mzcr.cz (MZ ČR)
Zdravotnictví  |  12.10.2023 10:29:36

Lepší dostupnost nových vysoce nákladných léků. Na Ministerstvu zdravotnictví proběhlo první setkání pracovní skupiny WHO

Ve dnech 12. – 13. října na Ministerstvu zdravotnictví probíhá jedna z pracovních skupin Novel Medicines Platform WHO/Europe, která se zabývá možnostmi zlepšení dostupnosti nových, účinných a vysoce nákladných léků, mimo jiné léčivých přípravků pro vzácná onemocnění, pro pacienty v evropském regionu. Podle nejnovějších údajů Evropské komise postihuje odhadem 30 milionů lidí v Evropské unii 6 000 až 8 000 různých vzácných onemocnění.

“Stávající dynamika trhu nesplňuje potřeby pacientů – zejména těch z menších zemí. To chceme změnit. Prostřednictvím pracovní skupiny Novel Medicines Platform máme jedinečnou příležitost,” řekl náměstek ministerstva zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Novel Medicines Platform je unikátní mechanismus regionální spolupráce, který WHO vytvořila za účelem identifikovat kroky ke zlepšení dostupnosti inovativních léčivých přípravků (například terapie pro vzácné genetické poruchy a imunoterapie). Stěžejním tématem předmětné pracovní skupiny je oblast solidarity. Na zasedání se bude pracovní skupina konkrétně zabývat nedostatkem dat a související nejistotou při rozhodování o ceně a úhradě inovativních léčivých přípravků. Dalším tématem budou možnosti dobrovolné spolupráce mezi evropskými státy v oblasti společné poptávky a zajištění dostupnosti inovativních léčivých přípravků. WHO svoláním všech pracovních skupin Novel Medicines Platform v následujících měsících spojí 51 členských států, 41 nestátních subjektů a 15 regionálních partnerů.

Tématem pracovní skupiny NMP, která zde probíhá, je solidarita. Solidarita mezi zeměmi a mezi zúčastněnými stranami. Dnes příliš mnoho lidí v evropském regionu WHO nemá přístup k lékům, které potřebují, a příliš často je to proto, že výzvy k solidaritě nezazněly dostatečně hlasitě. Ráda bych tímto poděkovala všem partnerům a zúčastněným stranám, kteří se zde dnes sešli, za jejich odhodlání ke změně a solidaritě,“ uvedla ředitelka divize zdravotních politik a systémů z regionální kanceláře Světové zdravotnické organizace pro Evropu, Natasha Azzopardi-Muscat.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688