Richard Bechník (Swiss Life Select)
Finanční rady  |  17.10.2023 10:33:18

Index českého investora CII750: Podílové fondy zhodnocují navzdory centrálním bankám


 Od začátku roku do konce třetího čtvrtletí zhodnotily podílové fondy průměrnému investorovi vklady o 5,1 %. Vyplývá to z Indexu českého investora CII750, který sestavuje společnost Swiss Life Select. Zatímco v prvním pololetí vykázaly fondy silný růst ve výši 5,71 %, ve třetím kvartálu jsme byli svědky stagnace. Vinou velice proměnlivého prostředí kapitálového trhu fondy ve třetím čtvrtletí lehce odepsaly 0,58 %. Přesto navzdory horším výsledkům z posledních dvou měsíců dosahuje průměrný český investor za poslední tři roky při investicích do akciových fondů zisk 6 % ročně. 

 „Akciové fondy v čistém korunovém vyjádření letos vyrostly podle Indexu českého investora CII750 o 7,4 %. Vedle toho defenzivnější fondy, převážně dluhopisové, vyrostly o 3,8 %. Více jak uspokojivých výsledků po delší době dosáhly fondy českých státních dluhopisů a fondy peněžního trhu, když velice často za posledních dvanáct měsíců přesáhly výkonnost 6 %,“ komentuje vývoj Richard Bechník, hlavní investiční a ekonomický analytik Swiss Life Select. „U ostatních investic pak stojí za pozornost odlišná výkonnost fondů vedených v různých měnách. Zatímco v prvním pololetí vydělal český investor o přibližně 6 % více pokud vložil peníze do fondů zajištěných do české koruny, tak naopak třetí čtvrtletí přálo fondům s otevřenou měnovou expozicí. Ty totiž za poslední tři měsíce v případě USD výkonnostně předčily ty zajištěné do české koruny o zhruba 3 %,“ dodává Richard Bechník.

 Za výherce třetího čtvrtletí lze podle Indexu českého investora CII750 označit fondy hodnotových akcií, které se opět dostaly na výsluní. V porovnání s fondy růstových akcií si vedly lépe, když vykázaly větší odolnost vůči negativním informacím z trhu. Jedním z důvodů bylo i silné zhodnocení energetického sektoru, který byl podpořen prudkým nárůstem cen ropy. Příjemným překvapením bylo za uplynulé čtvrtletí i zhodnocení akciových trhů v Japonsku či Indii. 

 Nicméně, pokud se podíváme na výkonnost od počátku roku, stále jednoznačně dominují fondy růstových akcií. Dokázaly tak těžit z nových atraktivních trendů, jako je například umělá inteligence. To nám také potvrzuje tabulka nejlepších fondů za uplynulých devět měsíců (viz níže). Naopak na zcela opačné straně žebříčku letošních výkonností se nachází fondy zaměřené na Čínu. Ta prozatím zklamala své investory, když nenaplnila očekávání plynoucí z ukončení restriktivních opatření v boji proti covidu. Navíc středem pozornosti jsou stále problémy čínského realitního sektoru. 

 „Pro budoucí vývoj finančních trhů bude zásadní úroková politika centrálních bank. Trhy budou spekulovat, zda již máme v USA i eurozóně za sebou poslední navýšení sazeb. A s tím je spojená i další otázka, jak dlouho úrokové sazby na stávajících úrovních zůstanou. Proto by měl mít dynamický investor ve svém portfoliu jednoznačně kombinaci fondů hodnotových a růstových akcií. Takovéto portfolio je pro zhodnocení peněz českých investorů důležité i s ohledem na aktuální dění na Blízkém východě. S velkou pravděpodobností se také dostaneme do situace, kdy vývoj hodnoty Indexu českého investora CII750 - po krátké pauze z roku 2022 - opět překoná inflaci. Již nyní se letošní výkonnost fondů inflaci výrazně přiblížila. Z dlouhodobého hlediska ale index inflaci s přehledem překonává,“ komentuje Richard Bechník hlavní investiční a ekonomický analytik Swiss Life Select.



 

 

Zdroj: Index českého investora CII750, Swiss Life Select a Refinitiv, vychází ze základu k 1. 1. 2018

 

Index českého investora CII750 sestavuje Swiss Life Select na základě 750 fondů, které jsou pro českého investora běžně dostupné. Při jeho výpočtu sleduje nejen výnosnost fondů, ale i jejich váhy v celkovém investičním portfoliu v České republice. 




Richard Bechník

vystudoval Vysokou školu ekonomickou, přičemž v rámci hlavního oboru se zaměřoval na bankovnictví, pojišťovnictví a měnovou politiku. Profesní zkušenosti získal v České spořitelně a v Penzijní společnosti Komerční banky. V současnosti se jako investiční analytik Swiss Life Select primárně věnuje problematice retailových investic. Nedílnou součásti dané pozice je monitoring a analýza finančních trhů se zaměřením na makroekonomické a geopolitické dění ve světě



Swiss Life Select a.s.

Swiss Life Select je přední finančně-poradenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby té nejvyšší kvality. Je součástí švýcarské finanční skupiny Swiss Life, předního poskytovatele finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 165 let. Skupina spravuje aktiva v hodnotě více jak 240 mld. CHF, spolupracuje se 17 000 profesionálními finančními konzultanty a stará se o finance více než 4 milionů klientů. Akcie společnosti Swiss Life jsou obchodovány na burze v Curychu a jsou rovněž zařazeny do hlavního indexu SLI (Swiss Leader Index), který zahrnuje 20 největších společností obchodovaných na burzách ve Švýcarsku.

Více na https://www.swisslifeselect.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688