Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  15.10.2023 12:19:04

Proč je neradno odepisovat ztracené bitcoinové mince?

Ilustrační obrázek | zdroj https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Co jsou ztracené mince

Za ztracené mince jsou považovány takové mince, se kterými nejméně 7 let nebyla uskutečněna žádná transakce. Označení ztracené mince nenesou jen mince, které mohou být uloženy na externích hardwarových úložištích, ale označují se tak i mince, které jsou jen v rukou dlouhodobého držitele. Takový držitel své mince neprodává, ale ani je nepřesouvá mezi svými úložišti (kryptopeněženkami).

Přesto, že se zhruba každých deset minut vytěží sada nových bitcoinů (aktuálně 6,25 BTC), do oběhu se jich dostává čím dál méně. Důvod je jednoduchý. Většinu vytěžených bitcoinů drží ve svých úložištích tzv. dlouhodobí držitelé (Long Therm Hodlers; zkr. LTH).

Rozdíl mezi dlouhodobým a krátkodobým hodlerem

Rozdíl mezi dlouhodobými (LTH) a krátkodobými držiteli (Short Therm Hodlers; zkr. STH) bitcoinu je v minimálním počtu dní, po kterou hodleři drží své bitcoinové mince. Za LTH jsou považováni tací držitelé, které drží své mince alespoň 155 dní, tedy zhruba 5 měsíců. Takovým investorů se také říká hodleři, protože se řídí jednoduchou investiční strategií zvanou HODL.

Krátkodobí držitelé jsou pak tací investoři, kteří své pořízené mince ve lhůtě 155 dní buď převedou na jinou adresu, nebo je obratem zase prodají. Přičemž převod na jinou adresu nemusí hned znamenat zbavení se zakoupených mincí, ale třeba jen změnu typu úložiště investora. Podrobná definice pak ještě zahrnuje desetidenní přechodné období mezi oběma typy držitelů.


Porovnání dlouhodobých a krátkodobých držitelů BTC | zdroj: Glassnode

https://insights.glassnode.com/content/images/size/w1000/2020/11/weights_watermark.png

Dlouhodobá držba vs. ztracené mince

Vzhledem k tomu, že rozdíl mezi tím, kdy jsou mince považovány za dlouhodobě držené a tím, kdy už za ztracené, je jen v celkové délce hodlování, nelze určit přesnou sumu ztracených mincí. Díky transparentnosti celého blockchainu však lze relativně snadno zjistit, kolik bitcoinových mincí je v oběhu a kolik z nich je v rukou dlouhodobých hodlerů. Když očistíme celkový počet vytěžených mincí o tzv. ztracené mince, dostaneme upravenou metriku cirkulující nabídky.

Z té je zřejmé, že až na pár výkyvů zůstává zhruba od roku 2016 nabídka mincí v okolí úrovně 15 milionů bitcoinů. Když vezmeme v potaz přibližný počet 19,44 milionů vytěžených bitcoinů, dojdeme k tomu, že aktuálně je za ztracené mince považováno zhruba 4,5 milionů bitcoinů, zatím co 14,532 milionů bitcoinů je zatím v dlouhodobé držbě hodlerů.

Ztracené mince v pohybu

V posledních týdnech dochází k přesunu ztracených bitcoinových mincí mezi různými kryptopeněženkami. I když nelze jednoznačně říct, jestli došlo jen k transakci mezi dvěma úložišti jednoho a toho samého hodlera, nebo jestli došlo rovnou k prodeji ztracených mincí, faktem zůstává, že se celkem velké množství těchto mincí dalo do pohybu a objevily se v různých transakcích.

Jedna hromadná transakce nad ostatními vyčnívá. Není to ani tak kvůli její výši (celkem 860 BTC), ale kvůli velkému počtu jednotlivých adres kryptopeněžek a totožné převáděné částky (10 BTC) z těchto adres. K těmto transakcím došlo 4. října 2023 a v jejich případě se na typu transakcí analytici shodnou. Dle jejich mínění je takřka jisté, že za 86 samostatnými převody po 10 BTC stojí jeden a ten samý investor.

Tuto tezi potvrzuje několik ukazatelů. Jednak všech 86 kryptopeněženek, ze kterých byly transakce uskutečněny, bylo vytvořeno 3. ledna 2014. Druhým ukazatelem je to, že všechny kryptopeněženky opět shodně ožily takřka po deseti letech. Třetím ukazatelem je nástroj na ochranu soukromí Blockchair, který transakcím shodně přiřazuje nízké skóre a zranitelnost, jako je opakované zadávání adres. Toto jedinečné vlastnictví dále podtrhuje onchain analýza a heuristika.

Zajímavostí v případě této sady transakcí je, že všech 86 peněženek využívalo funkci „odeslat vše“. Lze se tak oprávněně domnívat, že těchto celkově 860 BTC se na trh nedostalo a došlo jen k přesunu ze starých kryptopeněžek na nové, které již integrují šifrování P2SH (Pay to Script Hash).

Další převody následovaly

Nejednalo se o jediné případy, kdy se na scéně vynořily dlouho neaktivní kryptopeněženky. 4. říjen byl však z tohoto pohledu unikátní. V tento den bylo z kryptopeněženky, která byla vytvořená 11. července 2013, převedeno v rámci jedné transakce takřka 505 BTC (504,99061958 BTC). Kromě toho bylo z kryptopeněženky z roku 2013 převedeno v rámci jedné transakce 500 BTC. Dva dny poté (6. říjen 2023) došlo k dalším dvěma větším převodům, když z kryptopeněženky založené 10. listopadu 2012 odešlo 226 BTC a z kryptopeněženky založené 26. října 2012 odešlo dalších 200 BTC. Obě transakce se vyznačují minimálním úsilím o ochranu soukromí během transakce.

Nový trend, nebo jen obnova kryptografického hardwaru?

Říjnové přesuny značných bitcoinových prostředků může být zapříčiněno obnovováním kryptopeněženek hodlerů. Svědčilo by k tomu nízké bezpečnostní skóre nebo minimální snaha o ochranu soukromí během transakcí. Zcela vyloučit však nelze ani možnost, že se jedná o bitcoinové transakce mezi dvěma uživateli. Každopádně bitcoineři ze staré školy navázali v říjnu na zářijový trend, když už v září lze pozorovat přesuny většího počtu ztracených bitcoinových mincí. Na druhou stranu objem takto přesouvaných mincí je stále relativně nepatrný ve srovnání s celkovým odhadovaným objemem ztracených mincí. Valná většina dlouhodobých držitelů však zůstává ve svém hodlování neochvějná.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688