Michal Petrák (Comgate)
Okénko pro podnikatele  |  13.10.2023 13:17:13

Proč je důležité nabízet zákazníkům platbu bankovním převodem

Když se řekne platba na internetu, většina lidí si představí platbu kartou VISA nebo Mastercard. Pro e-shopaře je ale velmi důležité nabízet zákazníkům také jiné platební metody. Jinak kupující prostě nezaplatí a půjde hledat zboží ke konkurenci.

Platba kartou Visa nebo Mastercard je nejpoužívanější platební metodou na českém internetu, stále však stoupá počet zákazníků, kteří preferují jiné způsoby. Jejich důvody jsou různé. Někdo principiálně odmítá zadávání čísla karty kamsi na internet, někdo vychází z toho, že opisování údajů je zdlouhavé a nese riziko chyby. Jiný má pro jistotu na kartě nastavený nízký limit pouze pro běžné denní potřeby. 

Na platební bráně Comgate každopádně evidujeme kolem 20 % českých nebo slovenských plateb bankovním převodem, tedy bez použití karty. To už je podstatná část kupujících, o které může obchodník nabízející pouze platby kartou přijít.

A pokud prodává do jiných zemí, je nabídka „nekaretních“ platebních metod v podstatě povinností. Například v sousedním Polsku se 60 až 70 % plateb odehraje prostřednictvím tamní populární služby Blik – to pozorujeme na platební bráně Comgate a zároveň to potvrzují i nezávislé zdroje.

V Rakousku používá necelá pětina zákazníků e-shopů službu EPS Austria, v Belgii se podle informací důvěryhodného portálu Statista až 80% plateb realizuje v systému Bancontact. V Nizozemsku je populární služba iDeal… Vidíme tedy, že platby bankovním převodem bez použití karet jsou běžnou praxí napříč Evropou, v některých zemích dokonce dominují.

Dobrá platební brána by proto měla kromě samozřejmých plateb kartou nabízet i další metody, které zohledňují lokální i všeobecné zvyklosti. A konkrétně bankovní převody jsou pro obchodníka navíc výhodné i tím, že se na ně obvykle váží nižší transakční poplatky. 

Platební brána Comgate nabízí několik způsobů bankovních převodů, které jsou pro zákazníka praktické v každé situaci a na každém zařízení – převod s předvyplněnými údaji a okamžitým potvrzením platby, převod v režimu Open Banking Standard, univerzální převod s ručním vyplněním údajů nebo platbu pomocí QR kódu, která je mimořádně populární zejména u zákazníků nakupujících na desktopu. Detailní popis těchto metod najdete na stránkách Comgate.


Platba na internetu

Michal Petrák

Michal Petrák je v Comgate od roku 2022 vedoucím komunikace a PR. Vystudoval žurnalistiku a mediální studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. V minulosti působil jako sportovní novinář a manažer PR a komunikace fotbalového klubu.




Comgate

Comgate je ryze česká společnost s dvacetiletou tradicí, která poskytuje platební brány a platební terminály. Ceny prezentuje veřejně v přehledných a jednoduchých tarifech bez hvězdiček. Její služby využívá více než 15 tisícům klientů.

Více informací na https://www.comgate.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

26.03.2024  5 důvodů, proč by měl e-shop outsourcovat logistiku Michal Petrák (Comgate)
17.03.2024  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688