mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  18.10.2023 15:39:00

Španělé jdou do nebe - Soukromá firma PLD Space přivedla Španělsko mezi desítku zemí se schopností létat do vesmíru.

Španělé jdou do nebe

18.10.2023 / 15:27 | Aktualizováno: 18.10.2023 / 15:39

Soukromá firma PLD Space přivedla Španělsko mezi desítku zemí se schopností létat do vesmíru. První španělská raketa úspěšně odstartovala a provedla desetiminutový let, než se snesla do Atlantického oceánu. Byznys plán je od roku 2025-26 začít vynášet komerčně malé satelity a vydělávat tak na rostoucí poptávce, kterou nyní primárně uspokojují americký Starlink Elona Muska a na kterou se plánuje zaměřit také firma Kuiper majitele Amazonu. 

Napotřetí to již vyšlo. V sobotu 7. října v 02:19 hod. vzlétla do vesmíru první ve Španělsku vyvinutá a vyrobená raketa, Miura-1. Tento start byl již třetím, o který se firma PLD Space letos pokoušela, když první dva pokusy musely být přerušeny: 31. května z důvodu silného větru a 17. června musel být start zastaven v poslední sekundě před startem, kvůli zjištěným problémům v elektrických rozvodech rakety. Raketa se vznesla do výšky 46 km a celý let od startu do pádu do vod Atlantického oceánu trval deset minut a šest sekund.

Start proběhl z vojenské základny v Médano del Loro v provincii Huelva na břehu Atlantického oceánu, která spadá pod Národní institut vesmírných technologií INTA a celý stream ze startu rakety sledovali tisíce diváku na kanálu PLD Space na YouTube.

Přes jedničku k pětce. Dalším krokem v plánech španělské firmy je vypuštění o hodně větší rakety Miura-5, ideálně již v roce 2024 nebo 2025. Miura-1 na své misi sbírala údaje především o fungování pohonu motoru, aerodynamice rakety a její schopnosti dodržet leteckou trajektorii. Pro Centrum aplikovaných vesmírných technologií z univerzity v německém Bremenu do vesmíru nesla přístroje pro zjišťování působení stavu beztíže na použité přístroje a technologie. Až sedmdesát procent součástek a technologií použitých při výrobě první rakety se má využít i při stavbě rakety s více než dvojnásobnou nosností (450 vs. 200 kg) o délce přes 30 metrů.

Španělská hrdost. I když se start rakety mediálně dostaly do pozadí kvůli v ten den zahájeným teroristickým útokům proti Izraeli, našli španělští politici čas na gratulace a vyjádření radosti z úspěšného provedení celé akce. Poblahopřál úřadující premiér Pedro Sánchez, přidal se i předseda vlády Andalusie Juanma Moreno, kde firma působí. US obchodní partner WiseKey nechal dokonce na na jedné z budov na Times Square v New Yorku rozsvítit gratulaci na LCD displeji. Zdůrazňuje se, že ES se stalo desátou zemí na světě, která je schopná vlastními silami poslat raketu do vesmíru (kromě Spojených států, Ruska, Číny, Japonska, Francie, Itálie, Indie, Jižní Koreje a Nového Zélandu).

Přes nesnáze ke hvězdám. Firmu PLD Space založili ve městě Elche v roce 2011 španělští inženýři Raúl Torres, Raúl Verdú a José Enrique Martínez s počátečním kapitálem tři tisíce euro. Už od svého založení vystupuje PLD jako start-up, financující se přes investiční kola, přes která již získala €65 milionů. Dalším zdrojem financí jsou projekty národních autorit, především španělského veřejného Centra pro technický rozvoj a inovace, na úrovni EU pak Horizont 2020. Ke dnešku se firma rozrostla ze tří na více než sto padesát zaměstnanců. Svojí hlubokou krizí si prošla v roce 2018, kdy při jedné ze zkoušek vybuchl motor, a inženýři nevěděli, jak problém vyřešit. Situaci se ale podařilo překonat a dovést vývojové a konstrukční práce až do letošního úspěšného startu.

Evropský podíl na rostoucím trhu. Podle odhadů bude v příštích deseti letech poptávka po vynesení na oběžnou dráhu až 2 500 menších satelitů do 500 kg ročně. PLD Space by se chtěla na jejím uspokojení podílet alespoň čtrnácti starty ročně. Majitelé firmy věří, že náklady na jeden start dokáží udržet pod pěti miliony euro. Toto podnikání dnes kontrolují US firmy, především Starlink patřící Elonu Muskovi a do komerčního vynášení satelitů se chce pustit i firma Kuiper. Ta patří pro změnu jinému US miliardáři, zakladateli Amazonu Jeffu Bezosovi. Jestli se PLD skutečně podaří do boje o vysoce rentabilní trh vstoupit a vybojovat si na něm svoje místo, bude to opravdu průlomová věc. Navíc by šlo o úspěch soukromé evropské firmy na poli dosud primárně patřící Američanům, což se v technologické sféře až příliš často neděje.


Tomáš Hart, diplomat Velvyslanectví ČR v Madridu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688