Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Povinné ručení  |  12.10.2023 15:40:10

Prosinec přinese změny v povinném ručení. Víte, jaké to budou?

V prosinci tohoto roku začne platit nový zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (povinné ručení). Řidičům přinese řadu změn. Například vyšší limity pojistného plnění nebo zrušení zelené karty při cestách po České republice.

Většina z připravovaných změn vstoupí v platnost právě v prosinci. Do té doby totiž musí Česká republika ve svých zákonech zohlednit směrnici Evropské unie z roku 2021, která rozšiřuje okruh vozidel a situací, na které se povinné ručení vztahuje.

Jaké novinky nás čekají?

Zvýšení limitů pojistného plnění

Hlavní prosincovou změnou, která se dotkne největší části řidičů, je zvýšení minimálních limitů pojistného plnění. V současnosti jsou: 35 milionů korun pro škody na zdraví a 35 milionů korun pro škody na majetku.

„Každý z těchto limitů nově stoupne na 50 milionů korun. V případě škod na zdraví se bude vztahovat ke každému účastníkovi nehody, u škod na majetku ke každé pojistné události. K navýšení minimálních limitů vedl zákonodárce zejména fakt, že výše škod v posledních letech roste. Proto je potřeba, aby na to bylo povinné ručení připravené. I ve své minimální variantě,“ říká Petr Jermář, finanční specialista z portálu banky.cz.

Navýší se limit i stávajících smluv

Navýšení limitu povinného ručení se dotkne i stávajících smluv. Pokud jste pojištění na 35 milionů korun, pojišťovna tuto sumu automaticky zvýší na 50 milionů. Nemusíte tedy nic řešit. Otázkou je, jak se zvýšení limitu dotkne ceny povinného ručení. Podle prvních informací sice většina poskytovatelů pojistné u platných smluv navyšovat nehodlá, jestli to tak ale skutečně bude, uvidíme až v prosinci.

Povinné ručení nyní i pro elektrokoloběžky

Nový zákon rozšiřuje také okruh vozidel, která musí mít povinné ručení. Od 23. prosince ho potřebují všechna motorová vozidla: s konstrukční rychlostí vyšší než 25 km/h nebo s váhou víc než 25 kg a konstrukční rychlostí přes 14 km/h. „Nově se tak bez povinného ručení neobejdou například: některé elektrokoloběžky; segwaye; zahradní traktory, které vyjedou mimo soukromý pozemek; motorová golfová vozítka; pracovní stroje a průmyslová zařízení, která se mohou samostatně přemisťovat; nebo sněžné skútry a rolby. Nový zákon tím reaguje na fakt, že v posledních letech přibývá nehod s elektrokoloběžkami a dalšími stroji. A vymáhání škod bývá složité,“ upřesňuje Petr Jermář.

Koho se povinné ručení netýká?

Povinné ručení ale nadále nepotřebují elektrokola. Podle vlády je totiž jejich hlavním pohonem lidská síla. Stejně tak se netýká ani: drážních vozidel, vozidel pohybujících se s použitím lidské nebo zvířecí síly nebo vznášedel.

Povinné ručení platí provozovatel

Povinnost sjednat si a platit pojištění odpovědnosti z provozu vozidla nově přejde z majitele na provozovatele vozu. Ve většině případů je sice tento člověk stejný, neplatí to ale vždy.

Někdy například rodiče oficiálně vlastní auto, kterým ve skutečnosti jezdí jen jejich potomci. Díky bonusům totiž rodiče dosáhnou na levnější povinné ručení. Novinka navíc usnadní vypátrání skutečného viníka u dopravních přestupků.

A co zelená karta?

Jednou z nejočekávanějších novinek je zrušení povinnosti vozit při cestách po České republice zelenou kartu. Této změny se ale dočkáte až od července 2024, kdy bude možné ověřit potřebné informace elektronicky. Už v současnosti přitom stačí, že máte zelenou kartu uloženou například v mobilu, který máte u sebe. Nepotřebujete ji tedy v papírové podobě. Počítejte ale s tím, že při cestách do zahraničí se bez tohoto dokladu ani dál neobejdete.

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

04.04.2024Nejdůležitější změny v povinném ručení (INSIA) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
20.12.2023Novela zákona o povinném ručení: jaké změny přinese pro řidiče? Swiss Life Select (Swiss Life Select)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688