zlin.eu (Zlín)
Z regionů  |  17.10.2023 13:24:00

Topná sezona je tady, přerušované vytápění se řídí denními teplotami

Mimořádně teplé září, které pokračovalo i na úvod října, odsunulo ve Zlíně začátek topné sezony o více než měsíc. Společnost Teplo Zlín, výhradní distributor tepelné energie ve městě, tak mohla zahájit přerušované vytápění domácností až v úterý 10. října.

„Začátek topné sezony proběhl bez zásadních problémů, celý systém funguje díky kvalitnímu servisu a přípravě ze strany našich pracovníků spolehlivě. Teplo do domácností a firem nyní dodáváme v režimu přerušovaného vytápění. Řídíme se tak aktuálními klimatickými podmínkami, které určují potřebu vytápění. Jsme rádi, že jsme i letošní sezonu zahájili hladce. Snažíme se o to, abychom byli i nadále spolehlivým, komfortním a cenově výhodným dodavatelem tepla,“ uvedl ředitel společnosti Pavel Mačák. Dodal, že společnost má povinnost zahájit dodávky v okamžiku, kdy průměrná denní teplota klesne dva dny po sobě pod 13 stupňů Celsia a další zvýšení nelze očekávat ani další den.

Se začátkem topné sezony mohou souviset drobné nedostatky, které navazují především na údržbu a zavzdušnění radiátorů v některých bytech. Avšak závady na zařízení odběratelů lze poměrně snadno odstranit individuálně nebo s pomocí společnosti. „Na údržbu topné soustavy a její perfektní funkci, která znamená úspory, se mnohdy zapomíná. Jako každé jiné technické zařízení nemůže fungovat věčně bez jakéhokoli zásahu. Nejvhodnější období pro tuto údržbu je před nástupem topné sezony nebo nyní, na jejím počátku. S maximální efektivitou fungují pouze topné systémy vyvážené, řádně odvzdušněné a korektně vyregulované,“ upozornil provozní náměstek společnosti Milan Matějka.

 

Rady jak zajistit efektivní vytápění

Zdá se vám, že vaše radiátory méně topí? Pokud se vám zdá, že radiátory méně topí, může jít o špatně seřízenou regulaci nebo nedostatečně odvzdušněné radiátory. V těchto případech je nutné zasáhnout okamžitě. Nejekonomičtější provoz zajistí pouze perfektně udržovaná a seřízená topná soustava. Případné nedostatky mohou mít některou z následujících příčin:

Nastavení termoregulačních ventilů

Moderní radiátory jsou vybaveny termoregulačními ventily, které umožňují individuální nastavení teploty. Proto při nedostatečné teplotě radiátoru jako první zkontrolujeme, jestli tento ventil není uzavřen. Pro dosažení maximální životnosti se doporučuje ventily na letní období zcela otevřít a při zahájení topné sezony pak nastavit do požadované polohy.

Odvzdušnění radiátorů

Odvzdušnění provádíme kdykoli během topné sezóny, nejen před jejím zahájením. Pokud máme pocit, že radiátory topí méně a už jen na dotek je v tomto případě zřejmé, že se v zavzdušněném radiátoru teplo nerozprostírá rovnoměrně, je potřeba odvzdušnit.

Každý moderní radiátor má odvzdušňovací ventil, který pomocí patřičného klíče otevřeme a vypouštíme vzduch. Poté, co z radiátoru přestane vycházet vzduch (ustane syčení), a začne z něj volně vytékat voda, ventil opět uzavřeme. Doporučuje se začít od nejníže položených radiátorů a skončit u těch nejvýše položených. Princip je tedy jasný, dostat z radiátorů nežádoucí vzduch pryč. Někdy je třeba odvzdušňování i několikrát opakovat, než se všechen vzduch ze soustavy uvolní ven. Pod otevřeným ventilem samozřejmě držíme dostatečně velkou nádobu na unikající tekutinu.

Prvním pravidlem je, že odvzdušňování radiátorů se provádí při vypnutém oběhovém čerpadle, které zajišťuje průtok teplonosné vody soustavou. Čerpadla ovládá provozovatel předávací stanice v domě (dodavatel tepla). Mimo topnou sezonu jsou tato čerpadla vypnuta, proto je vhodné odvzdušňovat na konci letního období. V případě odvzdušňování v topném období zajistíme krátkodobé odstavení čerpadla. Oprávněná osoba (majitel, předseda SVJ, pověřený zástupce) telefonicky vznese požadavek na dispečink společnosti Teplo Zlín, a.s., tel. 577 001 116. Zde si dohodne termín a dobu odvzdušnění topné soustavy.

Jiná příčina

Pokud ani opakované odvzdušnění radiátorů nevede k žádoucímu výsledku, může být její příčinou závada na topném systému v domě či na samotných topných tělesech (např. zanesení) nebo může jít o závadu v předávací stanici. V takových případech je již nutné obrátit se na odbornou firmu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688