OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  05.10.2023 21:12:26

Každý pátý dům je chata a téměř polovina obyvatel Česka tam tráví dovolenou

Češi jsou národem chatařů a chalupářů. V České republice se nachází kolem 430 000 rekreačních objektů, včetně domků v zahradních koloniích. Odborníci tvrdí, že zhruba každý pátý český dům je určený k rekreaci, což svědčí o oblíbenosti chalupaření. Skoro 40 % obyvatel České republiky nejraději tráví dovolenou na chalupě a nemají potřebu vyrazit nikam do zahraničí. Češi si své víkendové obydlí kupují v dojezdové vzdálenosti, až 42 % z nich se nachází do 20 km od stálého obydlí, a pouhých 10 % chalupářů dojíždí více než 100 km.

Nejoblíbenějšími místy pro chataření jsou střední Čechy, zejména okolí řeky Sázavy, kde rádi tráví své víkendy Pražané. Druhým oblíbeným místem jsou blízké Krkonoše, a na třetím místě se umístily Krušné hory, následované malebnými jižními Čechami a původně vylidněnými pohraničními oblastmi poblíž Německa a Rakouska.

„V posledních letech došlo ke zvýšení poptávky po chatách a chalupách. Tento "boom" byl odstartován pandemií covidu a novými pracovními trendy, jako je práce na dálku. Někteří lidé objevili i trend dlouhodobého bydlení na chalupě, protože rekreační nemovitost mimo město je levnější než dům nebo byt ve městě,“ říká Irena Jakobová, specialistka ze společnosti FinGO a pokračuje: „Ekonomicky složitá doba však "chalupářský boom" zastavila a někteří majitelé si uvědomili, že tento styl života jim vlastně ani nevyhovuje, a tak opět začali své chaty a chalupy prodávat.“

„I přesto, že ceny chat a chalup na realitním trhu klesají, je důležité pamatovat na jejich hodnotu a s tím spojené riziko stavu, kdy nemovitost není dostatečně pojištěná. Atraktivita prostředí, kde chata nebo chalupa stojí, nemá na cenu pojištění vliv. Hlavním faktorem pro stanovení pojistné částky je cena stavebních materiálů a cena prací případných oprav – obě dvě neustále stoupají,“ dodává Irena Jakobová.

V roce 2022 byla pro rekreační nemovitosti nejčastější příčinou pojistných škod nedbalost. Následovaly události spojené s neprokázaným zaviněním a technickými závadami. Méně častými příčinami byly úmyslné zapálení a problémy s komíny. Mimořádné příčiny, manipulace s hořlavými látkami a výbuchy byly nejméně časté, ale i takových událostí vzniklo celkem na 350.

Každý pátý dům je chata a téměř polovina obyvatel Česka tam tráví dovolenou 1

Co se týče finančních nákladů, největší zátěž představovaly škody z požárů. Celkový objem škod způsobených požáry se vyšplhal 3 588 138 000 . Průměrná škoda z jednoho požáru pak činila 676 114 . Dále bylo zaznamenáno přes sedm tisíc událostí způsobených povodněmi s celkovým objemem 450 618 000 a průměrnou škodou 60 632 .

Zajistěte si klidné chataření: Tipy pro správné pojištění vaší rekreační nemovitosti

Každý vlastník chaty či chalupy by neměl zapomenout na pojištění svého rekreačního domu. Většina pojišťoven nabízí pojistku pro rekreační nemovitosti, a pokud má na dané adrese majitel trvalé bydliště, může dokonce získat výhodnější sazbu. Co všechno je dobré mít na paměti?

Živelní pohromy, vloupání, vodovodní škody, přepětí a vandalismus – to jsou nejčastější rizika, která pokrývá pojištění nemovitosti. Povodně a záplavy nebývají zahrnuty v základních nabídkách, ačkoli jsou v České republice relativně častým jevem. Proto by majitelé nemovitostí v záplavových oblastech měli být obezřetní a zhodnotit míru rizika výskytu v dané oblasti. Česká republika je rozdělena do čtyř povodňových zón, které určují míru rizika. Majitelé nemovitostí ve vyšších povodňových zónách mohou čelit vyšším cenám pojistek a některé pojišťovny dokonce nemusí vůbec pojistit nemovitosti ve 3. a 4. povodňové zóně. Každý pátý dům je chata a téměř polovina obyvatel Česka tam tráví dovolenou 2

Dalším klíčovým aspektem při chalupaření je pojištění proti požáru. Požár je základním živelným rizikem, které pokrývají téměř všechny pojišťovny. Příčiny požárů mohou být různé – od nedbalosti až po technické závady.

Pokud má rekreační objekt v přímé blízkosti jinou nemovitost či jiný cizí majetek, je vhodné zvážit též pojištění odpovědnosti z držby nemovitosti. To pomůže pokrýt škody na majetku ostatních, které by mohly vzniknout například právě při požáru. Mimo základního pojištění chaty a chalupy je možné si sjednat také pojištění rekreační domácnosti. To zahrnuje vnitřní vybavení, jako je nábytek a elektrické spotřebiče.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688