Portál nehod (Portál nehod)
Auto Moto  |  12.10.2023 11:49:21

Změny na Portálu nehod: nová videosekce, přehlednější grafika a index nehodovosti míst častých dopravních nehod

Portál nehod (www.portalnehod.cz), který již více než dva roky výrazně napomáhá v bezpečnosti silničního provozu, prošel v září změnami, které dále zvyšují jeho informační hodnotu a uživatelský komfort. Nová je například grafická struktura, která je uspořádána do přehledných tematických sekcí a především nabízí výrazně rozšířenou nabídku videí – preventivního i edukativního charakteru. Další novinkou, kterou řidiči ocení, je index nehodovosti míst častých dopravních nehod. Ten na stupnici od 1 do 4 hodnotí, jak rizikové je dané nehodové místo.

Nová videosekce s edukativními videi a přehlednější grafikou

Jednou z klíčových novinek je nová videosekce, která obsahuje kromě preventivních videí zobrazujících zásahy záchranných složek také edukativní videa o tom, jak řídit a chovat se na silnicích v určitých situacích nebo úsecích. V nabídce jsou videa například o tom, na co si dát pozor při řízení v horských úsecích, v blízkosti železničních přejezdů nebo například při předjíždění. Tato edukativní videa nabízí Portál nehod díky spolupráci s Polar TV a doplňuje videa ze zásahu záchranných složek u nehod, která portálu poskytuje Záchranný kruh. Videa a snímky je možné také vyhledávat podle jejich tematického zaměření nebo podle geografického rozdělení do jednotlivých krajů.

Vedle nové videosekce má portál přehlednější grafiku. Ta využívá více obrazových a grafických prvků, které mají podtrhnout důležitost zveřejněných informací a témat. Názornost informací doplňují také varovné fotografie přímo ze zásahu záchranných složek v průběhu šetření nehod. Portál nehod nejen upozorňuje na riziková místa, ale zároveň takto varuje zobrazováním následků nehod před nezodpovědností při řízení motorových vozidel.

Ukázka videosekce Portálu nehod

Index nehodovosti účinně zvyšuje bezpečnost vlastní jízdy

Vedle nové videosekce je další zásadní novinkou, kterou řidičům zobrazuje Portál nehod, tzv. index nehodovosti, který označuje míru rizikovosti daného místa častých nehod.

Index nehodovosti je konkrétním ukazatelem závažnosti nehod v dané lokalitě a tím i příspěvkem k vyšší bezpečnosti silničního provozu. Každý řidič si ihned dokáže vyhodnotit dle hodnoty indexu, zda v dané situaci projíždět určitým místem neznamená například s ohledem na posádku vozu a skladbu statisticky opravdu významně vyšší riziko vzniku závažných nehod proti jiným lokalitám,“ řekl Petr Jedlička, vedoucí oddělení pojistné matematiky a analýz ČKP.

Index nehodovosti se ukáže na Portálu nehod při rozkliknutí informační karty k jednotlivým místům častých dopravních nehod, a to na stupnici od 1 do 4 (4 znamená nejvyšší riziko) a upozorní řidiče na to, jak vysoká je rizikovost daného místa v porovnání s ostatními. Index nehodovosti přitom vedle počtu či četnosti dopravních nehod v dané lokalitě v sobě započítává také například to, jak vážné byly nehody, které se zde doposud staly, nebo jaký byl počet a závažnost zranění při těchto nehodách.

Informaci o výši indexu nehodovosti pak může řidič společně s dalšími údaji o dané lokalitě zohlednit při plánování své cesty tak, aby jízda byla co nejbezpečnější. Na portálu nehod při plánování trasy řidiči získají o místech, kde se nejvíce bourá, následující informace:

  • kolik se v daném místě stalo za poslední dva roky nehod,
  • co bylo jejich nejčastější příčinou,
  • jaká byla způsobená škoda, zranění či úmrtí
  • a nově jaký je index nehodovosti, který označuje míru rizikovosti daného místa.

„Místa s vysokou mírou rizika nehodovosti budeme nadále sledovat a tam, kde bude riziko vysoké dlouhodobě, budeme pro řidiče připravovat doporučení, případně další informace s cílem riziko nehody v daném místě postupně snížit,“ vysvětluje Jan Chalas ze společnosti DataFriends.

Ukázka informační karty mapy rizikových míst Portálu nehod s novou informací o jeho rizikovosti

Portál nehod

Cílem Portálu nehod – www.portalnehod.cz – je přispět k posílení bezpečnosti silničního provozu a k prevenci dopravních nehod. Tento portál přináší užitečné informace jak pro širokou veřejnost, tak pro novináře či zástupce samosprávy a další, kdo se zabývají prevencí nehodovosti na českých silnicích.

Nejvýraznějším prvkem portálu je interaktivní mapa rizikových míst, na které si lze naplánovat trasu cesty a zobrazit riziková místa, která se na ní nacházejí. Kromě toho je možné si na portálu zobrazit videa ze zásahů na nehodových místech. Pokud řidiči používají navigaci Mapy.cz, tak ta je od letošního léta díky spolupráci s Portálem nehod upozorní na riziková místa. Řidičům se tak v navigaci zobrazí upozornění na úseky, které pro ně mohou být potenciálně nebezpečné.

Mapy.cz se rovněž s Portálem nehod podílí na krajských regionálních dopravních konferencích, které se zabývají problematikou bezpečnosti na komunikacích v jednotlivých krajích České republiky.

Portál nehod vznikl za podpory fondu zábrany škod a úzké spolupráce s Českou kanceláří pojistitelů (ČKP). Autorem projektu je společnost DataFriends, která portál i provozuje.

Portál nehod

Cílem Portálu nehod – www.portalnehod.cz – je přispět k posílení bezpečnosti silničního provozu a k prevenci dopravních nehod. Tento portál přináší užitečné informace jak pro širokou veřejnost, tak pro novináře či zástupce samosprávy a další, kdo se zabývají prevencí nehodovosti na českých silnicích. Nejvýraznějším prvkem portálu je interaktivní mapa rizikových míst, na které si lze naplánovat trasu cesty a zobrazit si riziková místa, která se na ní nacházejí. Kromě toho je možné si na portálu zobrazit videa ze zásahů na nehodových místech.

Více informací na: www.portalnehod.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688