Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  08.10.2023 15:51:25

V příštím týdnu začne výsledková sezóna čtvrteční Deltou Air Lines či pátečními bankami jako JPMorgan, Citigroup, Wells Fargo či BlackRock

První říjnový týden se investoři věnovali nejprve ještě víkendovému řešení financování federální vlády USA, následně vývoji na dluhopisových trzích a pak makroekonomickým datům. Jistá nervozita, která panovala na konci září se ještě na přelomu měsíce zmírnila dohodou mezi zákonodárci USA o navýšení výdajů státního rozpočtu, bez nichž by nefungovaly federální úřady.

V průběhu týdne trh sledoval vývoj tržních výnosů, které se v USA aktuálně pohybují na 16letých maximech. Desetileté státní dluhopisy USA nesou výnos 4,82 %, třicetileté pak 5,0 %. Vysoké dlouhodobé výnosy stlačují valuace finančních aktiv. Jejich vývoj je v poslední době opětovně úzce sledován i v souladu s vývojem měnové politiky. Na ni, respektive na její odhadovaný vývoj se pak odkazují i makroekonomická data, kde v případě USA se přikládá význam na data z trhu zaměstnanosti.

V pátek byly zveřejněny výrazně silnější data z americké měsíční zaměstnanosti (336 vs. oček. 170 tis. nových prac. míst za září m/m), což si trhy vyložily jako větší pravděpodobnost pro další možné zvýšení sazeb Fedem. Spekulace na prodloužení restriktivní monetární politiky Fedu na základě silných amerických makrodat a pokračující růst dlouhodobých výnosů byly nepříznivé zprávy pro riziková aktiva.

Konkrétně USA měřeno indexem S&P 500 zakončilo týden o 1,4 % t/t slabší. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 zakončila o 2,0 % t/t níže. Domácí index PX následoval dění za hranicemi a odepsal 1,2 % t/t na 1332,8 bodu. 

Společnosti na BCPP

Dosavadní generální ředitel Erste Group Willi Cernko (67 let) skončí ve své funkci k 30. červnu 2024. Dozorčí rada na jeho místo zvolila Petera Boska, který v minulosti působil v Erste a v současné době zastává pozici generálního ředitele estonské Luminor Bank. Titul zakončil týden na 797 (-0,4 % t/t). 

Podle informací slovenského Denníku N přijala vláda Slovenska nabídku USA na zafinancování nákupu 5000 útočných pušek M4A1, které vyrábí americký Colt. USA zakázku zaplatí z grantu pro země, které pomáhají Ukrajině a které odeberou zbraně vyrobené v USA. Nákup patří do většího programu slovenského Ministerstva obrany, které chce pořídit celkem 25 000 útočných pušek od různých výrobců a zmodernizovat výzbroj vojáků. Hodnota zakázky je 17 mil. EUR, tj. 415 mil. . Ve zprávě není uvedené, kdy mají být pušky dodány. Pokud by k dodání celého počtu nebo jeho části došlo ještě letos, mohlo by to přispět k dosažení horní části výhledu firmy na letošní tržby 16,0 – 16,4 mld. a zisk EBITDA 3,2 – 3,4 mld. Colt CZ zakončil páteční seanci na 545 (-2,2 % t/t). 

Společnost Pale Fire Capital, jejíž dluhopisy se obchodují na pražské burze, oznámila k 30. 6. 2023 hodnotu podílů ve firmách 2,85 mld. a dluh 859 mil. . Poměr zadluženosti LTV tak činil 30,15 %, což je výrazně pod přípustným maximem dle kovenantu dluhopisů ve výši 50 %. LTV vzrostlo o 4 proc. body z 26 % na konci loňského roku, nicméně nárůst byl dán z šesti obchodních podílů snížením hodnoty pouze jednoho, a to podílu v americké společnosti Groupon. Tržní cena jejích akcií byla na přelomu roku 8,6 USD a v polovině roku cca 6 USD, což vysvětluje pokles hodnoty. Doplňujeme, že mezitím cena akcií Grouponu vzrostla na současných 15,3 USD a hodnota podílu je tedy už vyšší než na začátku roku. Pale Fire rovněž uvedl, že za r. 2022 dosáhl čistého zisku 378 mil. ve srovnání s mírnou ztrátou -2 mil. v r. 2021. Důvodem zlepšení byl především výrazný nárůst výnosů z dlouhodobého finančního majetku, tedy z podílů v ovládaných firmách. Firma v loňském roce divestovala po 6 letech podíl v online obchodu Favi a naopak koupila podíl ve výrobci tepelných čerpadel Acond, u nějž očekává výrazný růst produkce. Také navýšila na 80 % podíl v portálu JenPrace.cz, který vykázal více než dvojnásobný nárůst tržeb.

