Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  08.10.2023 10:08:10

Pražská burza v úvodu října zamířila na jih, v týdnu si nepolepšila ani jedna emise. Volatilní zejména ČEZ. Před START Day však každopádně dále nahoru rekordně letí akcie AtomTrace


Ve vleku zahraničních trhů pražská burza v úvodním říjnovém týdnu postupně každý den směrovala níže. Dle indexu PX se ve čtvrtek, a ještě i v úvodu pátku, dostala až k 1325 bodům, teprve poté se mírně nadechla. Nakonec týden indexově zakončila u 1 333 bodů, tedy oproti předchozímu pátku odepsala 1,22 %.

Dva týdny v řadě ovládly pražskou burzu svým solidním růstem akcie PILULKA. Tentokrát se však ocitly na opačné straně výkonnosti. V negativní šňůře každopádně pokračují mimo index PX stojící akcie GEN DIGITAL, které totiž na svém domovském trhu Nasdaq nedokázaly posílit 11 seancí v řadě. Jako by také v očekávání rozhodnutí soudu, který o minulém víkendu ve sporu o softwarová práva s Columbia University dal firmě ještě více přes prsty. Antivirová firma by tak měla místo původně stanovených 185 mil. USD zaplatit dokonce min. 481 mil. USD. Proti rozsudku se však hodlá odvolat. Titul po zmiňované šňůře poklesů na 4měsíční maxima se teprve v pátek v zámoří nadechl. V týdnu nelichotivé stupně „vítězů“ uzavírají akcie PHOTON ENERGY, které se tak posunuly na nová 15měsícní minima. Firma ve čtvrtek zveřejní svůj pravidelný report o byznysu za uplynulý měsíc.


Svou vahou však na index PX zatlačily násobně více nakonec akcie ČEZ, které více než vymazaly zisky z předchozího týdne. Předváděly nezvykle výraznou volatilitu, když se vlastně i opakovaně pokoušely navracet k vyšším hodnotám. Avšak vždy převážili prodejci. Spekulace k možné „vyšší“ dividendě, vzhledem v týdnu k upravenému návrhu státního rozpočtu, nakonec pozitivně nezapůsobily. Navíc pro firmu se negativně vyvíjí ceny elektřiny. Například kontrakt pro příští rok se dostal pod 120 EUR/MWh, zatímco ještě ke konci srpna byl o 30 EUR dražší.

Nedařilo se akciím COLT, kterým tak nepomohla zpráva o armádní zakázce ze Slovenska na 5000 útočných pušek, potažmo potenciálně výhledově na celkem 25 tis. Akcie COLT zkrátka zakončily týden na 11měsíčních minimech.

Na 3měsíčních minimech pak zakončily akcie PHILIP MORRIS, když v pátek dle všeho doputovala na trh větší prodejní objednávka. Titul zaznamenal jednu z nejvyšších likvidit posledních měsíců, resp. objem obchodů dosáhl téměř 13,8 mil. .

Akcie KB si, po akciích ČEZ, udržely svou obvyklou pozici druhé nejlikvidnější emise. Přesto však vlastně poklidně stagnovaly nadále u 3měsíčních minim, zatímco konkurenční akcie ERSTE byly kurzově mnohem živější. Od větších ztrát je nakonec zachránila páteční pozitivní seance. Firma ve středu večer překvapila oznámením o změně na nejvyšším postu. CEO Willi Cernko má svou funkci v polovině příštího roku opustit, role se má nově ujmout Peter Bosek. Ke konci týdne bankou zveřejněná data (do 4.10.) ukázala přetrvávající nákupy vlastních akcií. Překvapením však byla intenzita, která v posledním zářijovém týdnu výrazně ochabla. Denně objemem nepřekročila 500 tis. EUR a probíhala pouze na burze ve Vídni. Tento týden se již banka vrátila k historicky obvyklejší výrazné aktivitě ze září. Ve středu a ve čtvrtek činily nákupy cca po 8 mil. EUR.

Doplnit lze vývoj akcií MONETA, které se pokoušely v průběhu týdne vydat mírně proti trhu, když zveřejněná akcionářská struktura poodkryla přetrvávající nákupní apetit skupiny J&T (více zde). Zisky však neudržely, týden uzavřely neutrálně.

 

V zámoří se výsledková sezóna rozjede již v nadcházejícím týdnu, u nás si budeme muset počkat až na konec měsíce. Každopádně v úvodu týdne se mohou investoři dozvědět příp. novinky od firem na trhu START. Uskuteční se totiž START Day (on-line). Jako by v očekávání výrazně pozitivních zpráv se poslední dobou chovají akcie AtomTrace. Ty se na pražské burze ocitly v rámci IPO za kurz 50 v úvodu roku 2019. S tímto velmi „malým titulem“ se do předloňska dokonce neuskutečnily žádné obchody, i posléze o obchodování nešlo příliš hovořit. Až poslední dva měsíce začalo být živěji. Titul dokonce v polovině srpna propadl na historické minimum 15 , aby se už na konci září navrátil na cenu z IPO. A tento pátek již zakončil na novém historickém maximu 57 . Asi těžko nalézt v minulosti na pražské burze růst titulu o 280 % během jen sotva 2 měsíců…

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688