Maroš Bréda (Occollo)
Okénko nemovitosti  |  09.10.2023 15:25:03

Jak vydělat na investicích v době drahých nemovitostí?



 

Pokud chcete uspět při investování, je klíčové rozumět tomu, jaká rizika jsou s tím spojená a ít přehled o aktuální situaci na trhu. 

Index dostupnosti bytů: Co nám říká?

Tento index je výsledkem kombinace průměrných cen nemovitostí v jednotlivých krajích a úrokových sazeb hypotečních úvěrů. Výpočet je založen na splátce 80% hypotéky pro byt o velikosti 65 m2, což je průměrná velikost bytu v ČR.

Očekávaná stagnace indexu dostupnosti bytů je nyní skutečností. Aktuálně index stoupl o 0,001 na 1,821 bodu. Tento trend je nyní na trhu již čtvrtý týden a hlavním důvodem je stagnace cen nemovitostí.

Očekává se, že trh čeká na pokles úrokových sazeb hypoték, který by mohl nastat po změně měnové politiky České národní banky.

Regionalizace: Kde je investice do bytu nejvýhodnější?

V porovnání s březnem 2020 vykazuje v Praze hodnota indexu 1,7, což je zhoršení dostupnosti o 70 %. Na druhé straně je Vysočina, která klesla z původních 2,058 ba aktuální hodnotu 1,673. Opačný konec spektra patří Ústecku, kde hodnota klesla o 156,1 % na aktuálních 2,561.

Jak jsou na tom hypotéky?

Průměrná splátka hypotéky v hlavním městě dosahuje 34.605 Kč. Nejméně za hypotéku platí v Ústeckém kraji, kde se průměrná splátka pohybuje pod 10.000 Kč. Celkový průměr splátek na úrovni ČR vzrostl z 15.937 Kč na 16.035 Kč měsíčně.

Role ČNB

Bankovní rada ČNB nedávno potvrdila stávající úrokové sazby. Nastavení úrokových sazeb se podle odborníků pravděpodobně do konce roku nezmění. Guvernér Aleš Michl navíc uvedl, že ČNB očekává inflaci v polovině příštího roku kolem 2 %.

Jak do toho zapadá crowdfunding?

V současné situaci, kdy tradiční investice do nemovitostí můžou být pro mnohé nedostupné, přichází na řadu alternativní investiční strategie. Jednou z nich je investiční crowdfunding. Díky platformám, jako je occollo.cz, mohou lidé investovat do ověřených realitních projektů s nižším kapitálem, bez poplatků a z pohodlí svého domova.

Závěr

Ve světle současných ekonomických podmínek a proměnlivosti trhu nemovitostí v Česku je důležité být informován mít schopnost rychle reagovat na nové příležitosti a výzvy.

Dostupnost nemovitostí v některých regionech sice klesá, ale zároveň se objevují nové formy investic, které nabízejí atraktivní návratnost. Investiční crowdfunding je jen jedním z mnoha nástrojů v portfoliu moderního investora. Umožňuje diverzifikaci rizika a přístup k nemovitostním projektům, které by jinak byly mnoha lidem mimo dosah.

Pro ty, kteří stále preferují tradiční investice, je klíčové sledovat trendy na trhu a být připraveni na možné změny. Zkušení investoři ví, že každá krize nebo stagnace přináší nové příležitosti.

Kromě sledování indexu dostupnosti bytů je také důležité sledovat další makroekonomické ukazatele, jako jsou úrokové sazby, inflace a celkový stav ekonomiky. Všechny tyto faktory společně ovlivňují trh nemovitostí a mohou vám pomoci při rozhodování.

Investování v době stále dražších nemovitostí může být výzvou, ale s pravým přístupem a znalostí trhu je možné dosáhnout solidní návratnosti. Ať už se rozhodnete jakkoliv, klíčem k úspěchu je vzdělání, flexibilita a ochota přizpůsobit se měnícím se tržním podmínkám.

Naše společnost www.occollo.cz nabízí širokou škálu projektů, 0% poplatky, 24/7 dostupnost k investicím a 100% úspěšnost všech svých projektů.

Maroš Bréda

Maroš Bréda je zakladatel a CEO společnosti occollo. Během více než 20let profesní kariéry pracoval pro několik společností, se zaměřením na real estate a private equity, po celém světě.




Occollo

Jsme online crowdfundigová platforma, která se zabývá investováním do ověřených realitních projektů. Snažíme se umožnit investice do nemovitostí všem, z pohodlí domova, online a bezpečně.

Více informací na https://www.occollo.cz/.

12.10. 08:01  Teď jsou levné nemovitosti (Vědma)
11.10. 22:37  Teď jsou levné nemovitosti (testOmacky)
11.10. 22:22  Teď jsou levné nemovitosti (Vědma)
09.10. 17:39  Teď jsou levné nemovitosti (pcpes@centrum.cz)


Přečtěte si také:

27.11.2020Jak vydělat na nemovitostech i s menším obnosem? Ing. Petr Golka (Ronda Invest)
10.08.2020Na čem vydělat v nejisté době? Patria (Patria Finance)
11.03.2019Jak na investice do komerčních nemovitostí Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688