Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Úvěry, půjčky  |  10.10.2023 14:05:20

Novelu o spotřebitelském úvěru už schválila i Rada EU. APNÚ oceňuje přijetí nové směrnice, která dále posílí ochranu evropských spotřebitelů

Rada Evropské unie včera schválila novelu směrnice o spotřebitelském úvěru (Consumer Credit Directive II, CCD II). Novelizovaná směrnice přináší novinky zejména v oblasti předsmluvních informací, posuzování úvěruschopnosti spotřebitele splácet, práva odstoupit od smlouvy do 14 dnů od jejího uzavření či regulace reklamy. Zároveň také dochází k rozšíření působnosti směrnice na další druhy finančních produktů, včetně mikropůjček, leasingů nebo odložených plateb („Buy Now, Pay Later“). I přestože má Česká republika už v současnosti nastavená pravidla pro poskytování spotřebitelských úvěrů nad rámec dosavadních evropských pravidel, Asociace poskytovatelů nebankovních úvěrů („APNÚ“) schválení směrnice vítá a věří, že evropská pravidla přispějí k dalšímu zvýšení ochrany evropských spotřebitelů. Po podpisu předsedou Evropského parlamentu a předsedou Rady EU bude směrnice zveřejněna v Úředním věstníku Evropské unie a vstoupí v platnost dvacátým dnem po vyhlášení. Poté budou mít členské státy dva roky na její transpozici do národního právního řádu.

Český zákon o spotřebitelském úvěru už v současnosti poskytuje spotřebitelům ochranu vysoko nad rámec dosavadních evropských pravidel. Pravidla pro spotřebitelské úvěry jsou nyní v základu na českém trhu již teď zcela stejná bez ohledu na výši poskytovaného úvěru. Mezi zástupci státu, spotřebitelů, neziskového sektoru i finančních institucí panuje shoda na kvalitě zákona, který bezprecedentním způsobem přispěl ke kultivaci trhu s úvěry. „Nová evropská pravidla sice pro české spotřebitele nepřinesou revoluční změnu, věříme ale, že i tak přispějí k další kultivaci tržního prostředí a lepší informovanosti spotřebitelů,“ říká předseda APNÚ Aleš Perutka.

Aktualizovaná směrnice se dotkne i pravidel pro reklamu na spotřebitelské úvěry, která bude muset nově obsahovat upozornění, že s půjčování peněz jsou spojeny náklady. Ačkoliv se to může na první pohled zdát jako samozřejmé, tato upozornění mohou přispět k další edukaci spotřebitelů a jejich zodpovědnějšímu využívání finančních služeb.

Nová pravidla zároveň do značné míry reflektují samoregulační aktivity zodpovědných poskytovatelů finančních služeb (sdružených například v APNÚ). Etický kodex Asociace stejně jako směrnice stanovuje například zvláštní pravidla pro řešení finančních obtíží spotřebitelů a zavazuje poskytovatele k odpovědné, srozumitelné a pravdivé reklamě na jejich služby. „Oceňujeme, že směrnice ponechává jednotlivým členským státům prostor pro vhodnou implementaci některých ustanovení v závislosti na jejich místní úpravě, například ve vztahu k ochraně spotřebitelů před nadměrně vysokými náklady,“ doplňuje na závěr Aleš Perutka.

Asociace poskytovatelů nebankovních úvěrů, z.s. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688