Reality  |  18.10.2023 15:56:52

Kvůli energeticky nehospodárným bytům mohou nájemníci přijít i o desetitisíce

Energetický štítek se postupně stal při nákupu a prodeji nemovitosti standardem, při pronájmu ho ale nájemci často příliš neřeší. Pronajímatel má přitom ze zákona povinnost jej předložit, nebo jej v krajním případě nahradit alespoň vyúčtováním energií za uplynulé 3 roky. Velká část pronajímaných bytů je přitom stále v energetické třídě G, tedy mimořádně nehospodárná. Advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad upozorňuje, že pronájem energeticky nehospodárné nemovitosti může pro nájemce znamenat ročně i o desetitisíce vyšší náklady, což by měl zohlednit při rozhodování o výši nájemného, které je ochoten platit. Navíc i při mírném zvýšení cen energií se mohou nájemci dostat do platebních problémů, což následně může mít dopad také na pronajímatele bytů.

„Nájemci by se při hledání bydlení měli mít na pozoru, jakou třídu energetické náročnosti má jejich případný nový domov. Často jdou za na první pohled nižším nájemným do méně hospodárných bytů. To pro ně však nemusí být výhodné, měli by si nejdříve udělat propočet. Nižší nájemné nemusí být dostatečně nízké na to, aby kompenzovalo vyšší poplatky za energie. Nájemné může být nižší třeba o tisíc korun, zatímco poplatky budou násobně vyšší než ve srovnatelné nemovitosti s nižší třídou energetické náročnosti. Navíc je dobré si u pronajímatele také ověřit, jaký má s dodavatelem energií sjednán tarif. I ten pak v konečném vyúčtování hraje velkou roli,“ říká advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad.

Rozdíl mezi cenou energií u středně velkého bytu s třídou energetické účinnosti B a stejně velkého bytu energetické třídy G může být až desetitisíce ročně. To může mnohé nájemce dostat do finančních problémů až k neschopnosti splácet, což ohrožuje také pronajímatele.

„Majitelé bytů by se měli mít na pozoru také, protože mimořádně nehospodárná budova může znamenat problém nejenom pro nájemce. Ten se totiž díky vysokým nákladům na energie může lehce dostat do platebních problémů, v krajním případě až k platební neschopnosti. A vystěhovat neplatícího nájemce může být velmi zdlouhavý a finančně náročný proces trvající i celé roky a pronajímatel během něj nebude mít z nemovitosti žádný příjem, zatímco výdaje musí platit dále. Pronajímatelům lze proto doporučit, aby nastavení měsíčních záloh na služby co nejvíce odpovídalo skutečným nákladům na energie, jinak mohou být při vyúčtování překvapeny obě smluvní strany, nájemce a následně i pronajímatel,“ uzavírá Pavel Strnad advokát z AK Polverini Strnad.

AK Polverini Strnad

Advokátní kancelář Polverini Strnad funguje na trhu více než 20 let. Po celou dobu své existence usnadňuje svým klientům podnikání a nabízí komplexní business řešení včetně nadstandardních služeb – jako jsou například záruky na smlouvy, upozornění na závazné termíny nebo přípravy jednoduchých obchodních shrnutí právních dokumentů. Kancelář působí v Praze, Římě, Brně a v dalších více jak 40 zemích světa v rámci mezinárodní sítě IGAL. Jejími zakladateli jsou Pavel Strnad a Giampaolo Polverini.

Více informaci na: www.ak-ps.eu

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688