OCP (Oční centrum Praha)
Zdraví  |  09.10.2023 09:20:28, aktualizováno 09:26:42

Milujte své oči i v práci, radí Světový den zraku

O zrak je potřeba pečovat i v zaměstnání. K tomu nabádá i letošní ročník Světového dne zraku, který v tomto roce připadá na 12. října a zastřešuje ho The International Agency for the Prevention of Blindness (IAPB).

Existují profese, kde jsou pravidelné oční prohlídky v rámci zaměstnání povinné. Vyšetření zraku přímo na pracovišti ale v současné době nabízí i celá řada firem, které tuto povinnost nemají. Oční vyšetření jsou pak vítaným benefitem pro zaměstnance. Oční centrum Praha tak již v minulosti vyšetřovalo zrak přímo na pracovišti zaměstnancům Dopravního podniku hlavního města Prahy nebo Letiště Praha.

“Při práci na počítači a dalších elektronických zařízeních doporučujeme dodržovat pravidlo 20/20/20, což znamená, že při používání obrazovky se každých 20 minut dívejte na 20 sekund na něco vzdáleného 6 metrů (20 stop). Důvodem je, že v těchto případech zatěžujeme zrak neustálým zaostřováním na blízkou vzdálenost a tím se snižuje frekvence mrkání. Může pak docházet k větší únavě, bolestem hlavy, ale postupně může dojít i rozvinutí syndromu suchého oka. Proto všem doporučujeme práci na počítači pravidelně přerušovat a během přestávky se dívat do dálky a nezapomínat i mrkat, aby se oči zvlhčily. Ty lze zároveň zvlhčovat i používáním umělých slz,” říká MUDr. Radan Zugar, primář Očního centra Praha.

Zhoršení zraku a slepota mohou mít zásadní a dlouhodobý dopad na náš život, proto prevence i každodenní péče o zrak je to nejmenší, co můžeme udělat.

O zrak by měli pečovati i lidé v důchodu

V seniorském věku je pak důležitá skutečně každoroční prevence, a to i tehdy, kdy člověk žádný́ problém nepociťuje. U osob nad 60 let se mohou objevovat různá vážná oční onemocnění, která nelze odkládat a je důležitá jejich včasná diagnostika a zahájení léčby.

Příkladem může být věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD), která postihuje 15n% seniorů, Riziko slepoty je u tohoto onemocnění opravdu vysoké a právě čas je pro nás rozhodující, abychom mohli pacientovi účinně aplikovat biologickou léčbu,” vysvětluje pan primář Zugar.

Na své oči by ale neměli zapomínat ani mladší ročníky. Základem jsou samozřejmě pravidelná vyšetření u očního lékaře, která jsou velmi důležitá především u osob na 40 let. V tomto věku již postupně začínáme vidět špatně na čtení a zároveň od tohoto věku je důležité hlídat i nitrooční tlak, který je nejčastější příčinnou vzniku zeleného zákalu.

Dny prevence zraku se blíží

Každý rok Oční centrum Praha organizuje ve spolupráci se záchrannými složkami tzv. Dny prevence zraku, během kterých se svou mobilní klinikou a týmem lékařů a sester jezdí přímo na jednotlivá pracoviště příslušníků integrovaného záchranného systému.

Letos v listopadu nás navíc čeká již 11. ročník Dnů prevence zraku, během kterých budeme vyšetřovat zrak policistům, strážníkům a záchranářům. Jsme velice rádi, že se tato akce stala již dlouhodobě významným projektem a že řada příslušníků IZS podstupuje preventivní vyšetření pravidelně každý rok,” uvádí pan primář Zugar a dodává: Dosavadní výsledky nám potvrzují, že akce má smysl a preventivní vyšetření podchycují nejen běžné refrakční oční vady, ale i případné skryté oční vady, jako je například vyšší nitrooční tlak, šedý zákal i některá onemocnění sítnice.”

 

 

Oční centrum Praha

OCP je soukromá oční klinika s dlouholetými zkušenostmi, která poskytuje zdravotní péči v oboru očního lékařství již od roku 2000. Po celou dobu existence je naší nosnou myšlenkou "Návrat do jasného světa na dosah ruky” a za uplynulých 20 let jsme do jasného světa vrátili téměř 100.000 pacientů, kteří byli na naší klinice úspěšně operováni. Poskytování kvalitní péče a lidský přístup ke každému pacientovi v Očním centru Praha vždy byl, je a bude i do budoucna na prvním místě.

Více informací na: www.ocp.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Zdraví:

Út 10:09  OCT: nový pohled do oka přinesl revoluci v diagnostice OCP (Oční centrum Praha)
20.04.2024  V Česku ani v EU jako celku nedošlo za únor 2024 k nadúmrtí Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
15.04.2024  Podmořský svět, který léčí Redakce (Bydlet.cz)
12.04.2024  Když jaro pálí aneb tipy pro alergické oči OCP (Oční centrum Praha)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688