Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  06.10.2023 10:18:08

Poptávka domácností v srpnu výrazně oslabila (Komentář)

Maloobchodní tržby bez prodejů aut v srpnu výrazně klesly. Meziměsíčně byly v reálném vyjádření nižší o 0,8 %, poté co v červenci stagnovaly. V meziročním vyjádření se tržby snížily o 2,8 % a výrazně tak zaostaly za tržním konsensem, který očekával pokles o 1,9 %. Zklamání by navíc bylo ještě větší, pokud by nedošlo k mírným vzestupným revizím historických dat.

V srpnu nepatrně vzrostly pouze tržby za prodej potravin, zatímco v ostatních maloobchodních skupinách prodeje klesly. Tržby za prodej potravin byly meziměsíčně vyšší o 0,2 %. Naopak tržby za prodej pohonných hmot se snížily o výrazných 4,5 % a za nepotravinářské zboží klesly o 0,6 %. Prodeje pohonných hmot se přitom rychle snižovaly již v červenci (-0,8 % m/m), na což mohl mít vliv rychlý růst jejich cen.

Tržby za prodej aut naproti tomu pokračovaly v rychlém růstu. Meziměsíčně byly v srpnu vyšší o 1,2 % po předchozím růstu o 1,4 %. Jde však pravděpodobně o pozitivní působení doběhu předchozích zakázek, které nemohly být uspokojeny kvůli chybějícím výrobním dílům.

Pesimistický vývoj pokračoval v oblasti služeb. Zde se tržby v srpnu snížily meziměsíčně o 0,2 % po červencovém poklesu o 0,9 %. To šlo čistě na vrub silnému poklesu v odvětví dopravy a skladování, kde se tržby meziměsíčně snížily o výrazných 2,7 %. Meziměsíční pokles v tomto odvětví přitom převládá již sedm měsíců v řadě a jde ruku v ruce se snižující se spotřebitelskou poptávkou. Ta se samozřejmě dotkla i eshopů, které jsou významným klientem dopravních společností. Ve zbylých odvětvích sektoru služeb, jako je třeba ICT nebo stravování a ubytování, tržby meziměsíčně vzrostly, a to relativně rychlým tempem poblíž 1 % m/m.

Výkon ekonomiky ve třetím čtvrtletí zůstal slabý. Po mírné recesi ve druhé polovině loňského roku a stagnaci v letošním prvním pololetí tak naděje na zlepšení ve druhé polovině roku postupně mizí. Již červencová data byla velmi slabá, a to nejen z hlediska poptávky, ale i průmyslové a stavební výroby. Zatímco spotřebitelé se podle všeho do obchodů zatím nevrací, na průmysl dopadá pokles zahraniční poptávky a obnovené problémy s dodávkami dílů související s živelnými pohromami. Pro letošní rok jsme v naší poslední prognóze očekávali pouze skromný růst HDP o 0,1 %, i ten byl ale postaven na předpokladu, že ve druhé polovině roku dojde k významnějšímu oživení ekonomiky. To se zatím neděje a je tak možné, že za celý letošní rok ekonomika nakonec vykáže pokles.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688