mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  17.10.2023 09:09:00

České sklo je v Myanmaru oblíbené, zájem je zejména o křišťálové lustry a dekorativní předměty

České sklo je v Myanmaru oblíbené, zájem je zejména o křišťálové lustry a dekorativní předměty

17.10.2023 / 08:56 | Aktualizováno: 17.10.2023 / 09:09

České sklo patří mezi významné vývozní komodity ČR do Myanmaru. Zájem o něj mají především zákazníci z prémiového segmentu, tudíž největší šanci na uplatnění naleznou čeští výrobci luxusních svítidel i skleněných dekorativních předmětů. Zájem je také o český porcelán.

Za posledních pět let našly v Myanmaru své zákazníky skleněné dekorativní výrobky, svítidla, vitráže, skleněná bižuterie ale i stolní sklo v celkové hodnotě bezmála 80 mil. . Zdaleka největší objem vývozu přitom tvoří právě křišťálové lustry, kde je základem úspěchu distributor s přímými kontakty na architekty, kteří návrhy konkrétních svítidel mohou zakomponovat do projektu připravované komerční či rezidenční budovy.

U skleněných dekorativních předmětů pak jistě napomůže pružnost výrobce v oblasti designu, schopnost vytvářet kusy, které budou konvenovat vkusu asijské klientely a budou zapadat do interiérů, které mají zdobit. Naopak český porcelán je nejčastěji využíván pro podávání pokrmů v západním stylu (např. pro high tea) a tradiční evropský („viktoriánský“) design je tudíž žádoucí.

Vystavovaný porcelán z Nové Role

Vystavovaný porcelán z Nové Role

Velvyslanectví ČR v Rangúnu podporuje propagaci českého skla. V sobotu 14. 10. 2023 proběhla za přispění zastupitelského úřadu prezentace českých sklářských firem v reprezentativních prostorách Sakura Tower. Akci s účastí zhruba dvou set návštěvníků uspořádala místní firma Traditional Czech Crystal, která je výhradním distributorem 14 českých výrobců skla a porcelánu v Myanmaru. Součástí program byl workshop pro návštěvníky, kteří si na místě mohli vyzkoušet rytí skla.

Výstavní sál byl téměř zaplněn

Výstavní sál byl téměř zaplněn

Velvyslanectví výstavu podpořilo poskytnutím expozice Česká nej, která doplnila vystavované kusy o obecnější informace o České republice.

Výstava Česká nej byla nedílnou součástí expozice

Výstava Česká nej byla nedílnou součástí expozice

V rámci akce byla představena prakticky celá škála v zemi dostupných tradičních českých dekorativních výrobků ze skla, od ručně foukaných předmětů přes umělecky lité sklo po broušené skleněné váz. Mezi vystavovanými kusy byl zastoupen také český porcelán. Prostor na výstavě měly rovněž české vitráže a svítidla – křišťálové lustry tradičních i moderních forem.

Vystavované dekorativní sklo

Vystavované dekorativní sklo

Traditional Czech Crystal na výstavě prezentoval také dekorativní techniky pískování, malování a rytí, které firma dokáže provádět na místě na z ČR dovezené sklo (např. sklenice s logem restaurace apod.). Konkrétně rytí skla bylo prezentováno ve formě workshopu, kdy si návštěvníci mohli rytí skla sami vyzkoušet a tabulky s vlastnoručně vyrytými motivy odnést domů.

Čeští výrobci, kteří mají zájem uplatnit své skleněné i jiné produkty na myanmarském trhu, se mohou obrátit na obchodně-ekonomický úsek velvyslanectví ČR v Rangúnu s žádostí o pomoc s hledáním vhodných místních partnerů. Zastupitelský úřad může českým firmám pomoci přímo v rámci standardních pro-exportních služeb, nebo prostřednictvím renomované poradenské firmy Czech Business Yangon v rámci programu PROPEA, kdy může český exportér využít poradenských služeb za výrazně zvýhodněných podmínek.

Kamil Pikal, ekonomický diplomat, ZÚ Rangún


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688