nachází. Největší nevýhodu je menší spolehlivost. Připravte se, že auto může vyžadovat častější opravy. Vyplatí se důkladná recenze majitelů konkrétních modelů, abyste věděli, co můžete očekávat. Stejně tak vám to pomůže vyvarovat se problémovým modelům a vozidlům, jejichž servis či opravy by mohly být nad vaše poměry.

Jak financovat koupi nového automobilu?

Asi nejlepším způsobem, jak financovat koupi nového vozu, jsou vlastní úspory. Bohužel ne každý disponuje volnými statisíci na účtu, a proto je další nejrychlejší a nejdostupnější cestou, jak si pořídit nové auto, neúčelový spotřebitelský úvěr. Majitelem vozu se stáváte ihned po nákupu, můžete ho půjčovat komu chcete nebo jej kdykoliv prodat. Nabídka úvěrů je na tuzemském trhu obrovská, proto je vhodné využít nezávislý srovnávač půjček, který vám umožní porovnat více možností a pomůže vám vybrat to nejvhodnější financování pro vás. 

Další možností je finanční leasing. Jedná se vlastně o pronájem auta s následnou koupí. Nevýhodou tohoto způsobu financování je akontace, tedy částečná platba předem. Jedná se o první navýšenou splátku, která se udává v procentech ceny kupovaného automobilu. Pak již pravidelně splácíte předem dohodnuté splátky. Ovšem počítejte s tím, že po tuto dobu nejste majitelem vozu. Tím se stáváte až po doplacení dohodnuté jistiny, úroků a dalších smluvních poplatků. Během splácení si veškerý provoz a opravy hradíte sami. Samostatně si ale nemusíte platit pojištění, protože je součástí leasingových splátek.

V neposlední řadě je zde operativní leasing. Jde o velmi oblíbenou možnost, protože přináší větší flexibilitu. Jedná se vlastně o pronájem auta. Ideální je v případě, kdy auto potřebujete využívat jen několik let a nevadí vám, že nejste jeho vlastníkem. O provoz se stará financující společnost a vy jí za to platíte předem dohodnuté splátky. Během splácení hradí veškerý provoz, opravy a pojištění leasingová společnost. Kromě toho, že nejste vlastníkem vozu, tak také jeho řízení můžete svěřit do rukou pouze osobám uvedeným ve smlouvě. 

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688