Okénko investora  |  11.10.2023 12:14:00

Americké akcie čeká technický růst do konce roku

Ve výsledku se schází vícero argumentů, spíše technické povahy, proč by měly trhy pokračovat v růstu letos i přes to, že ekonomický fundament tento růst plně nepodporuje.

 

Kontext: 2022

Americký akciový trh v předešlém roce zažil velkou dávku bolesti s tím, jak začaly trhy do jisté míry zaceňovat účinky zvýšených úrokových sazeb. V tomto období index S&P 500 ztratil 20 %, Nasdaq Composite 33 % a Dow Jones 9 %. Ruku v ruce ve stejném období bylo z oběhu staženo zhruba 1,7 bilionů dolarů v důsledku kvantitativního utahování americkým Fedem (Federální rezervní systém) a emise nového dluhu americkou vládou. Od počátku letošního roku, a to obzvlášť v březnu do ekonomiky začala zpátky téct likvidita, kterou uvedení vládní aktéři stahovali z oběhu. V březnu výrazněji, neboť se do toho zapojil i Fed v reakci na krachy amerických bank v čele se Silicon Valley Bank. Zajímavostí je to, že právě v březnu začalo docházet k výraznějšímu rozdílu mezi růstem největších amerických společností, které intenzivně rostly a menšími, které buď nerostly vůbec, nebo v mnohem menší míře. Lze tedy udělat závěr, že většina nové likvidity odtekla právě do akcií 7 amerických gigantů a jenom v menší míře do zbytku trhu. To dokazuje také to, že pokud by těchto 7 firem bylo v hypotetické situaci vyloučeno z indexu S&P 500, zbylých 493 firem by od počátku roku vůbec nerostlo, dokonce by byl index v lehké ztrátě! To není známka zdravého býčího trhu. I přesto ale tento rok bude nejspíš výrazně pozitivním pro americké akciové trhy, které uzavřou s dvouciferným růstem.

 

Co způsobí růst akcií ve zbytku roku?

Předvídat co udělají akciové trhy je obtížné, ovšem v absenci výraznějších vnějších negativních vlivů lze snadno vytvořit argument pro růst. Tento růst bude mít především technickou povahu z následujících důvodů:

 

  • Americký dolar se obrací

Americká měna od poloviny července bez ustání posilovala až o 6 % v říjnu, především díky rostoucím výnosům na vládních dluhopisech. Nyní se tento růst obrací směrem dolů a americký dolar se tak má šanci znovu nadechnout. To je pozitivní pro akciové trhy.

  • Výnosy na dluhopisech si dávají pauzu

Silný růst výnosů amerických státních dluhopisů s delší splatností má velmi negativní účinek na ekonomický růst a akciové trhy. Ovšem nyní se zdá, že se růst zastavil a mohl by střednědobě konsolidovat, dokud se případně neobnoví. Tomu napomáhá i to, že členové Fedu se nyní vyslovují častěji proti zvýšení úrokových sazeb na příštím měnově politickém zasedání. Část trhu to bude vnímat jako konec monetárního utahování, já bych se takto neunáhloval. Tento vývoj je příznivý pro akcie.

  • Halloween effect

Statisticky robustní účinek Halloween efektu již prokázalo mnoho studií. Tyto studie ukazují, že většinu růstu na akciovém trhu lze sledovat v období listopad–květen. Ostatní měsíce jsou pak z pohledu výnosů v průměru méně zajímavé. Další měsíce by tak měly být růstové i z pohledu sezónních vlivů.

  • Všeobecná přeprodanost a negativní sentiment

Letošní rok učebnicově potvrdil špatnou pověst měsíců srpen a září, které jsou z pohledu sezónnosti naopak nejslabší pro akciové trhy. Spolu s rostoucími výnosy dluhopisů se tak vytvořilo velmi pesimistické prostředí, ve kterém pouze malé procento obchodovaných společností se ocitá nad svým 50denním klouzavým průměrem. Mnoho akcií zažilo výrazné poklesy, a to nevyjímaje silných společností, jako je Coca-cola (-15 %), Amazon (-13 %), McDonald’s (-14 %) atd. Sentiment je nyní negativní, a to obyčejně vytváří krátkodobý tlak na růst cen akcií v následujících týdnech.

 

Závěr

Ve výsledku se schází vícero argumentů pro to, proč by měly trhy pokračovat v růstu letos i přes to, že ekonomický fundament tento růst plně nepodporuje. Existují i rizika tohoto scénáře, mezi které nyní patří především nově vzniklý konflikt na blízkém východě, míra nové emise dluhu americkou vládou a události na vládní scéně Spojených států. Dle anatomie dosavadního růstu na trzích USA a ve spojitosti s makroekonomickým vývojem lze udělat úsudek, že se nejedná o zdravý růst, či nový dlouholetý býčí trh.

 

Zdroj: Bloomberg

Pavel Hubáček

Mgr. Timur Barotov

analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.


BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již téměř 30 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688