Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  22.10.2023 14:07:06

Pražská burza se v týdnu bránila poddat zahraničnímu negativnímu vývoji. O likviditu se z většiny postaraly akcie ČEZ. Výsledkovou sezónu odstartuje MONETA


Dění mezi Palestinou a Izraelem, promítající se vlastně do většiny světa, přineslo na akciové trhy v uplynulém týdnu prodejní tlak podpořený nadále také vysokými úrokovými sazbami, resp. růstem výnosů na dluhopisech. USA se u státních 10letých dostaly již na úroveň 5 % a v návaznosti úroková sazba u hypoték na 8 %. Tak vysokou ji Američané nepamatují od roku 2000. Akcie v zámoří v týdnu ztratily 2,4 % (dle S&P 500), v Evropě pak dokonce 3,3 % (dle EuroStoxx 600). Například německé akcie se dostaly nejníže od dubna, když index DAX hned v úvodu týdne neudržel technicky významnou hranici 15 tis. bodů a následně mířil dále na jih.  Pražská burza se každopádně dokázala negativnímu sentimentu poměrně významně bránit, když se dokonce opakovaně pokoušela navázat na růst z předcházejícího týdne. Index PX nicméně nakonec oproti minulému pátku odepsal 0,35 %, když zakončil na cca 1 342 bodech.

Hlavní titul pražské burzy akcie ČEZ, které mají váhu v indexu PX již přes 21 %, se totiž pokoušely o další zisky. Jenže je neudržely. Prakticky nejprve již vymazávaly ztráty od červnové dividendy, když se obchodovaly až za 1 022 . Týden nakonec zakončily neutrálně, když se navrátily zpět pod tisícikorunovou hranici. Ceny elektřiny nenavázaly na předchozí růst, navíc jako by na investory negativně zapůsobilo vyjádření premiéra, že stát nechystá vytěsnění minoritních akcionářů. Nicméně k restrukturalizaci má dle premiéra dojít. Ta však nadále zůstává zahalena v mlze, když zkrátka konkrétní kroky k budoucnosti energetické firmy od majoritního akcionáře ani teď stále nezazněly.

 

Indexově dále nejvýznamnější akcie ERSTE a KB rovněž zisky neudržely. U ERSTE není dosud patrné, zda byla v týdnu na trhu účastna se svými nákupy. Jak se ukázalo v předcházejícím týdnu oproti minulosti byla aktivita banky z hlediska odkupu vlastních akcií velmi různorodá. Například zatímco v úterý 10. října nakoupila výrazných více než 148 tis. vlastních akcií, o den později jen 8 tis. Po téměř 3 měsících zveřejněná obecná akcionářská struktura pak poodkryla, že na téměř 65% podíl zvýšily držení akcií ERSTE institucionální investoři, kterých naposledy banka jasně identifikovala „jen“ 61,5 %. Tak vysoký podíl ve statistikách v posledních letech těžko najít, když například loni se pohyboval v rozsahu cca 48-58 %.

Před reportem výsledků se nakonec na téměř 2měsíční maxima posunuly v závěru týdne akcie MONETA, které svou vahou nejvíce mírnily červená čísla indexu PX. Obdobné zisky si v týdnu připsaly akcie KOFOLA, když přitom firmu může zasáhnout vládou zvažované „zdanění cukru“ na nealkoholické nápoje. KOFOLA nicméně oznámila akvizici 50 ha domácích jablečných sadů na Šumpersku v kontextu výroby ciderů a také krok do zahraničí. Hodlá nabýt 25% podíl v kolumbijské společnosti, která na 230 hektarech plantáží pěstuje kávu a dále ji prodává na místním i mezinárodním trhu. Regulatorní hlášení také poodkrylo, že na další nákup firemních akcií se vydal marketingový ředitel dceřiné společnosti Radenska. Od 13. do 17. října koupil na pražské burze celkem 1 178 akcií KOFOLA.

Za zmínku stojí čtvrtý týden pokračující pokles akcií PHILIP MORRIS, které se tak již dostaly nejníže od loňského března. Na index však více v týdnu zatlačily v porovnání významnější akcie VIG, když své mohl zřejmě sehrávat zmiňovaný další pokles cen dluhopisů, resp. růst výnosů. Nejvíce v týdnu každopádně ztratily akcie PILULKA, na které přeci jen dolehly již v předcházejícím týdnu na START Day zveřejněné zprávy ohledně poklesu hospodaření. Ať už za 1. pololetí, potažmo výhledu za celý rok. Akcie PILULKA zkrátka v pátek zakončily na novém historickém minimu 347 , když se jich někteří akcionáři předtím zbavovali i za 333 .


Závěrem stojí po týdnu opět za zmínku z trhu START akcie AtomTrace. Ty totiž po předchozím „rekordním týdnu“ předváděly nadále poměrně výraznou volatilitu, když se obchodovaly v rozsahu 80-99 . Týden zakončily na 81 , tedy letos si aktuálně připisují více než 100 %. Prim tedy nyní drží se 123 % letošní výkonností v porovnání likvidnější akcie PRIMOCO.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688