Patria (Patria Finance)
Komodity  |  10.10.2023 14:24:00

Další útok na evropský plynovod? Finsko naznačuje sabotáž, ceny plynu rostou o 10 %

Vyšetřování úniku plynu z plynovodu mezi Finskem a Estonskem, kvůli kterému byl tok plynu jím přerušen v neděli, naznačuje sabotáž. Uvedla to agentura Bloomberg s tím, že zatím nejsou k dispozici oficiální závěry vyšetřování. Ceny plynu pro Evropu rostou o 10 procent.

Neobvykle prudký únik tlaku v potrubí donutil operátory přerušit jeho tok v neděli, identifikován byl dle zdrojů z vyšetřování ve finských vodách. Finsko v květnu roku 2022 podalo přihlášku do NATO v reakci na začátek války Ruska proti Ukrajině a následně také odmítlo platit Rusku za plyn v rublech. Později rozhodlo o ukončení odběru ruského plynu zcela. Týden po podané přihlášce země, která je již členem NATO, Rusko plyn přestalo dodávat.

Po úniku z Nord Streamu jde o další podmořské narušení plynové infrastruktury, která je v případě tohoto plynovodu v provozu pouhé tři roky, píše Bloomberg. NATO posílilo letecké, satelitní i námořní sledování infrastruktury v Severním moři na Baltu jako oblastech, které shledává nejvíce citlivé (a náchylné případným útokům).

Další útok na evropský plynovod? Finsko naznačuje sabotáž, ceny plynu rostou o 10 %

Zdroj grafu: Bloomberg - plynovod Nord Stream a propoje (interkonektory)

Už včera velkoobchodní cenu plynu pro evropský trh výrazně zvyšoval souběh hrozící obnovené stávky v Austrálii, vyhlídek na chladnější počasí i obav z napětí na Blízkém východě. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v příštím měsíci ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku si včera odpoledne připisovala zhruba 11 procent a nacházela se v blízkosti 42,5 eura (zhruba 1040 ) za megawatthodinu (MWh), později vystoupala až k 44 eurům a dnes je to bezmála 49 euro.

Zaměstnanci dvou australských závodů společnosti Chevron produkujících zkapalněný zemní plyn (LNG) minulý týden hlasovali pro obnovení stávek. Odbory firmu obvinily, že porušila dohodu, která minulý měsíc stávky ukončila. "Návrat obav ohledně australského LNG tlačí ceny vzhůru. Domníváme se však, že cenový vzestup je pouze dočasný a že ceny zatím zůstávají v mezích kolísání trhu," uvedli podle agentury Reuters analytici ze společnosti Engie EnergyScan.

V důsledku střetů mezi Izraelem a palestinským islamistickým hnutím Hamás panují na trhu obavy z širšího konfliktu na Blízkém východě. Hnutí Hamás v sobotu zahájilo největší vojenský útok na Izrael za poslední desetiletí. Zahynuly při něm stovky Izraelců a vyvolal vlnu odvetných izraelských náletů na Pásmo Gazy.

K růstu cen plynu přispěla právě také víkendová zpráva o tom, že podmořský plynovod spojující Finsko a Estonsko byl odstaven z provozu kvůli neobvyklému poklesu tlaku. „Pokud by se potvrdilo podezření na únik plynu, mohla by oprava trvat několik měsíců,“ uvedl již včera finský provozovatel plynárenské soustavy Gasgrid a čeká se na oficiální sdělení.

Loni v srpnu se velkoobchodní cena plynu pro evropský trh kvůli omezování dodávek z Ruska vyšplhala až do blízkosti 350 eur za megawatthodinu. Od té doby však výrazně klesla, k čemuž přispěly vysoké dodávky LNG. Cena plynu na burze je teď hluboko pod úrovní administrativně stanoveného stropu v České republice, který činí 2500 za MWh.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688