Tomáš Beck (Vindicia)
Okénko právní novinky  |  09.10.2023 16:03:59

S odškodněním neváhejte, ať vás o stovky tisíc nepřipraví promlčecí lhůty

Mezi lidmi stále panuje řada nejasností ohledně kompenzací po dopravních nehodách, pracovních úrazech i z komerčního pojištění. Některé faktory je přitom třeba nejen dobře znát, ale i pečlivě hlídat. Na celou řadu částí odškodnění se totiž vztahují promlčení lhůty. Pokud je nestihnete, o celou částku přijdete, varuje společnost Vindicia, která se na oblast specializuje. Průměrná kompenzace po bouračce či pracovním úrazu přitom dosahuje více než 800 tisíc korun.

Při slovech o odškodnění si převažující část Čechů představí klasické bolestné, tedy kompenzaci samotného původního úrazu a jeho léčby. I kvůli tomu, že netuší, na co mají nárok, přichází o další složky odškodnění. Jedná se například o cestovné, ošetřovné či ztížení společenského uplatnění. U každé této položky je nutné hlídat promlčení lhůty, jinak se poškození peněz nedočkají. 

V drtivé většině případů mají lidé na řešení své situace desítky měsíců. Ačkoliv se může zdát, že jde o dostatečný čas, praxe ukazuje, že stačit nemusí. „Po samotné nehodě či vážném úraze jsou lidé i jejich blízcí v šoku a zaměřují se hlavně na léčbu a řešení nezbytných opatření. Běh rodiny se změní a je třeba se tomu přizpůsobit – opatření nutná pro zahájení procesu odškodnění má v hlavě málokdo. Na kompenzaci se lidé typicky začnou ptát, až  když si pojišťovny vyžádají podklady a na jejich základě navrhnou nesmyslně nízkou částku. Sami od sebe lidé nebývají aktivní do chvíle, než jim cca rok či rok a půl od úrazu nezačnou docházet úspory a nespadnou do značné finanční tísně. Povědomí o tom, jak postupovat, je v Česku zcela mizivé. Lidé to tak zkouší sami, popřípadě přes právníka či inančního poradce, a to obvykle z okruhu známých a kamarádů známých, kteří ale na velmi specifickou oblast odškodňování nejsou odborníci. K nám se po takovém kolotoči mnozí dostávají opravdu jen těsně před tím, než by byl případ promlčený. A bohužel nezřídka pozdě, kdy už pomoci nejde,“ uvádí Tomáš Beck, expert na odškodnění z Vindicia. 

To byl případ klientky z jižní Moravy, která firmu oslovila až 3 roky od dopravní nehody. Zranění bylo vážné a bylo by odškodněno velmi vysokou částkou – jenže v tu chvíli již bylo bolestné, dorovnání platu, ošetřovné a cestovné promlčené. „Stihli jsme tedy jen malé dodatečné bolestné za operaci ruky, která proběhla rok od nehody a kompenzaci za ztížení společenského uplatnění. Klientka získala téměř 600 tisíc korun, ale mohlo to být daleko více,“ upozorňuje Beck.

Nejde jen o dobu, kdy k úrazu došlo
Velmi často se lze setkat s termínem „ustálení zdravotního stavu.“ Podle Vindicia jde o velmi důležitý aspekt, kterému ale málokdo rozumí. „Když se člověk zraní, třeba při autonehodě či pracovním úrazu, jeho kondice se samozřejmě postupně mění. Zranění se léčí, ale přichází i komplikace. Až rok poté, co se zdravotní stav ustálí, přijde čas určit částku na ztížení společenského uplatnění. To odráží,  jak moc se následky úrazu propsaly do každodenního života člověka. A nepatří sem jen přetrvávající bolest či jizvy. Zahrnuje veškerá omezení – ilustrací je, že poškozený býval aktivní sportovec, ale o možnost pohybu přišel, ztratil možnost cestovat, ale objevily se i různé psychické potíže, které se nezřídka projeví až s velkým odstupem,“ vysvětluje Beck. Zde se obzvláště vyplatí všechny lhůty pečlivě hlídat, protože právě ztížení společenského uplatnění bývá odškodňováno vysokými částkami. 

Je třeba začít případy řešit, lhůty pak nepropadnou
Zcela zásadním okamžikem pro nepromlčení lhůt je žaloba, tu je nutné stihnout podat nejpozději na den přesně v rámci lhůty promlčení. Případ se pak může řešit dlouho, popřípadě se ve vzácnějších případech táhnout u soudu – ale promlčen už být nelze, pokud se advokát nedopustí výrazné chyby.

Složitější je situace, pokud člověk musí podstoupit operaci související s původním úrazem například 2 roky od úrazu, přičemž odškodnění požaduje až 4 roky po vzniku původního zranění. Zde stále platí teze o ustálení stavu – pokud člověk vyžaduje léčbu, stav není ustálen. Původní bolestné se promlčí po 3 letech, ale to další z reoperace se odškodňuje v přímé souvislosti s úrazem. Byť je to občas složité, vyplatí se nevzdat. Vindicia popisuje případ klientky, které policie řekla, že se o odškodnění nemá ani pokoušet, protože viníkem jejího zranění je narkoman, od kterého kompenzaci nezíská. Žena se nevzdala a za pomoci expertů na vysoké odškodnění dosáhla. A to právě za stavu, kdy původní zranění vzniklo v roce 2016 a další operace byla potřeba dokonce o 6 let později. 
 

---

Pokud jste vy nebo vaši blízcí bourali, máte v případě nezaviněné nehody nárok na odškodnění po bouračce. To samé platí pro pracovní úrazy.
A odškodnění je to vysoké, blíží se milionu korun! Nebojte se nás tedy na cokoliv zeptat, rádi vám pomůžeme. Hlavně ať stíháte už zmíněné lhůty!
Vindicia má u svých případů úspěšnost přes 90 %!
A hlavně, pokud pro vás odškodnění nevymůžeme, nic neplatíte. Vůbec tedy neriskujete.

Neváhejte nás proto oslovit, rádi vám pomůžeme a poradíme.
Tomáš Beck

Tomáš Beck

Tomáš Beck (34) vystudoval historii a archeologii na Jihočeské univerzitě, pak základy práva a bezpečnostní studia na Cevro Institutu, kde následně dokončil postgraduální studium. Pro fungování Vindicia čerpá z principů západní Evropy. Drží se pravidla, že právo platí pro všechny, pro malé i velké.





Vindicia

Česká společnost Vindicia se zaměřuje na vymáhání spravedlivého odškodnění po dopravních nehodách, pracovních úrazech, úrazech ve školách a po zanedbání lékařské péče. Umí také zajistit adekvátní plnění z pojistek v případě, že pojišťovny odmítají platit. Vindicia má tým odborníků, kteří postupují podle metodik, které jsou pro klienta výhodné. Její úspěšnost proto přesahuje 90 %.

A co je nejdůležitější? Pokud vám Vindicia nevymůže peníze, nic neplatíte. Nejsou tu žádné vstupní poplatky, Vindicia si odměnu bere až z úspěšně získané částky. Nic tedy neriskujete. Stojí za to o odškodnění bojovat, vždyť průměrná kompenzace za dopravní nehodu dosáhla milionu korun!

Více informací na https://www.odskodnime.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688