Cez.cz (ČEZ)
Kriminalita a bezpečnost  |  13.10.2023 14:08:00

Energetici s Armádou ČR ověřovali možnosti zabezpečení ochrany vzdušného prostoru Jaderné elektrárny Dukovany

 

Ochrana kritické infrastruktury je prioritou Fungování unikátní technologie a technických prostředků určených pro ochranu důležitých objektů před bezpilotními prostředky ověřovala Armáda České republiky v širším areálu Jaderné elektrárny Dukovany. Hlavní úlohu měl armádní taktický stavebnicový komunikační rušič STARKOM, který je jedním z nejmodernějších ochranných systémů ve střední Evropě.

Obě české jaderné elektrárny patří mezi jedny z nejstřeženějších objektů kritické infrastruktury státu, jejichž ochranu by v krajním případě ohrožení zabezpečovala Armáda České republiky. ČEZ v minulém období v elektrárnách realizoval sadu primárně pasivních opatření, včetně posílení účinnosti a efektivity oblasti protivzdušné ochrany.

„Zabezpečení obou českých jaderných elektráren proti hrozbám, které by teoreticky mohli ohrozit bezpečný provoz těchto zařízení věnujeme velkou pozornost. Jednou z oblastí, kterou se v tomto kontextu už dlouhodobě zabýváme, je i ochrana proti bezpilotním leteckým systémům.“ prozradil ředitel útvaru Ochrana Skupiny ČEZ, Daniel Rous.

V rámci šesti praktických ukázek zástupci 53. pluku průzkumu a elektronického boje a 25. protiletadlového raketového pluku Armády ČR představili schopnost efektivního zabezpečení vzdušného prostorů proti bezpilotním prostředkům (UAS – unmanned aircraft system). Prakticky tak vytvořili vzdušný štít kolem celé elektrárny za pomocí detekčních schopnosti společnosti JISR institute (Joint Intelligence, Surveillance and Reconnaissance), nedestruktivní působení prostředku STARKOM a destruktivní působení prostředku RBS 70 NG (roboto systém – přenosný protiletadlový raketový systém).

Systémy, vedle včasného zjištění narušení vzdušného prostoru případným bezpilotním prostředkem, jako jsou například drony, umí zajistit převzetí tohoto bezpilotního zařízení, narušit a převzít jeho řízení, provést vizuální kontrolu nebo zajistit jeho případné zneškodnění. Systém také umí v některých případech lokalizovat i útočného pilota dronu, který může být vzdálen i několik set metrů nebo kilometrů. Obě jaderné elektrárny jsou chráněny také tzv. bezletovou zónou, tvořenou válcem o průměru 4 km a výšce 1,5 km, která komerčně využívaným a dostupným zařízením zamezuje vstup do tohoto vzdušného prostoru. Na dodržování tohoto zákazu dohlíží Úřad pro civilní letectví je jediný oprávněn v případě potřeby vydat mimořádná povolení, která byla nezbytná i pro provedení tohoto cvičení.

Jiří Bezděk , mluvčí ČEZ, Jaderná elektrárna Dukovany

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688