Společnost Czechoslovak Group (CSG), jejíž dluhopisy 8,00/2028 se obchodují na pražské burze, zveřejnila výsledky hospodaření za 1H23. Tržby vzrostly o 15,1 % r/r na 15,89 mld. , kde se podle nás projevila především loňská akvizice italského výrobce munice Fiocchi Munizioni. Zhruba 60 % tržeb vytvořil zbrojní průmysl skupiny a dodávky zbraní na Ukrajinu tvořily v pololetí zhruba čtvrtinu z celkových tržeb. Zisk EBITDA rostl rychleji, a to o 40 % meziročně na 3,43 mld. . Nárůst ziskovosti byl tažen především nižšími náklady na prodané zboží. Společnosti však zároveň vzrostly finanční náklady, což tlumilo nárůst čistého zisku, a ten vzrostl o 6 % r/r na 1,75 mld. . Hlavním faktorem po zbytek roku bude podle firmy poptávka po obranných systémech a dodávky zbraní na Ukrajinu. Doplňujeme, že podle nedávného rozhovoru s výkonným ředitelem skupiny Davidem Chourem by letošní tržby měly dosáhnout 2 mld. EUR (cca 48 mld. ) a zisk 0,5 mld. EUR (cca 12 mld. ). To implikuje akceleraci hospodaření ve druhé půli roku.

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze bylo TMR (620 , +1,6 % t/t). Na titulu se neobjevily žádné výraznější nové informace. Pohyb přisuzujeme technickému vývoji. Naopak nejvíce klesajícím titulem týdne byla Pilulka (-5,8 % t/t na 393 ). Titul se obešel bez korporátní informace. Avšak byly zveřejněny data za vývoj maloobchodu za srpen, který pokračoval v poklesu (reálně -2,8 r/r bez vlivu prodejů automobilů). 

Výhled na příští týden

Příští týden se budou investoři zabývat opětovně vývojem dlouhodobých výnosů a zahájením výsledkové sezóny za 3Q23 v USA. Pohyby na dluhopisovém trhu, resp. změny v úrovni dlouhodobých výnosů především USA dělají v posledních týdnech investorům stále větší vrásky. Poslední makroekonomická data navíc navyšují sázky na další zvýšení sazeb Fedem ještě v tomto roce. Jistou vzpruhou pro akciové indexy může být výsledková sezóna za 3Q23, která bude v příštím týdnu zahájena mimo jiné čtvrteční Deltou Air Lines či pátečními bankami jako JPMorgan, Citigroup, Wells Fargo či BlackRock. Celkově se pro výsledky za 3Q23 v rámci indexu S&P 500 očekává pokles čistého zisku na akcii o 0,1 % r/r, což bychom vnímali jako relativně solidní vyznění. V případě pozitivního překvapení by se pak mohl meziroční vývoj čistého zisku překlopit dokonce do kladných hodnot, což bychom vnímali jako pozitivní impulz pro akciové indexy, který by mohl tlumit nepříznivé vyznění růstu dlouhodobých tržních výnosů. Celkově jsme pro příští týden neutrální. 

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na středeční zveřejnění zápisu z posledního zasedání FOMC, kde se očekává potvrzení jestřábího vyznění, které Powell dodržuje, čtvrteční spotřebitelskou inflaci CPI za září (oček. 3,6 po 3,7 % r/r) a páteční spotřebitelský sentiment dle univerzity v Michiganu na říjen (oček. 67,5 po 68,1 bodu m/m). V Německu se zaměříme na pondělní průmyslovou produkci za srpen (oček. -0,1 po -0,8 % m/m). V Číně se zaměříme na páteční spotřebitelskou inflaci CPI za září (oček. 0,2 po 0,1 % r/r). 

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688