mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  20.10.2023 14:14:00

Čeští a finští vědci významně posílí spolupráci při výzkumu léčby leukémie

?Čeští a finští vědci významně posílí spolupráci při výzkumu léčby leukémie

20.10.2023 / 13:58 | Aktualizováno: 20.10.2023 / 14:14

Návazně na letos podepsané memorandum o spolupráci navštívili ve dnech 18. a 19. října Helsinky zástupci Ústavu hematologie a krevní transfuze, aby detailně projednali oblasti s největším potenciálem pro další rozvoj spolupráce a konkretizovali formu vzájemné spolupráce v oblasti výzkumu tzv. „zabijáckých buněk“, které dokáží velmi efektivně bojovat s nádorovými buňkami při léčbě leukémie. Na základě grantu finské strany budou v následujících třech letech probíhat výměnné pobyty vědců a studentů, budou sdíleny zkoumané vzorky a data a budou pořádány expertní semináře. S Finskem by pak čeští vědci chtěli spolupracovat i v rámci nadnárodních konsorcií.

Návazně na prvotní kontakty a letošní podpis memoranda a spolupráci mezi Ústavem hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) a Finnish Red Cross Blood Service (FRCBS) v oblasti moderní buněčné imunoterapie se ve dnech 18. – 19. října 2023 opět s pomocí Velvyslanectví ČR v Helsinkách uskutečnila pracovní cesta zástupců ÚHKT do Finska. Za ÚHKT se jednání zúčastnili šéf Oddělení výzkumu moderní imunoterapie a předseda vědecké rady ÚHKT Jan Frič, výzkumník Marek Jedlička a tajemnice ředitele Andrea Daňková. Za FRCBS se konzultací zúčastnili Matti Korhonen, dětský hematolog, hlavní lékař FRCBS, vedoucí skupiny pro imunologickou buněčnou terapii rakoviny a vedoucí pracovní skupiny pro přenos dat z registrů dárců kostní dřeně, se svým týmem a Minna Mäki, ředitelka pro výzkum, vývoj produktů a nové služby. Kromě samotných expertních konzultací s FRCBS proběhla i návštěva výzkumných a vývojových laboratoří špičkového zařízení Biomedicum v rámci univerzitní nemocnice Meilahti a Centra pokročilé buněčné terapie.

Na základě detailního zhodnocení metodologie a výsledků výzkumu využití CAR-T buněk, CAR-NK buněk a NK buněk při imunoterapii v rámci léčby leukémie byla konstatována vysoká míra shody u řady metod a postupů. Zároveň byl identifikován velmi slibný potenciál pro rozvoj vzájemné spolupráce zejména v oblastech, kde se přístupy liší, např. v oblasti chápání biologie NK buněk či inhibitorů při léčbě rakoviny. Tato spolupráce bude mít v příštích letech velmi konkrétní podobu několikatýdenních výměn výzkumných vědeckých pracovníků a studentů, jakož i pořádání odborných seminářů. Během následujících tří let bude tento program financován prostřednictvím grantu ve výši 30 tis. EUR, který skupina Jana Friče od FRCBS získala. V rámci projektu bude docházet i k výměně zkoumaných vzorků, přičemž FRCBS ve své biobance aktuálně eviduje 65 tis. dárců. Zvláštní důraz bude v rámci spolupráce věnován vylepšování CAR NK buněk pro léčbu lymfomů a neuroblastomů, jakož i interakci buněk při imunomodulační léčbě leukémie. Záběr FRCBS navíc pro ÚHKT nad rámec bilaterálních aktivit otevírá možnosti širší mezinárodní spolupráce, neboť finští partneři v rámci tohoto výzkumu mají podobnou spolupráci nastavenou s dalšími 10 výzkumnými skupinami z dalších zemí.

Součástí návštěvy bylo i navázání spolupráce s Helsinskou univerzitou, kde proběhlo jednání se Satu Mustjoki, ředitelkou translačního imunologického výzkumného programu, a Sirpou Leppä, profesorkou onkologie se zaměřením na biochemii a buněčnou a molekulární biologii. Ve Finsku se léčba pomocí CAR-T buněk provádí od roku 2018 a aktuálně je dostupná všem vhodným pacientům. Finská strana je rovněž ochotná sdílet s ÚHKT data využívaná ve vlastním výzkumu terapie pomocí NK buněk. S ohledem na to, že Česko je jedinou zemí ve střední Evropě s konkrétním projektem zaměřeným na imunoterapii pomocí CAR-T buněk, CAR-NK buněk a NK buněk, je zde jednoznačně potenciál pro rozvoj spolupráce mezi oběma pracovišti. ÚHKT je pak zejména nakloněn širší spolupráci v mezinárodním měřítku, a to např. v rámci mezinárodního konsorcia.

Daniel Horák, zástupce velvyslance, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Helsinkách


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688