Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.10.2023 17:33:00

Tak daleko od učebnic možná ještě ekonomika nebyla

Slabší ekonomika by „učebnicově“ měla být doprovázena slabším trhem práce. A také by se v ní měl zvyšovat počet bankrotujících firem. Silná ekonomika by pak měla mít opačný efekt. Tentokrát je to ve více ohledech jinak, možná dokonce, že v určitém ohledu tak daleko od „učebnic“ a historických zvyklostí ještě ekonomika nebyla.

Následující dva grafy porovnávají vývoj bankrotů (meziroční změny) se změnou ekonomické aktivity. Ta je tu ale v prvním případě měřena na základě hrubých domácích příjmů/důchodů, v druhém přes mnohem častěji používaný hrubý domácí produkt. Jak jsem tu zmiňoval před časem, obvykle jsou si tyto dvě veličiny blízké, ale poslední měsíce přinesly jejich výrazný rozchod. Zatímco HDP se drží při síle, HDD výrazně slábne a podle něj se americké hospodářství nachází ve znatelné recesi.

bbb
Zdroj: X

Vývoj bankrotů tedy zatím odpovídá změnám HDD (první graf), ve druhém zaměřeném na HDP se vytváří nůžky. Například Albert Edwards ze SocGen to bere jako známku, že HDD je v současné době relevantnější. Jenže proti tomu můžeme postavit třeba v úvodu zmíněný trh práce, jehož stav by stále mnohem více odpovídal vývoji HDP (i když jde o oblast, která je spíše zpožděným indikátorem).

Za ty roky, co sleduji vývoj v ekonomice a na trzích, si nepamatuji, že by z nich šly nějaké jednoznačné signály. Vždy jsou smíšené, něco ukazuje jedním směrem, něco druhým. Onen rozdíl mezi HDD a HDP, mezi bankroty a trhem práce a některými dalšími dvojicemi ukazuje, že nyní je ona smíšenost snad ještě větší než obvykle. A to mimo jiné snižuje i relevanci populárních zkratek, mezi které nyní patří asi zejména tvrdé a měkké přistání. (nedávno jsem tu psal více o tom, jak volné výrazy to vlastně jsou).

V kontextu dnešní úvahy tedy platí, že podle HDD je ekonomika ve znatelné recesi, podle HDP (zatím) nepřistává ani hladce (ve vztahu k potenciálu) a už vůbec ne tvrdě. Pro zajímavost - RIA v následujícím grafu ukazuje různé scénáře dalšího vývoje na amerických akciích právě v závislosti na různých typech přistání a letů. Alespoň v grafu bez jejich přesnější definice.

aaa
Zdroj: X

Nahoru by trh nyní podle RIA obrátil jen v případě pokračujícího růstu ekonomiky, kdy by zisky na akcii dosáhly 225 dolarů a PE se dostalo na 22. Zbytek je na nižších valuacích a/nebo nižší ziskovosti.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688