Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
Okénko investora  |  13.10.2023 10:07:38

Zářijová inflace v USA zůstala na stejné úrovni jako v srpnu

Po měsíci zde opět máme důležitou zprávu týkající se indexu spotřebitelských cen (CPI) za měsíc září. Podle nejnovějších dat, které ve čtvrtek uveřejnilo americké ministerstvo práce, činil růst zářijové inflace v meziročním srovnání 3,7 %, což předčilo očekávání předpoklad byl na úrovni 3,6 %. 

Inflace tak zůstala stejně jako v srpnu neměnná a již třetím měsícem v řadě zvýšená,
od minima v červnu 2023 (3,00 %), v červenci o 3,20 %,  v srpnu a v září o 3,70 %. Vrchol bylo možné zaznamenat v červnu 2022, kdy činila 9,1 % a byla tak na nejvyšší úrovni od listopadu 1981. Meziměsíční růst cen zaznamenal pokles a činil 0,40 % po předchozím zvýšení o 0,60 %. Očekávání bylo na úrovni 0,3 %.


Rovněž důležitá jádrová inflace, která odstraňuje volatilní složky (potraviny a energie), vzrostla
v září meziročně o 4,10 %, oproti 4,30 % v srpnu. Meziměsíční růst činil 0,30 %. Inflace je rovněž na nejnižší hodnotě od září 2021. Obě hodnoty tedy naplnily očekávání trhu. Na vývoji se nejvíce podílely náklady na bydlení, pokles cen u nových aut, oděvů, dopravních služeb a velký propad byl zaznamenán také u cen ojetých osobních a nákladních aut.


Vývoj inflace hraje významnou roli v ekonomice a je jedním ze základních pilířů při rozhodování ve směřování měnové politiky centrálních bank. FED stále udržuje neměnný kurz, což je boj proti rostoucím cenám. Cílem je zajistit cenovou stabilitu a to i přes možné negativní dopady na ekonomiku.  


Rázný tah proti inflaci započal loni v březnu a od té doby je udržovaná jestřábí a velice restriktivní měnová politika, kdy se již základní úroková sazba dostala do pásma 5,25–5,50 % a je tak na nejvyšší úrovni za posledních 22 let. 


Dnešní data o inflaci se opět promítnou do listopadového rozhodování FEDu. V září byly sazby zachovány na stávající úrovni, pro listopad se však objevují náznaky na možné zvýšení o 0,25 %, případně ponechání na stávající úrovni a to po delší dobu. To mimo jiné potvrzují i poslední slova šéfa FEDu Jerome Powella, který na zářijovém zasedání nastínil další vývoj na poli úrokových sazeb: Inflace není zkrocena, úrokové sazby mohou být delší dobu zvýšené. To prozatím zavírá dveře k poklesu sazeb. Potvrzují to i data dnešní inflace, která se zatím nevzdává.


Na zprávu rovněž zareagovalo zlato, jehož reakce byla vlažnější. Před zveřejněním se cena zlata pohybovala na úrovni cca 1 883 USD / Oz (cca 43 460 Kč), následně se propadla o cca 0,5 % k úrovni 1 873 USD / Oz (cca 43 580 Kč – díky slabší koruně). Od počátku roku se cena zlata v dolarovém vyjádření zvýšila z cca 1 825 USD / Oz na dnešních cca 1 873 USD / Oz, tedy o přibližně 2,6 %. V korunovém vyjádření z 41 000 Kč v lednu na dnešních 43 580 Kč, tedy o cca 6,3 %.


Ing. Jaroslav KřůpalaIng. Jakub Petruška


Vystudoval Ekonomickou fakultu na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě v Ostravě a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a poradce. Zabývá se zejména fundamentálními analýzami a technickými analýzami komoditních trhů.




Zlaťáky

Společnost Zlaťáky se specializuje na retailový obchod se zlatými a stříbrnými mincemi a s investičními kovy ve formě slitků. Provozuje e-shop na doméně zlataky.cz, v Česku má šest kamenných prodejen, na Slovensku dceřinou společnost, e-shop zlataky.sk a tři kamenné prodejny. V retailovém obchodě s drahými investičními kovy jsou Zlaťáky jedničkou na trhu. Nabízí pamětní mince ČNB, pamětní a investiční mince zahraničních mincoven i zlaté slitky (cihly) švýcarských rafinerií za férové ceny. Investiční kovy společnost nejen prodává, ale i vykupuje.

Více na https://zlataky.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688