Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
Finanční rady  |  06.10.2023 13:56:02

Swiss Life Hypoindex říjen 2023: ČNB sazby nezměnila, hypotéky přesto dál zlevňují



Česká národní banka ponechala v září sazby opět beze změny. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu přesto klesá již pátý měsíc v řadě a k počátku října činila 6,05 % p. a. Mladí si ale za hypotéky připlatí. Co čeká hypoteční sazby v příštích měsících?

 

Průměrná nabídková sazba klesá pátý měsíc v řadě

 Průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů podle Swiss Life Hypoindexu se za poslední měsíc snížila o pět bazických bodů a k 4. říjnu činila 6,05 % p. a. Úrokové sazby se tak dostaly na úroveň loňského června. Za posledních pět měsíců hypotéky již zlevnily o 27 bazických bodů.

„Úrokové sazby hypotečních úvěrů i nadále velmi pozvolně klesají. Toto chování úrokových sazeb mají na svědomí stále trvající akční slevy jednotlivých bank a také nabídky nižších sazeb pro tzv. „zelené hypotéky“, kdy financovaná nemovitost musí splňovat energetickou náročnost A nebo B,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Swiss Life Select.

 

Swiss Life Hypoindex říjen 2023

 
Zdroj: Swiss Life Hypoindex

 

Měsíční splátka klesla o 120 korun

 Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 % odhadní ceny nemovitosti při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,05 % p. a. klesla o 120 korun na 22 650 korun. Hypoteční splátka se za pět měsíců snížila téměř o 600 korun.

 

Nejvýrazněji zlevnily hypotéky s fixací na jeden rok

 Nejvýraznější pokles úrokových sazeb zaznamenaly hypotéky fixované na jeden rok. Hypotéky do 80 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) zlevnily v průměru o 0,14 procentního bodu na 6,43 % p. a. a hypotéky pro mladé do 36 let (LTV nad 80 %) o 0,08 procentního bodu na 6,01 % p. a.

Úrokové sazby hypoték s LTV do 80 % a fixací na deset let klesly o sedm bazických bodů na 5,88 % p. a. a s LTV nad 80 % o jeden bazický bod na 6,22 %.

 

Hypotéky pro mladé zdražily

 Růst úrokových sazeb hypoték s LTV do 80 % a fixací na tři a pět let se zastavil a sazby stagnují na 6,04 % p. a., resp. 5,84 % p. a. Hypotéky fixované na tři roky přitom v posledních měsících rostly nejvýrazněji.

Mladí si naopak za hypotéky na tři a pět let připlatí. U fixací na tři roky vzrostla úroková sazby v průměru o pět bazických bodů na 6,38 % p. a. a u fixací na pět let o šest bazických bodů na 6,18 % p. a.
ČNB dál sedí na sazbách

 Bankovní rada ČNB dle očekávání na posledním zasedání 27. září základní sazby nezměnila a je dost možné, že sazby zůstanou beze změny i na příštím zasedání bankovní rady, které je naplánované na 2. listopadu. Hypoteční úvěry by přesto mohly dál zlevňovat.

 „Pro další vývoj hypotečního trhu by mohlo být impulsem snížení základních úrokových sazeb ze strany ČNB. O něm se hovoří v souvislosti s příštím tedy listopadovým jednáním ČNB. Avšak stále je ve hře možnost, že ČNB udrží úrokovou sazbu na současné hodnotě - a to až do konce letošního. Nicméně tyto „tanečky“ kolem základní sazby nejspíš nezabrání tomu, aby úrokové sazby hypoték i nadále velmi pozvolna klesaly. Nicméně na nějaké skokové snížení musíme v dohledné době nejspíše zapomenout,“ míní Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Swiss Life Select.

 

Hypoteční trh ožívá, ceny nemovitostí mohou růstu

 „Klesající úrokové sazby hypotečních úvěrů a fakt, že si zájemci o nové bydlení začali pomalu zvykat na úrokové sazby přes 5 %, zapříčinily zvýšený zájem o úvěry na bydlení i v období prázdnin, které jindy bývá spíše útlumové,“ vysvětluje Jiří Sýkora.

 V srpnu byly podle posledních údajů ČNB poskytnuty nové hypotéky za 10,34 miliardy korun a refinancování dosáhlo 1,96 miliardy korun. Pro srovnání o rok dříve dosáhl objem nově poskytnutých hypoték 7,41 miliardy korun a refinancování 1,21 miliardy korun.

 Oživení hypotečního trhu se ale může negativně podepsat na cenách nemovitostí. „Snížení sazeb a rozproudění hypotečního trhu může ovšem s sebou přinést jeden negativní dopad. A tím je zastavení poklesu cen nemovitostí nebo dokonce jeho opětovný růst. Je tak možné, že dosavadní snížení cen, které se pohybovalo nejčastěji mezi 10 a 15 %, se opět začne vracet na původní hodnoty. Nicméně ať už ceny budou klesat či nikoli, zůstane investice do vlastního bydlení, nebo nemovitostí obecně, jedním z nejlepších způsobů uložení peněz,“ dodává Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Swiss Life Select.


Ing. Jiří Sýkora

specialista oddělení produktového managementu

Jiří je absolvent Vysokého učení technického v Brně, oboru Podnikový management.

V retailovém bankovnictvím se pohybuje dvacet let. Svou kariéru zahájil v pobočkové síti tehdy ještě GE Money bank.

Poté působil čtyři roky České spořitelně. Od listopadu roku 2010 působí na pozici v týmu produktového oddělení společnosti Swiss Life Select, kde je zodpovědný za produkty v oblasti úvěrů, stavebního spoření a penzijního spoření pro celou síť společnosti.


Swiss Life Select a.s.

Swiss Life Select je přední finančně-poradenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby té nejvyšší kvality. Je součástí švýcarské finanční skupiny Swiss Life, předního poskytovatele finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 165 let. Skupina spravuje aktiva v hodnotě více jak 240 mld. CHF, spolupracuje se 17 000 profesionálními finančními konzultanty a stará se o finance více než 4 milionů klientů. Akcie společnosti Swiss Life jsou obchodovány na burze v Curychu a jsou rovněž zařazeny do hlavního indexu SLI (Swiss Leader Index), který zahrnuje 20 největších společností obchodovaných na burzách ve Švýcarsku.

Více na https://www.swisslifeselect.cz


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688