Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  15.10.2023 13:01:10

Na pražské burze v týdnu ztratily jen tři emise. Hlavním pozitivním motorem akcie ČEZ s nejdelší pozitivní šňůrou od poloviny prázdnin. Nejslabší koruna k eur za více než rok dále podporuje rakouské tituly


Pražská burza se v týdnu vezla na pozitivní vlně, dokud nenastal pátek třináctého. Akciové trhy se vlastně globálně dostaly v závěru týdne pod prodejní tlak. Ať už vlivem i předcházejících makrodat z USA, potažmo novou vidinou přetrvání vysokých úrokových sazeb, tak geopolitickými vlivy. Tedy investorsky silnějšímu vnímání vyostřování situace mezi Izraelem a Palestinou, potažmo tedy obavami o návazné dění i jinde ve světě. Trhy si nicméně ve výsledku dokázaly za celý týden připsat zisky, pražská burza pak měřenou indexem PX procento.

Primárně se o dané zisky indexu postaraly akcie ČEZ, které se i v pátek dokázaly vydat proti trhu. Neztratily tak kurzově již šestou seanci v řadě, což naposledy předvedly v polovině letních prázdnin. Tehdy dokonce taková šňůra trvala dlouho nevídaných 12 seancí. Akcie ČEZ se tak již dostaly zpět k hladině 1 000 , kterou lze označit nejen za psychologickou, ale evidentně i za poměrně výraznou technickou hranici (viz. naznačení v grafu níže). Titul jistě podpořily zejména ceny elektřiny, které po předcházejícím jižním směrování doznaly výrazného nádechu. Vidět byly v týdnu u kontraktů více než desetinové nárůsty. Za zmínku stojí zejména „zimní“, resp. pro 1. čtvrtletí příštího roku stojí již přes 150 EUR/MWh. V předcházejícím týdnu se přitom obchodoval i pod 120 EUR/MWh. Možná se také „obchoduje“ tzv. Lex ČEZ. Před měsícem bylo totiž přerušeno projednávání kontroverzního návrhu zákona o přeměnách obchodních společností a družstev. Hovořilo se tehdy o termínu 18. října, do kdy mělo dojít na nové rozhřešení…


Díky vlastně hned pondělní seanci se do popředí výkonnosti tohoto týdne dostaly akcie COLT. Předchozí páteční 11měsíční minima jako by přilákala zájem kupujících a titul v úvodu týdne zaznamenal nadprůměrnou více než 5 mil. likviditu.

 

Největší likviditu za více než dva měsíce pak ve středu zažily akcie ERSTE, když se obchodovaly na měsíčních maximech. Dodnes není jasné, zda banka pokračovala v týdnu v odkupu vlastních akcií. Příslušný report totiž nebyl zveřejněn, resp. doplněn o data. Již koncem předchozího týdne došlo ke zvolnění nákupů, když ve čtvrtek a v pátek banka nakoupila vždy jen po 15 tis. akcií. I tak jich vlastní již přes 1,1 %. Ze schválených podmínek odkupu není zřejmé, zda banka nebude s nákupy aktivní v tzv. tichém období, resp. v období před reportem hospodářských výsledků. Ty se pomalu blíží – v plánu jsou 30. října.

Druhému rakouskému titulu VIG se v domovské Vídni podobně dařilo zejména v první polovině týdne, než následně o část zisků přišel. U nás nicméně pomáhalo více zisky držet další oslabování koruny.

Z velkých titulů možno zmínit akcie KB, které se přes pokusy o nádech (až na 680 ) vlastně stále drží u 3měsíčních minim. V likviditě je dokonce tentokrát předstihly zmiňované akcie ERSTE. U konkurenčních akcií MONETA lze pak hovořit o přetrvávající oscilaci u měsíčních minim, kam se nasměrovaly v předchozím týdnu.

Již třetí týden ztrát, potažmo sedm negativních seancí v řadě, mají za sebou akcie PHILIP MORRIS. Pokračuje tak negativní reakce na hospodářské výsledky, když je znát výrazný prodejní přetlak možná jen od jednoho investora, který trh ztěžka absorbuje. Titul totiž zaznamenává od letošní dividendy nevídanou nadprůměrnou likviditu. V pátek se pak dokonce cenově dostal právě již pod cenu po letošní dividendě, resp. je nejníže od loňského prosince. Rozšířil tak počet kurzově letos ztrácejících emisí z indexu PX na tři. Lídrem v negativní letošní výkonnosti každopádně zůstávají s náskokem akcie PILULKA předvádějící v posledních týdnech značnou cenovou oscilaci. Každopádně se navrátily zpět ke svým historickým minimům z 11. září.

Přes pokusy o nádech možno zmínit vlastně přetrvávající více než roční minima akcií PHOTON ENERGY, když větší nákupní apetit nepřinesl ani pozitivní měsíční report. Firma díky slunečnému počasí v září vykázala nadprůměrnou produkci elektřiny, když vévodily především soláry u nás. Letos snad poprvé PHOTON ENERGY vyprodukovala více elektřiny, než sama plánovala. Dodaných 16 GWh bylo o 3,2 % nad plánem. Celkový letošní účet produkce skupiny se tak ke konci září rozšířil na 114,7 GWh. Titul nicméně nadále tíží v srpnu vydaný značně ořezaný letošní potažmo střednědobý výhled.  

 

Závěrem stojí ještě za zmínku na pražské burze nově historicky nejvolatilnější titul. Na trhu START totiž akcie AtomTrace ve středu skokově vystřelily o téměř 267 % na 220 (více zde), aby následně o většinu zisků přišly. Týden nakonec zakončily na 71 . Od srpnových historických minim 15 přesto zaznamenávají úctyhodné zhodnocení přes 373 %. Likvidita tohoto malého titulu je nicméně mizivá, když se pohybuje maximálně v řádech desítek tisíc korun.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688