Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  07.10.2023 08:37:00

JPMorgan na akciích „poněkud negativní“ - Víkendář (video)

Marko Kolanovic z JPMorgan je podle CNBC jedním z nejlepších stratégů, v rozhovoru na této stanici připomněl, že jeho společnost měla na počátku roku cíl pro index S&P 500 na 4200 bodech. Čekala tak, že akcie budou „více volatilní“. A i když se skutečnost vyvíjí jinak, JPMorgan „zůstává poněkud negativní“.

Ona negativita podle experta neznamená, že by trh měl přímo prudce oslabit. Nicméně ekonomové banky stále čekají recesi a pak by akcie nepředstavovaly aktivum s výraznějším potenciálem pro růst. Na námitku, že trh práce zůstává stále velmi silný, pak stratég uvedl, že na straně spotřebitele je znát slábnutí. Vidí jej napříkladu klesající kvality některých úvěrů. K tomu dodal, že „inflace tu stále je a sazby budou výš po delší dobu“.

Vývoji v oblasti spotřebitelských úvěrů se věnuje rovněž Deutsche Bank, která v následujícím grafu ukazuje vývoj ochoty půjčovat ze strany bank. Jak k ní uvádějí ekonomové této banky, pohybuje se na úrovních naznačujících recesi. Takové úrovně jsou v grafu vyznačeny přerušovanou přímkou. Pod tuto přímku se ochota bank dostala v minulosti v roce 2020 či 2008. Ovšem v předchozích dvou případech ekonomika oslabila i ve chvíli, kdy byla ochota vyšší:

qqq
Zdroj: X

Kolanovic vidí možnost určitého růstu akcií, ten by se mohl pohybovat mezi 5 až 7 %. Jenže to je nutno srovnat s tím, co nabízí výnosy krátkodobějších dluhopisů. A navíc v negativním scénáři by akcie mohly znatelně korigovat. Ve výsledku tak tato úvaha na moc velkou atraktivitu akciového trhu v USA neukazuje.

Stratég se také domnívá, že JPMorgan se svým cílem na 4200 bodech „měl načasování špatně“. Nicméně základní úvaha, která za cílem stojí, je podle experta stále relevantní. „Nejsem si jistý, jak bychom se recesi při současných sazbách vyhnuli,“ dodal. Ohledně valuací pak míní, že ty se nyní nacházejí na úrovních, které lze jen těžko skloubit s touto fází cyklu a současnou výší sazeb.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688