Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  10.10.2023 15:25:20

Poklesu akcií je třeba využít k nákupu, říká analytička Citibank. Preferuje cycklické tituly

Podle stratégů Citigroup je po poklesu globálních akcií, který je přivedl na pokraj korekce, vhodná doba k jejich nákupu. Tým vedený Beatou Mantheyovou uvedl, že vzhledem k „vyváženějším makroekonomickým rizikům“ předpovídá do poloviny roku 2024 15% nárůst indexu MSCI All-Country World Local. Stratégové upřednostňují sektory vystavené hospodářskému cyklu, tzv. cyklické akcie, protože očekávají vrchol úrokových sazeb, mírné zpomalení růstu a postupné ochlazování inflace.

„Až donedávna naše cíle pro konec roku implikovaly pokles trhů a zvýšenou volatilitu,“ napsala Mantheyová v poznámce. „Po posledním výprodeji vidíme atraktivnější vstupní bod. Nakupovali bychom poklesy, jak radí náš kontrolní indikátor medvědího trhu.“

Tento nástroj Citigroup dává do souvislosti ukazatele, jako je ocenění akcií, výnosová křivka, nálada investorů či ziskovost.

Prudký nárůst výnosů amerických dluhopisů v posledních několika týdnech otřásl finančními trhy, protože investoři se obávají, že centrální banky zůstanou jestřábí delší dobu. Index všech zemí MSCI tento týden prohloubil svůj propad z vrcholu dosaženého 31. července až na 9 %, čímž se přiblížil 10% hranici technické korekce, než část poklesů vymazal.

nnn

Zdroj: Bloomberg

Skokový nárůst výnosů zasáhl zejména americké technologické akcie, protože vyšší sazby způsobují větší diskont současné hodnoty budoucích zisků, což poškozuje růstové akcie s nejvyšším oceněním. Mantheyová uvedla, že ačkoli očekává, že sazby zůstanou na zvýšené úrovni delší dobu, růstové akcie jsou nyní na přeprodaných úrovních. Stratégové zvýšili své hodnocení globálních technologických akcií na „overweight“.

Začátkem února Mantheyová správně předpověděla, že převaha evropských akcií nad jejich americkými protějšky má více prostoru v důsledku nižšího ocenění. V březnu krátce změnila názor, když preferovala USA, ale nyní opět preferuje evropské akcie.

Ve svém pátečním sdělení však snížila hodnocení britských akcií na „underweight“ s odkazem na defenzivní sklon indexu FTSE 100 a expozici vůči energetickému sektoru, který se podle Mantheyové dostává pod tlak, protože očekává pokles cen ropy.

Stratég Bank of America Michael Hartnett rovněž uvedl, že akcie i dluhopisy se zdají být přeprodané. Přesto zůstává vůči rizikovým aktivům medvědí, protože na rozdíl od Mantheyové očekává tvrdé přistání v důsledku vyšších a dlouhodobějších sazeb.

Zdroj: Bloomberg

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 10:26  Trhy vyčkávají před zasedáním FEDu Research (Česká spořitelna)
Út 10:02  Volkswagen: 1Q mírně nad odhady a výhled potvrzen Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688