Euroskop (euroskop.cz)
Evropská unie  |  19.10.2023 13:02:00

Shrnutí 5 hlavních bodů plenárního zasedání Evropského parlamentu

Ve dnech 16. – 19. 10. ve Štrasburku proběhlo již druhé říjnové plenární zasedání Evropského parlamentu. Poslanci se věnovali tématu teroristických útoků v Izraeli, podpoře Ukrajiny, či rozpočtu na rok 2024. Předsedkyně Roberta Metsola rovněž vyhlásila letošní laureátku Sacharovovy ceny, kterou se stala Kurdka Mahsa Amíní.

50 MILIARD EUR NA OBNOVU UKRAJINY

Parlament během druhého dne zasedání schválil vylepšený návrh nástroje na podporu obnovy, rekonstrukce a modernizace Ukrajiny. Tento finanční nástroj s rozpočtem 50 miliard eur je určen na období 20042007. Jedním z hlavních požadavků poslanců bylo, aby se na obnovu Ukrajiny použila aktiva Ruské federace a dalších subjektů či fyzických osob přímo spojených s ruskou válečnou agresí. Další změna, kterou poslanci do návrhu začlenili, spočívá ve zřízení webového portálu pro větší transparentnost finančních operací týkajících se pomoci Ukrajině.

PODPORA STRATEGICKÝCH ODVĚTVÍ

Parlament přijal svůj postoj ke zřízení „Platformy strategických technologií pro Evropu“ (STEP), jejímž cílem je posílit různé programy a fondy EU a nasměrovat až 160 miliard eur do nových investic, které podpoří rozvoj digitálních technologií, technologií pro nulové čisté emise a biotechnologií. Rozpočet navržený Komisí je 10 miliard eur, poslanci však prosazují jeho navýšení o další 3 miliardy eur.

NAVÝŠENÍ ROZPOČTU EU NA ROK 2024

Poslanci Evropského parlamentu navýšili rozpočet na rok 2024, aby se EU dokázala vypořádat s následky ruské války proti Ukrajině. Prioritou bude podpora malých a středních podniků, mladých lidí a posílení strategické autonomie EU. Navýšení prostředků by se mělo týkat také oblasti výzkumu, programu Erasmus+, klimatických opatření, dopravní infrastruktury a humanitární pomoci.

ODSOUZENÍ TERORISTICKÝCH ÚTOKŮ HAMÁSU PROTI IZRAELI

Poslanci přijali společné usnesení, ve kterém odsoudili teroristické útoky Hamásu proti Izraeli, vyzvali k okamžitému propuštění všech rukojmích unesených Hamásem a uznali právo Izraele na svou sebeobranu. Veškeré kroky Izraele však musí být plně v souladu s mezinárodním humanitárním právem. Poslanci zároveň vyzvali k posílení humanitární pomoci a nezávislému vyšetření bombardování nemocnice Al-Ahlí v Gaze.

SACHAROVOVA CENA 2023 PRO KURDKU MAHSU AMÍNÍ

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola vyhlásila laureátku Sacharovovy ceny pro rok 2023. Stala se jí Mahsa Amíní, 22letá íránská Kurdka, která byla v roce 2022 v Teheránu zatčena policií za to, že údajně ignorovala přísné íránské zákony o zahalování. Tři dny po zatčení zemřela na následky fyzického týrání ve vazbě. Její smrt vyvolala v Íránu masivní protesty íránských žen, které pod heslem „Žena, život, svoboda“ vyjádřily odpor proti zákonu o hidžábu a dalším diskriminačním zákonům.

Zdroj a foto: Evropský parlament

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688